Is sparen in een BV nog wel interessant in 2024?


BERKELLAND – Sparen in een BV was lange tijd een populaire manier om te besparen op belasting over je vermogen. Dit kwam doordat de belasting in box 3 (waar vermogensrendement wordt belast) geheven werd over een fictief rendement, terwijl de BV in principe alleen belasting betaalt over het daadwerkelijk behaalde rendement. Toch zien we dat dit de laatste jaren steeds minder interessant is geworden en een zakelijke rekening openen om daar vervolgens wat geld te sparen, verstandiger is als we kijken naar de kosten. Hoe dit precies zit en of dit ook voor jou van toepassing is, leggen we je allemaal stap voor stap uit in dit artikel.

Wet Belastingtarieven 2021
Met de invoering van de Wet Belastingtarieven 2021 is de aantrekkelijkheid van sparen in een BV aanzienlijk verminderd. Hoe dit er in de praktijk uitziet, is natuurlijk in iedere situatie verschillend. Wel weten we dat belastingvrij sparen 2024 er heel anders uit zal zien, dan in de jaren ervoor. Hoe, dat leggen we je uit aan de hand van een aantal praktische voorbeelden.

Verlaging Vpb tarief
Het Vpb-tarief (de vennootschapsbelasting) is verlaagd van 25,8% naar 21% in 2022, en 20,21% in 2023. Dit verkleint het verschil tussen de belastingtarieven in box 3 en de Vpb. Kijken we naar 2024, dan zien we dat deze zelfs is aangepast naar 19,7%. Ook is de schijfgrens te verlaagd van € 200.000 naar € 170.000. Dat houdt dus in dat je over de eerste 170.000 euro de 19,7 procent betaald en daarbovn 25,8%.

Keringheffing belasting
Over de winst die uit de BV wordt gehaald, moet je in principe 26,9% keringheffing belasting betalen. Dit komt erbij bovenop de Vpb. Je kunt je dus wel voorstellen dat het als ondernemer heel belangrijk is om goed uit te laten rekening of de stap naar een BV financieel aantrekkelijker is, dan gewoon een eenmanszaak of VOF te blijven.

Afschaffing fictieve rendementsheffing
In 2023 is de wet aangenomen die de fictieve rendementsheffing in box 3 per 1 januari 2026 definitief afschaffen.

Wanneer wel sparen in een BV?
Sparen in een BV kan in sommige gevallen nog steeds interessant zijn. Het is dus niet per definitie zo dat je dit niet moet doen. Het enige waar je wel even rekening mee moet houden, is dat het dus alleen in bepaalde gevallen interessant is om te doen. Bijvoorbeeld als je verwacht dat je vermogen de komende jaren aanzienlijk zal gaan groeien of als je de winst uit de BV wilt gebruiken voor investeringen in andere beleggingen of je vermogen wilt beschermen tegen toekomstige belastingverhogingen. Het is daarom verstandig om met een financieel adviseur om tafel te gaan, zodat jullie samen kunnen bespreken wat de beste optie is voor jou en ook je bedrijf. Zoals je ook hebt kunnen lezen, is het echt per situatie verschillend en kan het heel goed zijn dat het zich voor jou niet loont, maar bij een ander wel weer.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven