Vrouwen van Nu Borculo bestaat 75 jaar

BORCULO – De vereniging, Vrouwen van Nu Borculo, bestaat vandaag, 16 maart 2024, precies 75 jaar en is nu een moderne, actieve, inspirerende, innovatieve, zelfstandige vereniging.

Plattelandsvrouwen
De eerste bond, toen nog de Plattelandsvrouwen, werd in 1897 opgericht in Canada door Adelaide Hoodless. Zij
zette zich invoor beter onderwijs voor vrouwen. In 1930 werd in Nederland de Bond van Boerinnen en andere Plattelandsvrouwen gesticht, in 1939 volgde de oprichting in Gelderland. De afdeling Borculo en omstreken ontstond op 16 maart 1949. Gelselaar, Geesteren en Haarlo richtten later zelfstandige verenigingen op. In het begin waren de speerpunten het verbeteren van de culturele, maatschappelijke, hygiënische en economische omstandigheden op het platteland. Met die doelen werden vooral nuttige cursussen gegeven. Later kwamen er heel andere onderwerpen aan bod en verdwenen de op het platteland gerichtte speerpunten.

Zelfstandig
In 2013
werd de Borculose afdeling zelfstandig, niet meer verbonden aan de landelijk bekende “Vrouwen van Nu” organisatie. Dit betekende veel, statuten maken, notarieel laten bekrachtigen en een zelfstandig bestuur bestaande uit een voorzitter, penningmeeester, leden-administrateur, secretaris, lief en leed en 2 algemene leden. Apart zijn er 12 wijkdames die het wel en wee in hun wijk volgen. Het jaarprogramma is volledig in eigen beheer, zoeken en werven van sprekers voor lezingen, artiesten, muzikanten, actuele onderwerpen, goede locatie(s). Alle leden kunnen ideeën, optredens, lezingen, bijeenkomsten die zij hebben meegemaakt, indienen via een ideeënbus en het bestuur bekijkt of er mogelijkheden zijn die te realiseren voor de club.

Samenbrengen
De vereniging
staat open voor vrouwen van alle gezindten en onthoudt zich van elke politieke verbinding.Het samenbrengen van vrouwen uit Borculo en wijde omgeving op sociaal, cultureel, maatschappelijk en creatief gebied is een grote drijfveer, naast het bevorderen van activiteiten voor de leden. Er is een actieve reiscommissie die leuke, zinvolle uitstapjes regelt, diverse keren per jaar. Er zijn leeskringen waar actuele boeken worden besproken en er is een actieve tuinclub. Daar worden o.a. met Pasen en Kerst, de mooiste stukken gemaakt, maar zij komen meerdere keren per jaar bijeen.

Bijeenkomst
De vereniging regelt zelf iedere maand één of
meerdere keren een middag- of avondbijeenkomst in het Muziekcentrum, Borculo of op een andere locatie, al naar gelang het doel van de bijeenkomst. Voor dit jubileum is een bijdrage ontvangen van € 4.000,- van het Postcodeloterij Buurtfonds en er dragen enkele andere organisaties bij zoals de Stichting Fonds voormalig Mortuarium Borculo, Stichting Fonds 2013, Stichting Fonds 1819.

Jubileumcommissie
Het b
estuur heeft samen met de jubileumcommissie bij het crematorium Hart van Berkelland een mooie lindeboom geplant ter herinnering aan alle overleden leden in de afgelopen 75 jaar (foto). Er wordt een door de Borculoër, Jan Kulsdom, gemaakte plaquette bijgeplaatst. Een 6-koppige jubileumcommissie heeft voor de leden, zo’n 120, op 16 maart 2024 een mooi feest geregeld en voor de afsluiting van het jubileumjaar op 22 mei 2024. “Die avond vieren wij met de besturen van de ons omringende verenigingen. Zij ontvangen een uitnodiging. Van het vroegere “stoffige” imago van de Plattelandsvrouwen is niets meer te vinden in de huidige Vrouwen (van Borculo) vereniging(en). Alles wat leeft en actueel is, wordt ingezet, geen onderwerp wordt gemeden”. Zo zegt voorzitter Ans Belderok

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven