Oprichting van ‘Marke Mallem’ definitief

EIBERGEN – Initiatiefgroep Marke Mallem mag zich vanaf vrijdag een stichting noemen. Tijdens de informatiemiddag werd de acte van oprichting ondertekend door bestuursleden Tonni Wormgoor, Gerard Roos en Hennie Alferink. Notaris Klein Burink van notariskantoor Tap zorgde er voor dat alles goed werd ingevuld. Na het officiële gedeelte werden de plannen gepresenteerd doormiddel van een charetteboekje met 37 ideeën en plannen om een brug te slaan van de bebouwing van Eibergen naar de historie van de Mallemse molen en haar omgeving.

In een eerder stadium (10 oktober 2009) zijn de diverse organisaties bij elkaar gekomen om samen met Waterschap Rijn en IJssel te bekijken of het gebied rondom de Mallumse molen maatschappelijk vergroot kan worden. Er werd een initiatiefgroep opgericht – Marke Mallem –  om de plannen uit te werken. Er werd een amitieschets gemaakt voor een duurzame inrichting van het gebied. Gekozen is voor een aanpak waarbij de thema’s historie, cultuur en natuur richtinggevend zijn.

De volgende plannen werden gepresenteerd: De Berkel krijgt een meer natuurlijke inrichting. Langs de steile oevers van de oude arm wordt de habitat van de ijsvogel vergroot. Het ‘eiland’ tussen de oude en nieuwe Berkel krijgt een meer natuurlijke inrichting die refereert aan de vroegere hooilanden. Ook de ramsbeek krijgt zijn oude loop terug, waardoor het water letterlijk door het dorp stroomt. Er komen twee nieuwe bruggen over de Berkel om de verbinding met het landschap te versterken.

Er wordt ook gewerkt aan het cultuurlandschap, meidoornhagen of houtsingels aanplanten langs de oude akkers. Historisch waardevolle objecten krijgen een nieuwe eigentijdse funtie. Naast de Mallumse molen heeft ooit een oliemolen gestaan. Deze molen wordt herbouwd. Het Muldershuis krijgt ook een metarmafose, er worden rondom het gebouw meer theatervoorstellingen en muziekoptredens gehouden. De oevers van de sluis bieden hiervoor een podium net zoals vroeger.

Naast de kruidentuin wordt de oude schipperswoning ‘de Jappe’ herbouwd. Hier kan men straks het vroegere leven ervaren doormiddel van een tentoonstellingsruimte. Het fabrieksgebouw GeMaVo langs de N18 wordt ook meegenomen in de plannen. Het idee is om in het gebouw een talencentrum te bouwen voor de in stand houding van het Saksische dialect een winkel voor streekproducten of een expositieruimte.

Er komen wandel- en fietspaden om de Maat en Mallem aan elkaar te verknopen. Onder de brug van de N18 moet dan een voetgangerskruising komen. In het bosje tegenover de kruidentuin wordt een water-speeltuin ontwikkeld. Ook zijn er plannen om in de kruidentuin een uitkijktoren te bouwen.

De uitwerking wordt samen met alle partijen uitgevoerd. De gemeente Berkelland juicht de plannen toe. Wanneer de eerste werkzaamheden worden verricht is nog niet bekend.

Meer infornatie op de site www.markemallem.nl.

[nggallery id=969]

Deel dit artikel:

8 gedachten over “Oprichting van ‘Marke Mallem’ definitief”

  1. inwoner Eibergen

    Is het nouw Mallem of Mallum, we zeggen toch altijd Mallum!, Mallumse molenweg, Mallumse Molen. Wie kan hier meer over vertellen? Ben zeer benieuwd

  2. Het woordgebruik is inderdaad verschillend. De buurtschap heet officieel Mallem, de molen de Mallumse Molen. Zal met de voorvaderen te maken hebben, die het niet zo nauw namen met al die namen.

    Maar eh … als ik dit artikel lees en al die plannen zie …. Dat is me nogal wat! Prachtig hoor, daar niet van. Geweldig zelfs. Maar dit moet volgens mij vele miljoenen kosten. Waar moet al dat geld vandaan komen?

    Echter: ik hoop van harte dat de initiatiefnemers veel succes met alles hebben. Een breed draagvlak onder de Eibergse bevolking zou daarom niet verkeerd zijn.

    Er is in de afgelopen jaar 15 jaar veel op recreatiegebied gebeurd in en vooral rond Eibergen. Wanneer komt er hier eindelijk nou eens een fatsoenlijk en vooral groot hotel? Want waar moeten die potentiële toeristen slapen? Haaksbergen, Enschede, Marveld? Daar schort het hier echt aan in Eibergen en directe omgeving.

    De Greune Weide is erg mooi, met alle respect. Maar ’t is klein. Je zou haast zeggen dat een mooi hotel, zoals ze er in het Twentse land zo veel zijn, toch een gat in de markt zou moeten zijn? Helaas heb ik geen horeca- en ondernemerspapieren 🙁

  3. ‘De gemeente Berkelland juicht de plannen toe’. Tja, hoe vaak hebben we dat al niet gehoord? De gemeente staat achter elk positief initiatief, of dat nu op verenigingsniveau of op een ander niveau is. Maar de knip trekken? Ho maar.

    Ik snap heus wel dat er amper geld is, maar als gemeente zou je kunnen denken aan investeringen waarbij de opbrengst rechtstreeks in de gemeentekas terugvloeit.

    In Berkelland is het echter zo: de ander investeert en de gemeente staat vooraan om zijn hand op te houden.

  4. Nu nog een andere eigenaar/beheerder van het Muldershuis. Wat is dat een onsymphatieke man! Hij voelt het vak totaal niet aan en beschikt over geen enkele goede omgangsvormen en mensenkennis. En ik ben bepaald niet de enige die daar zo over denkt.

  5. Wordt het GeMaVo fabrieksgebouw weer Prakke fabriek genoemd als alles verandert is?
    Een talen centrum + expositie ruimte + winkel / cafe ruimte trekt bezoekers.

  6. Beste Anita aan de andere kant van Mall(u)(e)m heb je een theeschenkerij, die mensen zijn wel aardig en hebben er erg leuke terrasjes, en je kunt er ook nog binnen zitten. Probeer het daar eens.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven