Europa domineert de cryptobankingsector met 63 instituties


BERKELLAND – Cryptocurrency wordt steeds vaker aanvaard als beleggingsinstrument en betaalmiddel, ook in Nederland. Miljoenen Nederlanders bezitten cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum en we zijn hier bijlange niet de enige in. Je zou misschien denken dat landen zoals de Verenigde Staten of Singapore aan de voorhoede staan van deze (nog steeds vrij) nieuwe sector, maar het is Europa die de cryptomarkt vooruit stuwt met meer dan 63 Europese financiële instituties die crypto aanvaarden en gebruiken.

Wereldwijde aanvaarding
Momenteel bieden meer dan 135 traditionele financiële bedrijven hun klanten cryptobanking aan. Dit aantal is de laatste jaren sterk gestegen, samen met toegenomen aanvaarding en gebruik van crypto. Over de hele wereld beginnen consumenten, bedrijven en financiële instituties de waarde en voordelen van deze digitale valuta in te zien en nergens is dit dus meer duidelijk dan in Europa. Nederland is een hoogtechnologisch land met een bovengemiddeld financieel en technologisch geletterde bevolking, maar momenteel staan we helaas nog niet bovenaan de top Europese landen wat betreft cryptogebruik en aanvaarding. Landen zoals Duitsland, Zwitserland en Luxemburg doen het een pak beter. Het is dus niet altijd eenvoudig om te weten hoe kun je Bitcoin kopen in Nederland, maar zoals Joren Verdoes van Bitcoin Magazine aangeeft, zijn er wel nog steeds tal van mogelijkheden!

MiCA
Een van de grootste redenen waarom Europa voorop staat in de cryptowereld is het feit dat de Europese Unie een overkoepelende wetgeving met betrekking tot cryptomunten aan het uitrollen is. Dat betekent dat alle Europese landen, dus ook Nederland, zich aan deze nieuwe regels zullen moeten houden. De verordening heet MiCA (Markets in Crypto Assets Regulation) en samen met andere regels (bijvoorbeeld over het beleid van stable coins, cryptomunten die gelinkt zijn aan fiatgeld) zorgt dit voor een wetgevend raamwerk, wat ongezien is in de cryptowereld. MiCA zal later dit jaar van kracht gaan en bevat een aantal regels die de markt moeten beteugelen. Je kan het een beetje vergelijken met de Wet Kansspelen op Afstand, die in 2021 de legalisering van de gokmarkt in Nederland heeft ingeluid. Online casino’s mochten vanaf toen legaal handelen in Nederland, mits ze zich aan strenge regels hielden en een vergunning kregen van de Kansspelautoriteit. Ook in de cryptomarkt zullen exchanges en andere cryptobedrijven zich vanaf later dit jaar aan de regels moeten houden, anders zullen ze hun diensten niet meer in Europa mogen aanbieden.

Cryptoregels?
Je kan misschien denken dat wetgeving en cryptocurrency (een van nature gedecentraliseerd en dus ongereguleerd digitaal goed) niet goed samengaan en in principe heb je gelijk. Maar tussen theorie en praktijk ligt nog een enorme grijze zone. De cryptomarkt is inherent volatiel en onstabiel en door het invoeren van de MiCA-wetgeving die zich richt op het beschermen van consumenten en het reguleren van malafide partijen, vergroot het algemene vertrouwen in de markt. Dit zorgt ervoor dat steeds meer particulieren en bedrijven zich op de cryptomarkt wagen, wat alleen maar goed kan zijn voor de groei van de sector.

Andere regio’s
Naast Europa is er ook in Noord-Amerika een toename in de vraag naar cryptobankieren. Momenteel zijn er daar ongeveer 30 banken die in cryptodiensten voorzien, met naar verwachting talrijke anderen die de markt zullen betreden. Azië staat op de derde plaats met 24 banken, en dan zijn er nog ongeveer 13 traditionele financiële instituties in Zuid- en Centraal-Amerika.

 

 

 

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven