Indringende expositie van kruiswegstaties in de Dorpskerk Ruurlo

RUURLO – Tot aan Pasen is op alle vrijdagen in de Dorpskerk in Ruurlo de bijzondere expositie van kunstenares Marijke van Dijk te zien. Onder de titel ‘Een diepe voor in de aarde’ staat zij met veertien schilderijen stil bij de veertien momenten tijdens de lijdensweg die Christus had te gaan, bekend als de Via Dolorosa.

Marijke van Dijk geeft met haar staties een hedendaagse en universele betekenis aan die veertien momenten. Zij verbeeldt met haar staties de levensweg die ieder van ons op aarde gaat, de kringloop van geboorte, bloei, dood en nieuwe lente. Haar kruisweg is een metafoor van ons leven, een zoektocht ook. Marijke van Dijk geeft een intiem beeld van menselijk lijden, ongeacht tijd, cultuur, geloofsovertuiging of politiek.

Beleving
Kruiswegstaties kennen een lange traditie, zeker in rooms-katholieke kringen. In 1751 werden de veertien staties officieel vastgelegd. Door de eeuwen heen kregen de staties ook voor andere gelovigen en in toenemende mate voor niet-gelovigen meer betekenis. Dat maakt de expositie voor velen interessant. Bezoek vooraf de website www.marijkevandijk.nl. Zie onder ‘Een diepe voor’; daar staat in het kort waar het over gaat.

Openingstijden
De expositie is te bezoeken op elke vrijdagmorgen in maart, tussen 10.00 en 12.00 uur in de Dorpskerk. Daar is ook het indrukwekkende boek te koop met afbeeldingen van de veertien staties, verrijkt met indringende gedichten van Steven van Campen. Het bezoek aan de expositie is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Bij de foto:
Met veertien staties geeft kunstenares Marijke van Dijk een intiem beeld van menselijk lijden.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven