Elly Overberg uit Gelselaar schildert niet meer

GELSELAAR – Elly Overberg (71) woonde tot een half jaar geleden in Gelselaar als beeldend kunstenaar, vormgever en illustrator. Ze is geboren in Oldenzaal en komt uit een kunstzinnige familie. Haar opa was kunstschilder en fotograaf. Haar vader was Theo Overberg, een toen in Oldenzaal bekende goud en zilversmid. Elly was als kind al gefascineerd door het schilderen van haar opa. Van hem kreeg ze haar eerste verf en penselen.

Ze studeerde af aan de AKI in Enschede en aan de Hogeschool voor de Kunsten, HKA, te Arnhem, waar zij een leerling werd van de bekende illustrator Bert Bouman. Elly illustreerde tientallen boeken. Ze was gespecialiseerd in biologieboeken en bij het zien van haar gekleurde tekeningen van met name vogels komen herinneringen aan biologielessen op de lagere school zo weer terug. Elly kon moeilijk afstand doen van haar werk. Op zolder bewaarde ze honderden originele kleine illustraties en ruim honderd schilderijen van klein tot zeer groot.

Helaas bleek na de dood van haar man Willem Bomhof, twee jaar geleden, dat Elly getroffen is door een ernstige hersenziekte. Het betekent dat ze nooit meer zal kunnen schilderen. Ze woont sinds een halfjaar in een verpleeghuis in Hengelo. Haar huis en atelier in Gelselaar worden ontruimd en haar hele collectie van illustraties en schilderijen moet een nieuwe plek krijgen. Vijf vriendinnen van Elly, die haar al haar hele leven als vriendin en kunstenaar kennen, hebben het initiatief genomen om te zoeken naar een nieuwe bestemming voor het bijzondere werk van Elly. Daarbij is het belangrijkste dat haar kunst niet verloren gaat maar een nieuwe bestemming krijgt bij mensen die haar bijzondere werk kunnen waarderen. Dat betekent tevens dat haar werk voor zeer lage prijzen wordt verkocht.

Ze organiseren daarvoor een verkoopexpositie van haar werk in de Hofkerk aan de Hofmeijerstraat 1 in Oldenzaal. De ruimte in de Hofkerk wordt daarvoor belangeloos beschikbaar gesteld. Bezoekers aan de expositie kunnen haar werk bekijken en direct ook kopen. De totale opbrengst van de verkoop gaat naar Alzheimer Cafés. De verkoopexpositie is open op donderdag 26 maart van 10.00 tot 17.00 uur, vrijdag 27 maart van 10.00 tot 15.00 uur en en zaterdag 28 maart van 10.00 tot 17.00 uur.

Informatie: Marjan Detert, 06-20380279. Een deel van Elly’s werk is te zien op de websites; http://overbergisverbeelding.nl en http://riatulp211.wixsite.com/werkellyoverberg.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven