Eibergse sieraden geen sieraden, maar een muziekinstrument


EIBERGEN  – Opnieuw duikt er een deskundige op, die meent te weten waar de in het voorjaar ontdekte Eibergse bronzen sieraden vandaan komen. Dhr. Adriaan Watersloot zocht deze week contact met Achterhoek Nieuws, nadat hij het bericht over professor Henk Rekken had gelezen. Dhr. Watersloot, historisch musicus van beroep, is zeer verontwaardigd over dit bericht.

Bronstijd
“Hoe komen die professor en dat museum überhaupt op het idee dat dit sieraden zijn? Dat zijn het helemaal niet. Deze bronzen onderdelen horen thuis op het instrument harpelina, een voorloper van de huidige harp. De harpelina werd in de bronstijd gebruikt om klanken voort te brengen, waarmee het weer voorspeld werd. Als je een lage toon speelde, dan kon je er donder op zeggen dat er onweer kwam. Speelde je een hoge toon, dan brak direct de zon door”. In het uitgebreide archief van de Historische Kring Eibergen vond dhr. Watersloot een afbeelding van het instrument.

Echt of  nep
Ook de heer Watersloot zal op donderdagochtend 31 oktober, van 10.00-12.00 uur, tijdens H@ck de geschiedenis, aanwezig zijn in de Bibliotheek Eibergen, bij de bijeenkomst ‘Echt of nep’. Die ochtend is zeer geschikt voor kinderen (van 8-14 jaar), hun ouders en andere deskundigen. Deelname is gratis. Aanmelden is wel heel fijn en kan in de bibliotheken of via www.oostachterhoek.nl/nepnieuws.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven