Audiofragment van lokale oorlogsslachtoffers maakt indruk bij lesmateriaal in Geesteren

GEESTEREN – Het Vrijheidsbos in Geesteren is een nieuw stuk natuur waar men kan herdenken en recreëren, maar bovenal kan leren. De stichting biedt gratis lesmateriaal over de Tweede Wereldoorlog in Geesteren ter beschikking aan scholen. Wethouder Betsy Wormgoor geeft op 4 april de eerste les aan groep 7 en 8. “Door af en toe aan ze te denken, wordt er niet vergeten.” Dat was zo’n vijf jaar geleden de drijfveer om Stichting Vrijheidsbos Geesteren in het leven te roepen. In eerste instantie voor de twaalf Geesterense oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels staan er in het bos ook individuele herdenkingsbomen.

Het Vrijheidsbos Geesteren zet in op educatiemateriaal
Sinds de oprichting in 2020 worden er gastlessen over de Tweede Wereldoorlog in de groepen 7 en 8 van basisschool De Keikamp in Geesteren gegeven. Andere educatieve projecten van de stichting zijn het jaarlijks poetsen voor 4 mei van de zes Stolpersteine aan de Esweg voor de joodse familie Meijers. En ook het bezoek aan het monument van de onderduikers bij de kerk van Geesteren en een rondleiding in het Vrijheidsbos met een algemene uitleg over de 12 oorlogsslachtoffers en de boomsoorten die in het Vrijheidsbos staan, behoren tot de projecten.

Beleef de verhalen van het Vrijheidsbos
De stichting heeft inmiddels een educatief programma “Beleef de verhalen van het Vrijheidsbos” ontwikkeld dat geschikt is voor het onderwijs. Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen en de onderbouw van middelbare scholen, ofwel jeugd van 10 tot 15 jaar kunnen gebruik maken van online lesmateriaal gericht op de twaalf verhalen van de oorlogsslachtoffers. Dit lesmateriaal laat zien wat er gebeurd is en geeft ook een reflectie op de huidige samenleving. De educatielessen kunnen op school, maar ook in het Vrijheidsbos zelf worden gegeven. Met name de mogelijkheid om de lessen in het bos te geven spreekt de jeugd enorm aan.

Les met koppeling naar huidige maatschappij
Aan de hand van deze verhalen leren ze wat er met de slachtoffers gebeurd is, maar er wordt ook een koppeling gemaakt naar de hedendaagse wereldproblematiek. Op deze manier wordt niet alleen inzicht gegeven in wat er in het verleden is gebeurd, maar ook in wat er momenteel in de wereld gebeurt. En zelfs wordt er een koppeling gemaakt naar het hier en het nu, naar de eigen, kleine wereld van de leerlingen zelf. Zo leren ze over wat acties en situaties met hen zelf en met leeftijdsgenoten kunnen doen. “Ook leren ze wat vrijheid en een veilige leefomgeving eigenlijk betekenen”, zegt Jolanda Luimes, voorzitter van het Vrijheidsbos Geesteren. “Het lesmateriaal is daarom voor elke school interessant.” Concrete thema’s van het lesprogramma zijn: discriminatie, antisemitisme, de gevolgen van inzet en gebruik van oorlogsmaterieel, met risico voor eigen leven een ander te helpen, onderduiken voor de vijand en verraad. De verhalen zijn op de website zowel tekstueel als auditief beschikbaar. Het streven is om deze in een later stadium ook in het Duits aan te bieden. Met als doel om het daarna ook in te zetten op scholen net over de grens in Duitsland. Deelnemende scholen kunnen ook het boekje “Eerbetoon aan de twaalf oorlogsslachtoffers van Geesteren” uitdelen aan de klas en de leerkracht.

4 april 2024 eerste les door juf Betsy
De voormalige gemeente Borculo, dus ook Geesteren is op 1 april 1945 door de Canadezen bevrijd. Omdat 1 april dit jaar op Tweede Paasdag valt, is er voor gekozen om op donderdag 4 april de eerste les van het educatiemateriaal te gaan geven aan groep 7 en 8 van basisschool De Keikamp in Geesteren. Wethouder Betsy Wormgoor heeft onderwijs in haar portefeuille en is zelf leerkracht geweest. Daarom geeft zij de eerste les aan de jongeren. “Verdraagzaamheid is zo’n belangrijk thema, daar moeten we in het onderwijs aandacht aan blijven geven. Dit lokale lesmateriaal over de Tweede Wereldoorlog sluit daar naadloos op aan”, aldus de wethouder.

Bos en verhalen ook virtueel
Naast leerlingen kunnen ook bezoekers van het Vrijheidsbos zich verdiepen in de verhalen. Dit kan door middel van een QR-code op de informatieborden bij de ingang van het bos, maar ook bij de 12 bomen van de oorlogsslachtoffers. Via de QR-codes kan men het verhaal lezen of beluisteren. De audio is ingesproken door inwoners van Geesteren. En voor wie niet in de gelegenheid is om naar het bos zelf te komen, is er vanaf juni aanstaande een virtuele tour ontworpen; een streetview-achtige route door het Vrijheidsbos die vanaf elke plek, dus ook vanaf huis is te volgen, ook vanuit deze route zijn de verhalen van de slachtoffers te beluisteren.

Actieve werkgroep Educatie
De stichting is blij met de diversiteit van de vrijwilligers van de werkgroep Educatie. Een mooie mix van jong en iets ouder. Het is een pré dat naast Esmé de Vries en Jolanda Luimes de groep bestaat uit praktijkmensen van het onderwijs uit Geesteren, namelijk met Loes Steinebach, Siebren Kleine en Jarrik Griemelink. De werkgroep heeft via bijdragen van lokale fondsen het educatieproject kunnen financieren. Scholen die interesse hebben in het lesmateriaal “Beleef de verhalen van het Vrijheidsbos” kunnen dit doorgeven via [email protected]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven