Pridevlag hangt weer in Berkelland, zorgen over acceptatie

BERKELLAND –  Bij het gemeentehuis in Berkelland is afgelopen weekend een pridevlag vernield en later in de brand gestoken in het centrum van Borculo. Hoewel de actie hard binnenkwam bij de organisatie van de Pride Maand, kwam het ook niet helemaal als een verrassing.

“Helaas kan ik niet zeggen dat het mij heel erg verbaasd”, aldus coördinator van de Achterhoek Pride, Anna Cornelis. “Vlaggen worden vaker weggehaald en vernield. Het is niet de eerste keer dat ik dit hoor en ik kan niet zeggen dat ik niet zag aankomen.” Berkelland is dit jaar de gastheer van de Achterhoek Pride, de gemeente schrok dan ook toen het nieuws binnen kwam. Inmiddels wappert de pridevlag weer voor het gemeentehuis, maar toch met een nare bijsmaak. “Het is teleurstellend dat je nu een discussie krijgt over een vlag en dat je niet met z’n allen het gesprek kunt aangaan, over hoe je met elkaar kan samenleven en kunt zijn wie je bent”, aldus wethouder Betsy Wormgoor.

Bij de vlaggenmast werd ook een bord geplaatst als protest tegen het stelen, kapot maken en verbranden van de vlag. Hier greep de gemeente op in. “We hebben dat statement weggehaald omdat wij vinden dat we niet de polarisatie moeten vergroten, dat we niet dat gesprek de aandacht moeten geven”, laat Wormgoor weten.

Eibergen en Lichtenvoorde
De vernieling in Borculo is helaas niet de enige actie die dit jaar tegen de Achterhoek Pride is gedaan. “Ook één van de vlaggen in Eibergen is verdwenen”, schetst Cornelis. “Die hing vrij hoog aan een mast, dus mensen hebben daar moeite voor moeten doen om daar heen te klimmen, een hele gerichte actie dus. Er is ook kunstwerk in de buurt van Lichtenvoorde, dat diversiteit uit moest stralen, vernield.”

‘Niet de goede kant op’
Volgens Cornelis is er nog veel terrein in de Achterhoek te winnen als het gaat over acceptatie en veiligheid van de LHBTIQ+ gemeenschap: “Het gaat gewoon niet de goede kant op en dat is heel zorgelijk. Zo’n vlag die wordt weggehaald bevestigd dat”, aldus Cornelis. Toch is ze wel blij dat de gemeenten hun steentje bijdragen. “De vlag juist laten wapperen geeft deze mensen juist het gevoel ik mag er zijn en ik word gesteund door mijn gemeente.”

Door: REGIO8

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Pridevlag hangt weer in Berkelland, zorgen over acceptatie”

  1. Toch apart dat de mensen achter de Pride van de acceptatie van anderen afhankelijk zijn om “gelukkig” te zijn maar tegelijkertijd niet accepteren dat anderen niet overal geconfronteerd willen worden met hun Pride uitingen.

  2. Teleurgestelde Eibergenaar

    Toch apart dat er allemaal intolerant kutvolk heel erg voor LHBTI-rechten is als er een azc komt, maar de rest van de tijd heb je er niks aan.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven