REKKEN – Traditiegetrouw wordt op de tweede zaterdag in mei (11 mei) de Nationale Molendag gehouden. De meeste Nederlandse molenaars openen dan hun molen voor het publiek. Hoewel nog nauwelijks molenaars ‘van de wind’ kunnen leven omdat de molens hun economische functie hebben verloren, zijn ze nog steeds opvallende ambachtslieden.
Tweede Wereldoorlog
De Hollandsche Molen heeft zich vooral na de Tweede Wereldoorlog ingezet voor het behoud van molens. Toen bleek dat veel molens geen goed opgeleide molenaars hadden, is de Gilde van Molenaars in het leven geroepen. Het Gilde verzorgt de opleiding tot bevoegd molenaar. Hun ambacht wordt nu formeel als internationaal cultureel erfgoed beschouwd.
Feestvreugde
De Rekkense molenaars zullen de tweede zaterdag in mei de ‘in feestvreugde gezette’ wieken van de Piepermolen van 10.00 tot 16.00 uur lustig laten draaien en de molen is natuurlijk gratis toegankelijk. De vrijwillige molenaars leiden dan de belangstellenden met alle plezier rond om ze alles over deze windkorenmolen te laten zien en vertellen.
Rondom de Piepermolen wordt er weer een lokale markt georganiseerd waar men kan genieten van allerlei activiteiten van onder andere de Plaggenmeijers, de Radio Amateur Club en verschillende ambachtelijke demonstraties van weefsters, een borduurster en er is een mandenvlechter.