Chris Olbach is de beste paardenploeger

LEUSDEN/NEEDE – Tijdens de wedstrijd ploegen met paarden op zaterdag 20 april in Leusden, gingen twee van de drie prijzen naar de gemeente Berkelland. Winnaar werd Chris Olbach uit Neede met zijn 22 jarige Haflinger Waldi. De tweede prijs was voor zijn streekgenoot Herman Stoltenberg uit Borculo, die een tweespan Gelderse paarden voor de ploegt spant. Met lede ogen moesten de ploegers uit de Gelderse Vallei toezien hoe ook de derde prijs ging naar iemand ‘van buiten’. Eite Oosterveld uit Eenrum trok strakke voren met zijn Hongaarse trekpaard Kormos en nam het brons mee in zijn vrachtwagen naar Groningen. Ieder jaar in april organiseert de Stichting Behoud Oude Werktuigen een Ploegdag met paarden op hoeve Groot Zandbrink in Leusden.

Combinaties uit heel Nederland proberen om de grond op een maïsakker aan de Postweg zo goed mogelijk te bewerken met hun paardenploeg. De jury was zeer onder de indruk van de prestaties. ”De kwaliteit neemt ieder jaar toe”, aldus Gijs van Loenen; ”naast de kwaliteit van het ploegwerk, de beginvoor en de kopeinden, letten we ook op de aanspanning en het algemene beeld.

De paarden moeten rustig en gelijkmatig voor de ploeg lopen. De winnaars lieten dit jaar een perfecte beheersing zien van paard en ploeg.” Met een lekker voorjaarszonnetje bood de nostalgische ploegdag in Leusden weer een prachtig schouwspel voor het publiek.

Foto’s Vallei Horstee:
[nggallery id=3635]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven