Oogstdag moet weer veel volk trekken

REKKEN – Op zaterdag 25 juli maakt Rekken zich weer op voor de viering van de oogstdag. De Vrienden van de Piepermolen streven er naar dit evenement eens in de twee jaar te organiseren. Dit jaar is het dus weer zo ver. Mocht de weersverwachting voor de geplande datum slecht zijn, dan wordt uitgeweken naar zaterdag 1 augustus a.s.

Vanaf 10:00 uur is de windmolen – bij voldoende wind uiteraard – in bedrijf. Vrijwillige molenaars zorgen er voor dat de wieken draaien en zo mogelijk zullen zij ook daadwerkelijk graan malen. Ze leiden belangstellenden met alle plezier rond. In de loop van de morgen wordt de rogge op ouderwetse wijze van het land gehaald. Dat betekent dat gemaaid wordt met een door een paard voortgetrokken maaimachine en ook met de hand, met behulp van een zig, een soort handzeis.

De boeren en boerinnen die op het land werken zullen de roggehalmen op schoven zetten. Kinderen “pungelen” op het land. Of, duidelijker gezegd, zij verzamelen de laatste korrels graan van het land om toch maar niets van dat kostbare goedje verloren te laten gaan.  De boeren zullen zo rond 11:00 uur de halmen dorsen zoals dat vroeger ook gebruikelijk was. Dat doen zij met de dorsvlegel of dorsklepel, maar ook met een originele dorsmachine.
Rond 12:30 is het vespertijd. De boeren en boerinnen kunnen dan op het land even koffie en brood nuttigen.
De bezoekers kunnen zich tegoed doen aan pannenkoeken. De bakker bakt in de buitenoven verse bruine bollen die voor belangstellenden te koop zijn.

En uiteraard is de Rekkense folkloristische dansgroep “de Plaggenmeijers” ook van de partij. De dansers zullen rond 11:30 en 13:30 uur enkele dansen demonstreren. Bij dit gebeuren zullen voor de belangstellenden ook historische oogstmachines en tractoren tentoongesteld worden. Rond 16:00 uur zijn de activiteiten ten einde.

De toegang tot de activiteiten is zoals gebruikelijk gratis, dus neem de kans waar en zorg dat u er bij bent aan de Rekkenseweg bij de Piepermolen te Rekken.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven