IKC Op d’n Esch adopteert Stolpersteine in Eibergen

EIBERGEN – Met sponzen en koperpoets hebben leerlingen van IKC Op d’n Esch in Eibergen de Stolpersteine schoongemaakt. De kinderen hoorden ook verhalen over Joodse gezinnen die in de Tweede Wereldoorlog uit Eibergen werden weggevoerd en niet meer terugkwamen.

Geadopteerd
In Eibergen liggen 13 gedenkstenen in de stoep voor huizen waar Joodse gezinnen woonden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord. IKC Op d’n Esch heeft de Stolpersteine geadopteerd: elk jaar maken de leerlingen uit groep 8 deze gedenkstenen schoon.

Gastles
Tijdens een gastles op school vertelde Bert Smeenk, van stichting “Ik vraag me af” de leerlingen over het Joodse leven in Eibergen en de gezinnen die werden weggevoerd en niet meer terugkwamen. Daarna zijn de leerlingen, onder begeleiding van ouders en opa’s en oma’s, het dorp in gefietst en hebben zij de gedenkstenen met elkaar schoongemaakt. Tijdens het schoonmaken vertelde de begeleider ook een verhaal over de gezinnen die op de gedenkstenen te vinden zijn.

Bewust
Doordat de school de stenen adopteert en één keer per jaar poetst, hoopt school en stichting ‘Ik vraag me af’ dat kinderen bewust worden van het verhaal en het verhaal doorvertellen aan ouders en leeftijdsgenoten. Een mooie samenwerking tussen IKC Op d’n Esch en stichting ‘Ik vraag me af’ is hiermee gestart.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “IKC Op d’n Esch adopteert Stolpersteine in Eibergen”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven