Beurs trekt aan nu de VS zijn grenzen opent


REGIO – De Amerikaanse autoriteiten kondigden in september aan dat buitenlandse reizigers met een ESTA of een visum vanaf november weer welkom zijn in het land. Aandelenkoersen van luchtvaartmaatschappijen en luchthavens stegen direct na deze aankondigingen.

Stijgende aandelenkoersen
Lufthansa registreerde direct na de aankondiging van de Amerikaanse autoriteiten een opleving in het aantal vluchten naar Amerika dat geboekt werd. Aangezien Europese toeristen en zakenreizigers vanaf november weer welkom zijn in het land, neemt de vraag naar vluchten naar Amerika razendsnel toe. Bij Lufthansa werden in één week meer dan driemaal zoveel vluchten naar Amerika geboekt dan in de week daarvoor. De populairste bestemmingen zijn New York en Miami. Ook andere airlines, waaronder de Brits-Spaanse luchtvaartmaatschappij International Airlines, reageerden enthousiast op het besluit van de Amerikaanse overheid om de grenzen weer te openen.

Niet alleen de koersen van luchtvaartmaatschappijen stegen, maar ook die van luchthavens stegen sterk. Zo stegen de aandelen van Fraport – het bedrijf dat de luchthaven van Frankfurt am Main exploiteert met maar liefst vier procent. Het openen van de Amerikaanse grenzen heeft eveneens positieve effecten voor bedrijven buiten de reisbranche. Het inreisverbod zorgde in veel sectoren voor vertraagde leveringen en een moeilijkere internationale samenwerking, omdat zakenreizen niet mogelijk waren.

Einde van het inreisverbod na meer dan anderhalf jaar
De Amerikaanse autoriteiten kondigden in maart 2020 een inreisverbod af, voor alle reizigers die in de veertien dagen voor hun aankomst in Amerika in een van de Schengenlanden of het Verenigd Koninkrijk zijn geweest. Alleen voor reizigers met de Amerikaanse nationaliteit, voor permanente inwoners van Amerikanen en hun directe familieleden werd een uitzondering gemaakt. Daarnaast werden reizigers die in het nationaal belang van de Verenigde Staten reisden en personen die een zeer dringende reden hadden om naar Amerika te reizen toegelaten. Alle andere reizigers waren alleen welkom, als zij zich eerst 14 dagen in een land buiten het Schengengebied opgehouden hadden. Dit inreisverbod gold ook voor personen die beschikten over een geldig visum of ESTA. Zij hadden behalve een ESTA een aanvullende toestemming van de Amerikaanse ambassade of het consulaat nodig (National Interest Exception, NIE), waaruit bleek dat hun reis naar Amerika zeer urgent was.

Met een ESTA naar Amerika vanaf november
Vanaf november zal het voor toeristen en zakenreizigers dus weer mogelijk worden om naar Amerika te reizen. Er zullen wel nog steeds enkele beperkingen blijven gelden. Net als voor de coronapandemie moet voor vertrek een ESTA of een visum worden aangevraagd. Het ESTA kan eenvoudig online worden aangevraagd en wordt doorgaans al binnen enkele uren goedgekeurd en per e-mail verstuurd. Voor een visumaanvraag moet een afspraak voor een gesprek bij het Amerikaanse consulaat worden gemaakt. Daarom wordt aangeraden eerst te controleren of aan de voorwaarden van het ESTA wordt voldaan.

Behalve een ESTA of een visum moeten reizigers vanaf november ook kunnen aantonen dat zij volledig gevaccineerd zijn. Het is nog niet helemaal duidelijk welke vaccins geaccepteerd worden, maar het wordt verwacht dat de Amerikaanse autoriteiten alle vaccins die in Europa gebruikt worden (dus ook AstraZeneca) zullen erkennen. Daarnaast moeten alle reizigers zich voor vertrek op corona laten testen. Een precieze datum waarop de grenzen open zullen gaan is nog niet bekend. Houd de volgende pagina over het cornavirus en reizen met ESTA in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven