Volleybalvereniging Gemini present bij jubileumviering VC Reken in Duitsland

|
BORCULO – In het kader van het grensoverschrijdend samenwerkingsverband EUREGIO, werd de voormalige gemeente Borculo in 1974 partner van de Duitse gemeente Reken. Ook in dat jaar werd op 22 mei in Reken een volleybalvereniging opgericht, de “Volleyball Club Reken”.

Grote indruk
Op een aantal jongens in Reken had het volleybaltoernooi bij de Olympische Spelen van 1972 in München grote indruk gemaakt. Zij volleybalden op school al wel tijdens de gymlessen, waarna een aantal van hen in 1973 een team vormden, dat onder de naam “Volleybalgruppe Reken” vriendschappelijk wedstrijden speelde en ook meedeed aan toernooien. Bij hen ontstond toen de behoefte tot het oprichten van een officiële vereniging om ook kompetitie wedstrijden te kunnen spelen tegen andere verenigingen. Hun sportleraar wilde de kar wel trekken en vroeg aan de ouders van de jongens die nog minderjarig waren, om toestemming om hen lid te mogen maken van de op te richten vereniging. Die kreeg hij, waarna de VC Reken een feit werd. Hij werd toen ook zelf de 1e voorzitter en de 1e trainer. De vereniging sloot zich aan bij de West Duitse Volleybalbond en behaalde met dat team ook successen in de kompetitie. In enkele jaren groeide de vereniging toen met heren- , dames- en jeugdteams tot meer dan 100 leden.

Mixed-groep
Nu, bij het 50-jarig bestaan, kent men nog 3 dames- en 4 meisjes teams, een groep starters vanaf 9 jaar en een mixed-groep recreanten. In de zomermaanden spelen zij beachvolleybal op hun prachtige, in een bos gelegen, velden. De vereniging kent ook al vele jaren een kleine badminton afdeling.

Uitwisseling
In hun oprichtingsjaar zocht de VC Reken al contact met Gemini, waarna op 24 en 25 mei 1975 het 1e bezoek aan Reken volgde door 9 spelers en 5 partners, met een tegenbezoek aan Borculo in september. Zeker 10 jaar vond in een weekend de uitwisseling van seniorleden plaats, soms wel 2 keer per jaar, daarna werd het een uitwisseling van jeugdleden. Bij het 20 jarig bestaan in 1994, vond er op hun verzoek een reünie plaats en werd Reken bezocht door Gemini leden die er ook bij het eerste bezoek in 1975 al bij waren. Bij al die leuke, sportieve bezoeken werd er gevolleybald in de hal of buiten op de beachvolleybalvelden,  en werden ook contacten onderhouden en nieuwe gelegd en natuurlijk een feestje gevierd. Bij de viering van het 40-jarig jubileum in 2014 was ook een vertegenwoordiging van Gemini in Reken aanwezig. Daarna zijn de contacten helaas wat verwaterd en heeft er geen uitwisseling meer plaats gevonden. De VC Reken was natuurlijk ook vertegenwoordigd  bij de viering van het 25, 40 en 50 jarig jubileum van Gemini. De uitwisselingen hebben er wel toe geleid, dat er liefde opbloeide en in 1984 een huwelijk werd voltrokken tussen 2 leden van beide verenigingen.

50-jarig jubileum VC Reken
Op zaterdag 25 mei start in Reken de jubileumviering waarvoor Gemini ook is uitgenodigd. Om 11.00 uur kunnen belangstellenden kennis maken met de vereniging en actief meedoen met volleybal en badminton. Om 14.30 uur staat er een volleybalwedstrijd gepland tussen Dames 1 van VC Reken en een team van Kerkemeijer Gemini dat is samengesteld met speelsters van Dames 1 en 2. Het jubileumfeest begint daarna om 20.00 uur. Alle festiviteiten vinden plaats in de sporthal bij het raadhuis. In de delegatie van Gemini zitten naast enkele bestuursleden ook 2 nog steeds actieve leden die in 1975 al bij het 1e bezoek aanwezig waren. Het jubileumjaar kent verder op 24 augustus een familiedag en op 21 december een jeugdtoernooi. Mede door een subsidie van de EUREGIO hoopt Gemini bij te kunnen dragen aan een, voor VC Reken, prachtige jubileumviering waarbij de hoop is dat de contacten tussen beide verenigingen daarna weer intensiever zullen worden.

 

 

 

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven