Verenigingen in Berkelland gecompenseerd voor ophalen oud papier


BERKELAND – De verenigingen die oud papier ophalen in Berkelland krijgen zo snel als mogelijk de eindafrekening over vorig jaar. De verenigingen die meer kosten dan opbrengsten hebben worden door de gemeente gecompenseerd. Berkelland trekt voor de extra kosten 40.000 euro uit.  Dat is het resultaat van het overleg tussen wethouder Hans van der Noordt van Berkelland en een afvaardiging van de verenigingen. Ze hebben de garantie gekregen minimaal 3.000 euro over te houden aan de inzameling van oud papier. De verenigingen hebben daarop toegezegd ook dit jaar het oud papier in de gemeente op te halen of in te zamelen in een centrale papiercontainer. De extra kosten voor de gemeente voor 2024 worden op 50.000 euro geschat.

Twente Milieu
De wethouder komt nog met een voorstel voor de gemeente voor 2025. Er wordt nog met de verenigingen gesproken over de voortgang in 2025 en daarna. Van der Noordt was aanvankelijk van plan het oud papier in blauwe containers door Twente Milieu op te laten halen. Dat was enerzijds goedkoper en het zou anderzijds voorkomen dat er de nodige kilo’s aan oud papier bij het restafval in de grijze containers beland.

 

Negatieve spiraal
De kritiek van de verenigingen was niet van de lucht, omdat de opbrengst van de inzameling van oud papier cruciaal is voor de financiële positie van de verenigingen. Zonder die opbrengst zou de contributie exorbitant omhoog gaan en dat zou weer leiden tot ledenverlies, waardoor de verenigingen in een negatieve spiraal terecht zouden komen. De verenigingen kregen steun van veel fracties, die ook vonden dat de communicatie met de verenigingen onder de maat was. Ze sommeerden de wethouder opnieuw in gesprek te gaan met de verenigingen, waarbij gesproken moest worden over een overgangsregeling die voor de verenigingen acceptabel is. Van der Noordt heeft inmiddels aan die opdracht voldaan.
Foto: Pim en Luuk spraken in bij raadsvergadering
Door REGIO8

Deel dit artikel:

3 gedachten over “Verenigingen in Berkelland gecompenseerd voor ophalen oud papier”

  1. Kiek!!ze word wakker,idioot gedoe, dingetjes bedenken wat nauwelijks wat oplevert,loat ze ant wark goan

  2. Henk Saaltink

    Nog een container erbij!? Mag het niet hopen, want zou niet weten waar ik deze plaatsen moet Bovendien krijg ik deze hooguit 3x per jaar vol.
    Van mij mogen ze de papiercontainer houden en breng het papier wel netjes weg. Belandt zeker niet bij het restafval
    Henk

  3. Komt er ook een “Oud Papier Plan” voor deze verenigingen wanneer het nieuwe kabinet inderdaad besluit om (fors) te bezuinigen op de rijksbijdrage aan gemeenten ?.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven