Gemeenteraad vraagt Berkellanders om gazon in de maand mei niet of minder te maaien

BERKELLAND – “Beste Berkellanders, ik heb uw hulp nodig.” Wat het indienen van een vriendelijke bedoelde oproep al niet teweeg heeft gebracht binnen de gemeenteraad van Berkelland. Raadslid Andra Weg van GroenLinks bracht dinsdagavond tijdens de raadsvergadering via een motie de landelijke én Europese actie Maai Mei Niet onder de aandacht. Appeltje eitje zou je denken, maar het vergde een discussie van bijna een uur voordat de motie uiteindelijk, aangepast werd aangenomen.

Weg vroeg in haar voorstel de inwoners hun gazon in de maand mei minder of helemaal niet te maaien om de biodiversiteit te verbeteren. “Als het gazon bij woningen of kantoorgebouwen op industrieterreinen minder of helemaal niet wordt gemaaid in mei, dan kunnen de bloemen tot bloei komen en dat is weer goed voor de bijen en de insecten, en dus ook voor de vogels.

Bewustwording
Ze speelde ook in op het agrarische sentiment onder raadsleden: “Het gaat dus niet over de weilanden van de boeren.” De actie krijgt binnen Europa veel navolging, vertelde Weg, die wees op flyers en bordjes met daarop ‘Maai Mei Niet’. De fractievoorzitter van GroenLInks kreeg op voorhand steun van D66. “Niemand wordt verplicht, het gaat ook om bewustwording”, legde D66-raadslid Daan Somsen uit, die bijval kreeg van raadslid Jorrit Hondorp (PvdA).

Maar dat gold niet voor iedere fractie. Volgens Evelien Daalwijk (BBBB) is het met de biodiversiteit ‘nog niet zo slecht gesteld als ik de sociale media volg’, stelde ze. “Het is een sympathieke motie en als de burgers mee willen doen is dat prima, maar doe het dan via de krant of sociale media.” VVD-raadslid Gerrie te Winkel liet zich in soortgelijke bewoordingen uit: “Een sympathieke motie, maar doe het niet via de gemeente. Als mensen het willen, prima, maar je hoeft het niet op te leggen.”

‘Aankomende opa’
Wethouder Hans van der Noordt (D66) was enthousiast over de motie en stond te kijken over de tegenwind in de raad. “Het verbaast me hoe scherp men tegenover elkaar staat”, zei Van der Noordt. “Ik vind het een sympathieke motie, al sta ik als aankomende opa helemaal tussen de bloemetjes en de bijtjes. Of de motie nu wordt aangenomen of niet, we willen dit onderwerp opnemen in de activiteitenkalender die we willen opzetten. Het past ook bij ons biodiversiteitsplan, dat voor een betere bewustwording onder de burgers moet zorgen. En ik wil erbij zeggen dat we als gemeente op gevaarlijke kruisingen wel degelijk blijven maaien zodat het uitzicht niet belemmerd wordt.”

CDA-raadslid Christiaan Hoftijzer wilde de motie aanvankelijk niet omarmen en pleitte na de nodige discussie er voor de motie aan te passen, waarbij hij onder meer steun kreeg van VVD-collega Te Winkel. De maand mei werd vervangen door het ‘hele voorjaar’, zodat Weg alsnog een deel van de gevraagde hulp ingewilligd zag worden.

Door REGIO8

Deel dit artikel:

6 gedachten over “Gemeenteraad vraagt Berkellanders om gazon in de maand mei niet of minder te maaien”

 1. C.Brockotter.

  Klinkt allemaal heel leuk voor de bijtjes en de vlindertjes.Maar het wordt op deze manier overal een bende.En wat te denken van alle grasaren die nu overal de grond en tussen de tegels uit schieten.Link voor onze huisdieren en kleine kinderen.Nog afgezien van de teken die zich verspreiden.Ook een ziekteverwekker. Voor mens en dier.Ik pleit voor alles weer keurig netjes maaien en onkruid vrij maken

 2. allemaal leuk bedacht,
  men praat alleen over natuur ,maar wel vliegen.
  daar kan nog wel wat onkruid bij.
  Het is toch al een zooi in Berkelland

 3. Dat die mevrouw van Groenlinks hier tijd voor heeft. Meestal is ze te druk met het vastzetten van het verkeer op de snelweg in Den Haag.

 4. Wat een zeurreacties weer zeg, alsof de boeren geen belang hebben bij bestuivende insecten

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven