John Berends keert niet terug als commissaris van de Koning in Gelderland

BERKELLAND – John Berends legt zijn taken als commissaris van de Koning neer tot het einde van zijn ambtsperiode. Dat is de uitkomst van de extra Statenvergadering over het onderzoek naar het handelen van Berends. Provinciale Staten moeten op zoek naar een nieuwe commissaris van de Koning.

Berends doet stap terug
Voorafgaand aan het inhoudelijke debat over het onderzoeksrapport legde Berends een verklaring af aan de Staten. Daarin sprak hij uit dat het steeds zijn wens was terug te komen en het ambt weer op te pakken. Gezien de wens tot rust in de organisatie, is hij echter bereid om zijn taken als commissaris niet op te pakken: “Ik heb mij met hart en ziel mogen inzetten voor deze prachtige provincie, steeds in het volle besef dat wij er zijn voor de inwoners van Gelderland.”

Staten respecteren keuze
In een aangenomen motie spreken Provinciale Staten uit de keuze van Berends te respecteren: “Dit is de beste stap voor Gelderland en de organisatie. We constateren dat wij op zoek moeten naar een nieuwe commissaris van de Koning voor Gelderland.” Henri Lenferink blijft aan als waarnemend commissaris van de Koning tot een opvolger is benoemd.

Normen en gedrag
Eerder op de dag overhandigde de Commissie begeleiding onderzoek het onderzoeksrapport van KPMG aan Provinciale Staten. In het rapport staat aan welke normen de commissaris van de Koning van Gelderland dient te voldoen. Daarnaast geeft het rapport feiten weer over het handelen en gedrag van John Berends tijdens de uitoefening van zijn ambt.

Totstandkoming rapport
De Staten besloten op 27 september 2023 tot instelling van het onderzoek. Daarbij mandateerden zij de drie plaatsvervangend voorzitters als opdrachtgever voor het onderzoek. Zij vormden later de Commissie begeleiding onderzoek. In december 2023 werd de opdracht om het onderzoek uit te voeren gegund aan KPMG. Die heeft het onderzoek in 3 fasen uitgevoerd.

Veiligheid en zorgvuldigheid voorop
De commissie heeft het onderzoek procesmatig begeleid. Daarbij hanteerde de commissie de uitgangspunten veiligheid en zorgvuldigheid met aandacht voor alle betrokkenen. Na toelichting op en verantwoording over het onderzoekproces werd de commissie tijdens de vergadering décharge verleend. Dat gebeurde met een motie, die tevens grote waardering uitspreekt voor de inzet van de commissie.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “John Berends keert niet terug als commissaris van de Koning in Gelderland”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven