Berkelland gaat twintig miljoen beleggen

nuonBERKELLAND – De gemeente Berkelland heeft besloten om twintig miljoen euro te gaan beleggen. Dit geld komt uit de verkoop van de Nuon aandelen. De gemeenteraad heeft deze aandelen vorig jaar verkocht. Berkelland krijgt in zes jaar totaal veertig miljoen euro.

Wethouder Leo Scharenborg van Financiën in een korte toelichting: “De twee partijen waar wij nu geld wegzetten zijn uit de bus gekomen na een zorgvuldige procedure. Criteria waren: zeer beperkt risico, een goede opbrengst en eventueel weer snel beschikbaar. Deze tijd vraagt om deze voorwaarden. Desondanks is er een zodanige uitkomst dat wij per jaar zeven ton aan rente inkomsten krijgen. Dit is twee ton meer dan we al in de begroting 2010 hadden voorzien. Dat is pure winst voor Berkelland.”

In de raadsvergadering van 15 september 2009 is besloten om de opbrengst van de aandelen voor een langere tijd weg te zetten om de afname van het jaarlijkse dividend van de voormalige aandelen te compenseren. Er dient wel zorgvuldig naar het risico gekeken te worden, aldus de raad.

De verkoop van de aandelen leverde vorig jaar 21 miljoen euro op. De gemeente gaat twee keer tien miljoen euro uitzetten bij BNG Vermogensbeheer en Kempen Capital Management. Één miljoen euro wordt gebruikt voor vervroegde aflossingen van leningen.

Deel dit artikel:

6 gedachten over “Berkelland gaat twintig miljoen beleggen”

  1. Welja, de gemeente gaat een beetje zitten gokken met het geld van de burgers. Niet te geloven. Kan dat zo maar???

  2. tja

    iedereen moet bezuinigen als burger en de instanties doen maar wat ze willen. laat ze de burger nu ook geen verhoging geven in de gemeente lasten dan zijn ze goed bezig, 2 ton per jaar extra door beleggen is goed als de 2 ton weer ten goede komt aan de burgers.
    maarja de gemeente kenende zal dit wel niet gebeuren.

  3. we hebben toch altijd al een tekort gehad,wat gebeurt er als het misgaat want verdubbelen in 7 jaar wil iedereen wel.DE mooie zin …….in het verleden geven geen garantie’s……….(zie icesave)

  4. Hoe kun je met een begrotingstekort wel gaan beleggen met inkomsten,ga eerst het begrotingstekort wegwerken zonder de lasten verhogen,en kijk welke zogenaamde gezuinigingen(belastingvehogingen)niet nodig zijn en gebruik het geld daarvoor.En waarom beleggen?daar zit alrijd veel risico aan ook al zeg je het te beperken.Zet het op een spaarrekening van een overheidsbank.

  5. Oh ja en 20 miljoen wegzetten tegen 3% rente is ook 6 ton per jaar,dat is ook een ton meer dan begroot en minder risico

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven