Berkelland zegt vertrouwen op in inmiddels voormalig dagelijks bestuur van ‘t Timpke

BERKELLAND – Het college van Berkelland heeft het vertrouwen opgezegd in het inmiddels voormalig dagelijks bestuur van Stichting Sportaccommodaties ’t Timpke in Borculo, zo is in een raadsbrief van het college te lezen. De pijlen richting zich op voorzitter Herman Kruijt, die voor zijn (vrijwillige) inzet voor de bedrijfsvoering van de sporthal n het zwembad materiële zaken heeft ontvangen. Zo heeft Kruijt in 2021 een e-bike kunnen declareren, die als aquabike in de boeken is geboekt, en twee jaar later zijn er extra zonnepanelen op het dak van zijn woonhuis gelegd. Ingeboekt als meerkosten. Het college heeft daarom door de eigen jurist een onderzoek in laten stellen en heeft de betrokkenen gehoord.
Geheimhouding
Na de breuk tussen het dagelijks en het algemeen bestuur, die afgelopen week naar buiten kwam, heeft het college besloten de geheimhouding over de gang van zaken op te heffen. Het vertrouwen in het dagelijks bestuur blijkt te zijn opgezegd en het gemeentebestuur voelt zich gesterkt door de reactie van de accountant van ’t Timpke, die de handelwijze van het dagelijks bestuur sterk heeft afgekeurd. “Ik heb een schoon geweten. Ik heb zelf nergens om gevraagd, het is gebeurd op voorspraak van de medebestuursleden en ik heb inmiddels de bijna 10.000 euro terugbetaald”, zegt Kruijt in een reactie.
Raadsbrief
Het college heeft de geheimhouding opgeheven ‘na vragen van de pers’, maar ook nadat Kruijt tegenover REGIO8/Nieuws uit Berkelland desgevraagd een toelichting gaf op de ontstane breuk tussen het dagelijks en algemeen bestuur van Stichting ’t Timpke, de sporthal- en zwembadaccommodatie in Borculo. De aanleiding hiervoor was – ook al – een raadsbrief van het college. Als lid van het toenmalige dagelijks bestuur zegt Kruijt bij de gemeente Berkelland in 20202, 2021 te hebben aangeklopt met de vraag of er geld was voor een ‘externe interimmer’, “want we konden het als bestuur alleen niet af”, verklaart Kruijt. “Het antwoord van het college was dat we zelfstandig waren en dat we het zelf maar moesten oplossen.” Daarop heeft Kruijt zelf zo’n 20 tot 25 uur per week besteed aan de bedrijfsvoering van ’t Timpke, met als doel het zwembad en de sporthal in de benen te houden. Zijn medebestuursleden vonden dat er wel méér tegenover het werk van Kruijt mocht staan dan alleen een vrijwilligersvergoeding. Er zou jaarlijks zo’n 10.000 euro aan werkzaamheden inzitten. “Als ik iets voor dat geld zou kopen, dan zou de factuur in de boeken komen”, aldus Kruijt.
E-bike en zonnepanelen
Hij kocht in 2021 een e-bike en twee jaar later acht zonnepanelen. Kruijt: “De leidraad was: hoe kunnen we het zo goedkoop mogelijk doen voor ’t Timpke? Er is hard voor gewerkt.Was dat netjes? Nee. Was dat dom? Ja. Ik heb mijn excuses aangeboden, maar er wordt nu een heel theater van gemaakt.”
“Nogmaals, ik heb een schoon geweten. Ik heb het werk ongevraagd gedaan, mijn medebestuursleden vonden dat ik daarvoor een vergoeding verdiende. Dat is leuk te horen, maar ik heb het nooit voor het geld gedaan, maar voor de accommodatie. Het heeft ’t Timpke minder geld gekost dan het inhuren van een externe manager, waarvoor nu 114.000 euro beschikbaar wordt gesteld. Na Han Boer en Jan Zappeij (beiden raadsleden, red.) ben ik de volgende die blijkbaar door de modder moet worden gehaald.”

Deel dit artikel:

9 gedachten over “Berkelland zegt vertrouwen op in inmiddels voormalig dagelijks bestuur van ‘t Timpke”

  1. Zelden zulke slappe excuses gehoord als van deze meneer. Mede-bestuursleden hebben het voorgesteld. En ik stond er bij en incasseerde maar…
    Meneer heeft zelf blijkbaar geen moreel kompas.
    Bah!

  2. Denk dat de meeste inwoners van Berkelland allang het vertrouwen in burgemeester en wethouders hebben opgegeven, wanneer stappen deze incapabele bestuurders op?

  3. Hans Arendshorst

    Ik ben benieuwd naar de inzet van B. Traven voor de gemeenschap. Commentaar, maar waarschijnlijk een goede stuurman.
    De heer Kruit heeft zich decennia ingezet voor ’t Timpke en dan ook nog heel veel meer uren dan je van een vrijwilliger mag verwachten.
    Was dit handig en verstandig? Nee, beslist niet.
    Maar om het fraude te noemen vind ik wel heel erg zwaar aangezet. Alles met de beste, maar wel domme, bedoelingen. De heer Kruit verdient dit stempel niet.

  4. @Hans Arendshorst, fraude begint in de top, men is op het gemeentehuis in Berkelland vergeten wat fraude inhoud, menig wethouder heeft zich verrijkt tijdens zijn ambtsperiode. Kan wel wat benoemen hier, maar oude schoenen uit de doos halen heeft geen zin meer, men had toen lessen moeten trekken voor de toekomst, een gevleugelde uitspraak van Rutte. In Berkelland komt men graag in het nieuws als het een ander betreft dan een bestuurder zelf.

  5. Andries Bosma

    Helaas hebben we in Berkelland te maken met een uitgesproken zwakke burgemeester die regelmatig een eigen interpretatie van de waarheid heeft, gekoppeld aan een selectief geheugen. Waarschijnlijk is het weer eens nodig een rookgordijn over zijn eigen onkunde te leggen en daarvoor is gekozen voor een grote kop in de krant: Fraude bij “het Timpke”!
    De burgemeester weer als stoere handhaver van de wet (deed hij dat maar vaker)
    Wat is er aan de hand?
    De heer Kruijt steekt veel uren in “het Timpke”
    Dusdanig veel uren dat het bestuur van deze stichting besluit hen te belonen met een fiets en een aantal zonnepanelen op zijn woning. Dit is een besluit, genomen door een bevoegde instantie en daarmee rechtsgeldig. Het doet er niet toe of de publieke opinie het daar mee eens is of niet.
    Betaling in natura is eveneens rechtsgeldig en niet strafbaar.

    De eerste vereiste van een burgemeester is integriteit maar dat woord is hem blijkbaar onbekend.
    Feit is dat de heer Kruijt nu aan de schandpaal genageld wordt door insinuaties van B&W en met name door de burgemeester.
    B&W zou zich kapot moeten schamen want wat ook de juistheid is van iedere uitspraak van alle betrokkenen: je stelt als B&W geen enkele inwoner te kakken zonder de feiten te kennen! Dat zou ook de gemeentejurist moeten weten overigens.

    Is er bij voorbeeld vastgesteld:
    • Wie de binnenkomende facturen heeft goedgekeurd?
    • Wie opdracht heeft gegeven deze facturen aan te passen met een onjuiste omschrijving van geleverde producten?
    • Wie deze inmiddels gemanipuleerde facturen in de administratie heeft gezet?
    • Of diegene wist dat het gemanipuleerde facturen betrof?
    • Of de accountant capabel is?
    Met andere woorden: wie heeft er nu eigen gefraudeerd, sterker nog: is er überhaupt sprake van fraude??

    Heer van Oostrum: toon es een keer leiderschap en biedt uw excuses aan aan de heer Kruijt voor het misselijkmakende gedrag van B&W. En zo niet, stap dan op uw racefiets (want dat schijnt u wel te kunnen) en ga racen! kies een windrichting, welke maakt niet uit, maar houd die windrichting vast en blijf trappen!

    Andries Bosma

  6. Andries Bosma

    B&W bepaalt niet wat fraude is. Dat doet de rechter. De oplossing is dus simpel voor B&W: doe aangifte bij justitie ivm vermoeden van fraude. Bemoei je er verder niet mee en ga besturen want dat is jullie opdracht. Trias politica geldt gelukkig in ons land.

  7. En Joost is echt een man een man een woord een woord . Not . Even snel rekenen 20 uur per week voor de vermrlde periode i s toch echt wel dit in natura waard.

  8. @Andries Bosma, het zou fijn zijn wanneer Joost een duofiets zou hebben, kan hij meteen die van Gijssel meenemen, deze mannen torpederen ieder bouwplan met hun treiter taktiek welk er op nahouden wordt om Geesteren te ontzien van woningen. Ik had allang beide voor het gerecht gedaagt als ik zo’n plan had en al 5 jaar werdt tegen gewerkt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven