Tentoonstelling en kunstlessen in Haarlo


HAARLO – Beeldend kunstenaar Doet Boersma wordt getrokken door de schilderachtige landschappen in de Achterhoek. Een aantal jaren gaf ze plein air (=de natuur schilderen buiten)lessen aldaar. In Haarlo kent men Dot en Doet kent Haarlo. Nu is ze uitgenodigd om te exposeren in cultuurkerk de Kluntjespot in Haarlo. Met beide handen heeft ze deze uitnodiging aangenomen. De tentoonstelling heet “Vruchtbare aarde” en laat in schilderijen processen in de natuur zien. Processen, waardoor de balans en cyclus in de natuur zichtbaar wordt, zoals “wortelen”, “zaaien”, geur (als verleiding voor insecten) en de seizoenen.

Doet merkte dat de kunstlessen goed ontvangen werden rond Haarlo. Daarom heeft ze een programma van een week lang gecreëerd waarin een (gratis) lezing over de kunstwerken, plein air leren tekenen (Teken-wandeltocht) en schilderworkshops. Van heinde en ver komt men om de lessen van Kunstacademie Friesland te volgen in deze mooie omgeving. Men logeert in hotels, B&B ’s, op de camping of pendelt van en naar huis.  Doet is naast beeldend kunstenaar, docent aan de Kunstacademie. Hierdoor kan ze programma’s maken en lessen geven. Voor Haarlo heeft ze een variatie aan workshops zodanig samengesteld, dat het mogelijk is om 1 workshop te volgen of juist meerdere. Tevens zijn de schilderworkshops geschikt voor absolute beginners en voor gevorderden.

De lessen worden gegeven tegenover de Kluntjespot (waar de tentoonstelling is) in buurthuis ’t Stieltjen. Hier wordt men ontvangen met koffie en thee en  de lunch wordt halverwege geserveerd.

Programma:

  • 6 juli: lezing “Vruchtbare aarde” over kunst, thema en werkwijze van Doet Boersma 15.30-17.00 uur. Gratis. Reserveren via [email protected]
  • 7 juli: Teken-wandel middag 13-17 uur. Leer de omgeving om je heen te tekenen.
  • 8 juli: Expressief stilleven 30-16 uur, incl alle materialen, koffie, thee en lunch. Lekker vrij schilderen.
  • 9 juli: De essentie schilderen door ‘wegschilderen’ en naar voren schilderen van het onderwerp. 10.30-16 uur, incl alle materialen, koffie, thee en lunch.
  • 10 juli: Zomerse sferen door kleur. De onderschildering wordt opzettelijk niet weggeschilderd en geeft een kleursfeer. 10.30-16 uur, incl alle materialen, koffie, thee en lunch.
  • 11 juli: Alles over pastelkrijt. Kleur, sfeer in verschillende onderwerpen. Na 1 dag kun je verschillende onderwerpen uitwerken in pastelkrijt.10.30-16 uur, incl alle materialen, koffie, thee en lunch.
  • 12 juli: Oosters penseel schilderen. Leer penseeltechniek en de essentie van een onderwerp in een paar lijnen te schilderen met inkt, bamboepenseel en (rijst-) papier.10.30-16 uur, incl alle materialen, koffie, thee en lunch.

Voor meer informatie en opgave voor deze workshops: www.kunstacademiefriesland.nl of bel 0582136542

De opening van de tentoonstelling is op 1 juni om 13 uur t/m 15 september. De tentoonstelling kun je bekijken op vrijdagmiddag 13-17 uur. Na elke workshop is er een extra openstelling van de tentoonstelling, zodat workshoppers ook langs kunnen wippen op de kunstwerken te bekijken (tegenover de workshoplocatie).

“Ik ben erg van dit landschap en de mensen hier, gaan houden. Het zal niet de laatste keer zijn dat ik kunstlessen geef in dit deel van de Achterhoek. Waar ik erg van hou zij bijvoorbeeld de enken, de glooiende velden, de lanen met bomen, zandwegen, mooie boerderijen en beken. In Friesland kun je linksaf, rechtsaf en rechtdoor, hier kun je ook kronkelend naar links en afbuigen naar rechts e.d., het schilderachtige landschap is erg gevarieerd en ook besloten”(Doet Boersma).

 

Voor meer informatie:

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven