Winkeliers en inwoners luchten hun hart

EIBERGEN – Jeugdigen waren er vrijdagavond bijna niet te vinden op de tweede discussieavond voor de Eibergse jongeren. Maar ondernemers en buurtbewoners die te maken hebben met de overlast kwamen in grote getale naar de bijeenkomst van Gemeente Belangen. Café De Stier was daarom goed gevuld met mensen die hun hart wilden luchten over de problemen in Eibergen.

De vernielingen blijven volgens de aanwezigen een probleem. Maar hoe los je dit op? Tim Eppink – vrijwilliger bij Betula – weet er wel raad mee. Hij heeft jarenlang ook tussen de hangjongeren gestaan. “Ze zijn jong en weten vaak niet wat ze doen als ze alcohol op hebben. Dan gaan ze vernielen en andere dingen uithalen. Daarom moet er op school meer voorlichting gegeven worden over alcohol en de gevolgen daarvan. Desnoods ga ik zelf voor de klas staan. Alleen negatief praten over de jeugd helpt niet geef ze een kans en inzicht. Een goed voorbeeld. Het nieuwe jongerencentrum is laatst geopend in ’t Spieker. Het gaat daar zo goed dat jongeren elkaar aanspreken op hun gedrag en afspraken. Wat het belangrijkste is: Eerst nadenken en dan pas doen. Een strafblad heeft grote gevolgen voor de toekomst.” vertelt Eppink.

Alcohol blijft een terugkomend probleem tijdens de bijeenkomst. De eigenaar van de Plus-supermarkt heeft er ook een slechte ervaring mee. Jongeren staan regelmatig met een grote groep voor zijn winkel. Vaak zijn ze minderjarig. Enkele jongeren die 16 jaar zijn halen dan alcohol voor de minderjarigen. Zelfs de politie en de gemeente is bij het bedrijf op bezoek geweest om polshoogte te nemen. Koenders treed hard op tegen de jeugd die alcohol haalt. Hij is in staat om zelfs een winkelverbod op te leggen.

Wat er nog meer naar voren kwam is het optreden van de politie. Volgens buurtbewoners treden ze niet hard genoeg op. Lik-op-stuk-beleid daar pleiten de mensen en zelfs Gemeente Belangen voor. “De politie moet tussen de jongeren staan en respect afdwingen. Niet op een afstand in een auto blijven zitten en toekijken. Geef ze maar een boete, Daar leren ze van. Het loopt echt een keer uit de hand. Het is een tijdbom die een keer ontploft en dan komen we zelf in actie”, aldus een buurtbewoner.

Gemeente Belangen is tevreden met de tweede avond. De problemen zijn volgens de fractie duidelijk. De leden hopen dat er snel een speciale vergadering komt in de gemeenteraad om alles nog een keer door te nemen. Gemeente Belangen blijft niet stil zitten. De jongeren zijn de volgende keer aan zet. Zij moeten de eerst volgende discussieavond opzetten. Dan is de politie ook te gast.

Deel dit artikel:

10 gedachten over “Winkeliers en inwoners luchten hun hart”

 1. kijk als de bewoners zo gaan praten over de jongere dan gaan dr grote rellen komen.

  de jongeren centrum moet gewoon vaker los zijn,ze moeten meer uren maken daar want dit slaat nergens op

  hebben we zon leuke plek voor de jongeren is die bijna altijd dicht.
  zon centrum is juist voor dat de jongeren van straat komen

 2. Ik ben van mening dat praten meer uithaalt bij de jongeren dan domweg maar bekeuringen gaan uitdelen, hoe haal je nog meer het respect weg van een agent dat er al bijna niet meer is.
  Laat ze maar, hoe vervelend het ook is met dit weer. Gewoon gaan lopen door het dorp, en niet vanuit hun warme auto gaan toekijken of er iets mis is.

 3. quote Eibergen:

  kijk als de bewoners zo gaan praten over de jongere dan gaan dr grote rellen komen.

  de jongeren centrum moet gewoon vaker los zijn,ze moeten meer uren maken daar want dit slaat nergens op

  hebben we zon leuke plek voor de jongeren is die bijna altijd dicht.
  zon centrum is juist voor dat de jongeren van straat komen
  Eibergen | 09-01-10 | 12:30

 4. het probleem is dat die knulletjes allemaal stoer willen doen voor elkaar…..het is namelijk helemaal in de trend van New Kids…beetje dingen afbreken…beetje grote bek hebben…… gewoon een kwestie van tijd dat ze de verkeerde een grote bek geven en dan gaan er harde klappen vallen….gaat 100% cker gebeuren als de politie zo laks blijft….beetje met een neppistool omaatjes bang maken…dan ben je natuurlijk echt de Man…..het is toch elke keer hetzelfde groepje…laat dat hele groepje opdraaien voor de kosten dan word de echte schuldige vanzelf aangewezen….want reken maar dat ze niet meer zo stoer zijn als ze een keer mee worden genomen en daadwerkelijk verhoord….

 5. thijs:

  over klappen vangen je moet wel naar de goeie groep heen gaan en daar de klappen uit delen als je bij de verkeerde goep komt (die er dus totaal niks mee temaken hebben)
  ben je zelf ook de lul en dat kan ik je garanderen.
  dus kijk maar goed uit hoe je dat wilt aanpakken.
  het beste manier is gewoon op een normale manier met ze gaan praten.

  en bekeuringen uitdelen heeft weinig zin.
  hoe meer bekeuringen er worden uitgedeeld hoe agressiever de jongeren worden.
  politie agenten moeten gewoon meer met ze gaan praten over deze situaties.
  en niet meteen op de bon

  thanks;)

 6. Praten helpt niet, een bon ook niet, de politiek moet maar eens bij zich zelf te rade gaan.Met zo,n grote gemeente roep je de narigheid over je af, de boel is onbestuurbaar geworden.Nu weer een nieuw politieburo in Ruurlo, voor hoeveel jaar??? In Borculo staat een goed buro hoe wil je in godsnaam de boel dan nog controleren als je met weinig mensen tot achter in Rekken moet zijn, halen ze in Ruurlo de boel leeg. Laten we terug gaan naar hoe het eerder was Borculo, Eibergen, Ruurlo, Neede. allemaal weer apart de grootste blunder ooit gemaakt. En de Jeugd wordt de dupe er is geen controle, straks nemen de burges het heft in eigen hand, dan is het einde zoek.

 7. De jongeren moet eens wat respect bijgebracht worden, en dat begint al thuis!!
  Leren respect hebben voor ouderen of je meerdere en eerst eens nadenken, alvorens te handelen om de gevolgen eens te overzien!!

 8. inplaats bekeuringen uit te delen laten ze het papier besparen en nieuwe iedeen er op schrijven zoals een jongeren helper die ze helpt om over problemen te praten om iedeen van de jongeren in werkelijkheid om te zetten om ze zo van straat te halen de gemeente moet een x bedrag vrij maken om dit te realiseren want de jongse kinderen nemen weer een voorbeeld van de ouderen en zo blijft het dan voort zetten dus los dit nu eindelijk eens op

 9. Het goede voorbeeld

  Hey is dat niet die gozer die nog zo laat over de maat met z’n auto aan het crossen was?

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven