Van Gijssel ‘volledig verrast’ door wegsturen van drie wethouders in Berkelland


BERKELLAND – Was het aan de kant schuiven van drie wethouders in Berkelland geregisseerd door de partijen die het vertrouwen opzegden in het college? Arjen van Gijssel erkent dat hij een dergelijk scenario niet zag aankomen. “Ik vermoed dat het is voorbereid, maar ik was er volledig door verrast”, zegt de inmiddels ex-wethouder in Berkelland. Van Gijssel waakt ervoor voorbarige conclusies te trekken: “Ik ga niet speculeren, maar als het zo is gebeurd, dan is het zoals het is. Dat is ook politiek. Als het vertrouwen weg is, ben je weg. Dat is verdrietig en voor mezelf is het ook een hard gelag. Maar ik vertrek wel met opgeheven hoofd. Het oordeel is echter aan de raad.”

Oog politieke storm
De CDA-politicus uit Ruurlo kwam in het oog van een lokale politieke storm, net als zijn inmiddels voormalige collega’s Betsy Wormgoor (PvdA) en Gerjan Teselink (VVD). Ze legden de motie van wantrouwen, namens BBB, GB, OLB en met steun van D66 en VVD, naast zich neer. Die partijen hielden voet bij stuk, waarna er een gedwongen ontslag volgde.
Voor Van Gijssel moet dat onwerkelijk hebben aangevoeld, want in november vorig jaar stond hij bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer nog op de lijst bij het CDA. Een zetel in Den Haag bleef buiten handbereik en de ogenschijnlijk zo sterke positie als bestuurder in Berkelland – het CDA is de grootste fractie – is van het een op andere moment van de baan. Hij heeft geen spijt van actie te zijn opgestaan als steunbetuiging voor de ambtelijke organisatie.
‘Raakt me enorm’
“Ik ben opgestaan voor de ambtenaren en zij voor ons. Dat doet met heel veel met me, dat raakt me enorm”, zegt een hoorbaar geëmotioneerde Van Gijssel. “We hebben heel fijn samengewerkt, met de ambtenaren en in het college, er was een groepsgevoel. Ik ben opgestaan en dat heb ik uitgelegd. Die mensen kunnen zich niet verdedigen, daar ben ik voor gaan staan. Dat moet je als bestuurder doen en daarin voel ik me als bestuurder gesteund. Die moed en ruggengraat heb ik gehad. Er is al langer een wond in de politiek in Berkelland en die is nog niet geheeld. Die wond zal na gisteren doorzweren.”
“Burgemeester Joost van Oostrum heeft de afgelopen twee jaar onder hoogspanning gestaan”, vervolgt Van Gijssel. “Meneer Boer (fractievoorzitter D66 en vermeende spil in onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de ambtelijke organisatie, red.) vertelde rechtszaken te willen aanspannen en dat is me ook bevestigd. Ik geef het je te doen als burgemeester. Ik heb veel respect voor Joost en Gerjan Teselink, die verantwoordelijk was voor de bedrijfsvoering. Ze moesten het allemaal het hoofd bieden. Maar de wond zweert en die zweert door.”
‘We waren op stoom’
Van Gijssel is trots op zijn regionale functies zoals bij de Regio Achterhoek en ook bij VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten). Hij somt alle doelen op die hij heeft bereikt. “Ik heb niet stilgezeten en nu moet ik alle dossiers uit handen laten vallen. We hebben met drie verhalen in het VNG-magazine gestaan, als voorbeeld hoe het kan voor gemeenten. Mooie voorbeelden. We waren op stoom en dan nu dit. Ik denk dat het mooie Berkelland beter verdient dan hier is gebeurd en voor de ambtelijke organisatie is het erg zorgwekkend. Er is geen college dus geen bestuur, Joost moet het in zijn eentje doen.”

Van Gijssel is niet afgerekend op zijn werk als wethouder, maar doordat hij is opgestaan als steunbetuiging voor de ambtenaren. “Dit gaat om een ethische kwestie, ik wilde de ambtenaren in bescherming nemen. Daarop word je afgestraft”, zegt Van Gijssel. “Maar ik hoop dat de raad zich snel herpakt en ik wens de raad en Joost veel wijsheid toe. Hopelijk is er snel weer continuïteit in Berkelland, want dat gaat me écht aan het hart.”

 

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Van Gijssel ‘volledig verrast’ door wegsturen van drie wethouders in Berkelland”

  1. Een grote corrupte bende. Lekker zitten binnenharken zoals de meeste politieke zwendelaars. Zakken vullen en meelopen met den haag

  2. Ik begrijp het niet: er worden drie wethouders ontslagen vanwege een situatie waarbij ambtenaren zich al jarenlang onveilig voelen in de gemeente Berkelland. Dit is een publiek geheim en ondanks een duidelijk onderzoeksrapport durven de ambtenaren nog steeds niet te reageren.
    Dan komt deze kwestie opnieuw onder de aandacht door een raadslid, waarna als steun drie wethouders opkomen voor de ambtenaren. Vervolgens worden deze wethouders door dezelfde gemeenteraad ontslagen. Hoe kan dit? Hoort de gemeenteraad als volksvertegenwoordiging niet te verbinden en gezamenlijke oplossingen te zoeken, zonder hun eigen belangen boven de veiligheid en het welzijn van ambtenaren te stellen?
    In plaats van deze wethouders, die zich inzetten voor een veilige werkomgeving, te ontslaan, zouden ze hen juist moeten waarderen. Het gevolg is nu dat hun ontslag de kloof vergroot tussen de raad en de ambtenaren en stuurt bovendien een verkeerd signaal.
    Als de raad haar verantwoordelijkheid serieus neemt en prioriteit geeft aan het welzijn van de medewerkers, pas dan kan gebouwd worden aan een gemeente gebaseerd op respect, veiligheid en vertrouwen. Dit besluit had een kans moeten zijn voor echt leiderschap, niet het najagen van eigenbelangen met als gevolg een verlies van vertrouwen.
    Wat een verlies voor de gemeente Berkelland

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven