Sam’s Kledingactie in actie voor verbetering van de kwaliteit en toegang tot het basisonderwijs


BERKELLAND – Ieder voor- en najaar organiseert Sam’s Kledingactie een aantal speciale landelijke actiedagen, om zo extra veel kleding op te kunnen halen voor het goede doel. Dit voorjaar is er gekozen voor hulp aan schoolkinderen en hun ouders in het Shabee Sombo district in Ethiopië, zodat zij de kans krijgen te ontsnappen aan de armoedecirkel en een toekomst kunnen creëren. “Onderwijs is het machtigste wapen dat je kunt gebruiken om de wereld te veranderen, het biedt toekomst.” – Nelson Mandela

Actiedag(en) in Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Tubbergen
De honderden vrijwilligers van Sam’s Kledingactie zamelen grotendeels het hele jaar door kleding en schoenen in voor het goede doel. Zij doen dit vanuit een depot aan huis of bij een bedrijf, school of kerk. In het voor- en najaar worden er speciale actiedagen georganiseerd vanuit de vrijwilligers.

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 april a.s. kunt u op diverse locaties in Gelderland kleding en schoenen inleveren. Dit kan in:

  • Gemeente Aalten op zaterdag 6 april bij de Zuiderkerk aan de Ludgerstraat 64 in Aalten, van 09.00-12.00 uur;
  • Gemeente Berkelland: op vrijdag 5 en zaterdag 6 april bij het Portaal van de R.K. Kerk aan de Borculoseweg 43 in Neede; op vrijdag van 19.00-20.00 uur en op zaterdag van 11.00-12.00 uur. Ook kunt u terecht bij Gemeentecentrum de Sprankel aan de Domineesteeg 12 in Ruurlo op vrijdag van 19.00-20.00 uur en op zaterdag van 10.00-11.00 uur. Daarnaast wordt er een actie gehouden bij Kerkelijk centrum De Instuif aan het Muraltplein 33 in Borculo; op vrijdag van 18.30-20.00 uur en op zaterdag van 10.00-12.00 uur en als laatst komt ook de familie Dwars aan de Groothuizenweg 16 in Rietmolen; op vrijdag van 19.30-20.30 uur en op zaterdag van 11.00-12.00 uur.
  • Gemeente Lochem komt ook op vrijdag 5 en zaterdag 6 april in actie bij het Portaal van de Barchkerk aan de Borculoseweg 2 in Barchem. Hier ontvangen de vrijwilligers u graag op vrijdag van 19.00-20.00 uur en op zaterdag van 10.00-11.00 uur
  • Gemeente Bronckhorst zet zich in vanuit Vorden op zaterdag 6 april van 10.00-12.00 uur bij de Christus Koning Kerk aan Het Jebbink 8 en bij het Heiligenbeeldenmuseum aan de Ruurloseweg 101.

Daarnaast stellen op zaterdag 6 april diverse vrijwilligers hun thuisadres beschikbaar als actielocatie. Deze vindt u bijvoorbeeld bij de:

  • Familie Zieverink aan de Bollertweg 14 in Gelselaar, van 10.00-11.30 uur
  • Familie Hulshof aan de Eibergseweg 48, van 10.00-11.30 uur. Zij hebben tevens een doorlopend depot aan huis.
  • Familie Wink aan De Kotten 2 in Laren; van 10.00-12.00 uur
  • Familie Koeslag aan de Sportparkweg 20 in Laren; van 10.00-12.00 uur
  • Familie Dinkelman aan de Boomkampsweg 9; van 10.00-12.00 uur

Herdraagbare kleding en schoeisel, maar ook speelgoed, knuffels en huishoudtextiel (beddengoed, verpakt in aparte zak) is van harte welkom. Kapotte en vuile kleding, handdoeken, kussens en dekbedden kunnen helaas niet ingeleverd worden.

Dankzij uw kleding en schoenen kunnen we vele kinderen helpen kansen te creëren voor hun toekomst
Ruim 54 scholen in het district Shabee Sombo, maar toch verlaat de helft van de kinderen het basisonderwijs vroegtijdig. Hoge kosten voor de aanschaf van materialen, het ontbreken van hygiëne- en menstruatiekits, de beperkte sanitaire voorzieningen en slecht opgeleide leraren zorgen ervoor dat veel kinderen niet aan school beginnen of vroegtijdig de school verlaten. Daarnaast beperken economische en culturele problemen (vroegtijdige huwelijken) de toegang tot onderwijs aanzienlijk. Vanwege succes in de Borana-zone breidt Cordaid nu uit naar de Jimma Zone. Het project is gestart in schooljaar 2022-2023 en laat veelbelovende resultaten zien. Het is echter van cruciaal belang dat het project nog langer doorloopt om de bevolking te laten geloven in de verbetering van de kwaliteit en toegang tot het basisonderwijs, waarmee kinderen de kans hebben te ontsnappen aan de armoedecirkel en toekomst kunnen creëren. De opbrengsten van de actie komen o.a. ten goede aan verbetering van de schoolinfrastructuur, aanschaf van les- en leermateriaal, maar ook hygiëne- en menstruatiekits, om meisjes met vertrouwen en zelfverzekerdheid terug te kunnen laten keren naar school.

Projecten
Wilt u meer informatie over het werk van Sam’s Kledingactie, de projecten die zij ondersteunen en over wat er wel en niet mag worden ingeleverd?  Of wilt u misschien zelf als vrijwilliger voor de stichting aan de slag? Kijkt u dan eens op www.samskledingactie.nl

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven