Explosie in stal aan Winterswijkseweg

winterswijkseweg eibergen 013-borderEIBERGEN – Een explosie in een varkensstal aan de Winterswijkseweg heeft vrijdagavond rond 17.45 uur voor een grote chaos gezorgd. Brandweer Eibergen rukte met groot materiaal uit. Er zijn wonder boven wonder geen gewonden gevallen.

Vermoedelijk is de explosie ontstaan tijdens laswerkzaamheden. De knal heeft een groot gat in het dak geslagen. Ook zijn er muren en vloerplaten ontzet. Er was na het incident geen explosie gevaar meer. De stal werd door de brandweer geventileerd.

De brandweer is druk bezig geweest om de biggen te redden die nog in leven zijn. Dit was echter een moeilijke klus omdat de veiligheid van de brandwachten boven alles gaat. Er zijn vermoedelijk ook meerdere dieren overleden. 

Waarschijnlijk is er door de explosie, met een enorme inpact, asbest vrijgekomen.
[nggallery id=586]

 

Deel dit artikel:

4 gedachten over “Explosie in stal aan Winterswijkseweg”

  1. Jullie zijn weer snel met dit nieuws, we horen de sirenes en het staat al op de site. Dat is super. Komen jullie morgenavond ook bij de receptie van burgemeester Bloemen?

  2. Het zoveelste incident met mestgassen binnen enkele maanden. In gier worden verschillende gassen gevormd, zoals methaan, kooldioxide, zwavelwaterstof en ammoniak. Vaak bestaat 45 tot 75 % van het gevormde gas uit het zeer brandbare methaan (aardgas). Beslist geen goede combinatie met laswerkzaamheden !

    Lijkt het maar zo, of wordt het gevaar van mestgassen steeds vaker niet goed ingeschat?
    In de afgelopen 1,5 jaar alleen al diverse menselijke doden en zwaar gewonden
    (zomer 2008: 2 dode mannen in een stal in St Nicolaasga door het mixen van mest)
    (voorjaar 2009: 1 dode en 1 zwaargewonde in een giertank in Warns)
    (zomer 2009: 1 dode en 2 zwaargewonden in een giertank in Everdingen)
    (zomer 2009: 1 zwaar gewond jongetje en hond en een dode kat in een stal in Marienheem (gem. Raalte) door het mixen van mest)
    (zomer 2009: diverse dode kalveren en een compleet ingestorte kalverstal na een explosie tijdens het slijpen van een extra gat in de betonnen vloer boven de gierput)

    Van dode dieren door mestongevallen hoor je niet vaak, hoewel deze veel en veel vaker zullen voorkomen dan menselijke slachtoffers. Helaas is dit vaak nog een taboe onderwerp. Daardoor is niet duidelijk hoe groot het probleem echt is. En leert men ook niet van elkaar. Vooral dat laatste is ontzettend jammer

    Als Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) bij de brandweer en “mestfreak” volg ik al jaren zoveel mogelijk mestongevallen. Zodat we ervan kunnen leren en – heel misschien – uiteindelijk het risico hiervan beter in de hand kunnen houden. Ik hou een register bij van ongevallen met mestgassen, zowel vergiftigingen als explosies en brand. Geïnteresseerden kunnen dit register bij mij opvragen – en ik hoor graag van zoveel mogelijk mestongevallen, desnoods anoniem. U kunt ze altijd mailen naar [email protected] . Alvast bedankt voor uw hulp!

  3. Voortreffelijke site dit, dat staat buiten kijf. Maar pas alleen op voor het feit, dat de bewoordingen niet te sensationeel worden. Dat zou jammer zijn, blijf nuchter met alles! Net zoals de dagbladen. Anders wordt het hier een soort Telegraaf- of Bild-stijl. ‘Een grote chaos’, lees ik ondermeer. Je moet alles wel in zijn context zien. Een grote chaos is b.v. een kettingbotsing met veel auto’s. Bovendien: de brandweer is wel het een en ander gewend.

  4. hulpverlener Ruurlo

    Uit uw reactie kan ik opmaken dat u bij de brandweer werkt, erg zwak dat u zo reageert. Het woord chaos is nog niet zo erg wordt heel vaak toegepast ook bij de Tubantia Gelderlander en noem maar op. Dus wat bent u aan het klagen. Deze mensen van Nieuws uit Berkelland doen hun best met meerdere vrijwilligers en betaalde krachten!

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven