Herdenking gevechten bij Kisveld en bevrijding van Neede

NEEDE – Op zaterdagmiddag 31 maart 1945 kwamen de Britten vanuit Haarlo richting Neede om ons te bevrijden van de bezetters van Nazi-Duitsland. Bij het Kisveld vonden hevige gevechten plaats waarbij een Britse tank geraakt werd en de Engelse soldaat Edward Foster sneuvelde. Ook gingen enige huizen en boerderijen in vlammen op. Nadat de Britten zich aan het eind van de dag terugtrokken, konden ze op Paaszondag 1 april 1945 Neede bevrijden omdat de bezetter met alle mogelijke vervoersmiddelen richting Delden en Goor vertrok.

Herdenking
Paaszondag 31 maart 2024 wordt een herdenking bij het Fostermonument aan de Höfteweg gehouden ter herinnering van de gevechten bij Kisveld en de bevrijding van Neede, 79 jaar geleden. De Britse vlag wordt rond 16 uur halfstok en circa 19 uur ten top gehesen. Er zal een boeket bloemen ter nagedachtenis bij het monument gelegd worden. Paasmaandag 1 april herdenken we dat we in Neede 79 jaar in vrijheid leven. Aan de wieken van de molen zullen de Nederlandse, Britse en Canadese vlaggen te zien zijn.

Vrijheid
Met de huidige oorlogen in de wereld beseffen we weer eens te meer wat vrijheid betekent. En dat de steun van andere landen bittere noodzaak is om dit te behouden. U kunt nog steeds de Bevrijdingsroute fietsen of wandelen. Routeboekjes zijn verkrijgbaar bij Streekwinkel In d’n Vlearmoes Oudestraat 45 en VVV-Neede Oudestraat 52C.

Foto’s:
Edward Foster en monument, vlaggen aan de wieken van de molen en Britse bevrijders op de Borculoseweg.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven