Berkellandse bomen staan in nieuw boek

bomenboek-jeroenBERKELLAND – Bomenliefhebber Jeroen Philippona uit Zutphen is de afgelopen 2,5 jaar druk bezig geweest om verhalen over monumentale bomen in Berkelland te verzamelen. Philippona bezocht niet alleen Berkelland ook andere gemeenten in Gelderland, Overijssel en Friesland kregen bezoek van de Zutphenaar. “Het was erg moeilijk om keuzes te maken in Berkelland. We hebben zeven parels in ons nieuwe boek ‘Bijzondere bomen in Nederland’ geplaatst.”

Berkelland is goed vertegenwoordigd in het nieuwe bomenboek waar 250 monumentale bomen uit Nederland in staan. “Berkelland heeft meer mooie bomen bijvoorbeeld bij kasteel Ruurlo, in buurtschap ’t Loo in Eibergen en de vele dikke rode beuken. We hebben niet alleen gekeken naar monumentale bomen, belangrijk was voor ons ook het verhaal rondom de boom. Vaak hebben mensen een bijzondere band met een boom, de bomen in het boek hebben iets te vertellen. Ze hebben een hele geschiedenis meegemaakt.”, aldus Philippona.

De Berkellandse bomen die in het boek staan zijn: De twee treurbeuken bij de ingang van de begraafplaats aan de Borculosweg in Eibergen (geplant in 1880-1890). Een fladderiep in Borculo, tevens is dit de dikste iep van dit soort in Nederland (geplant 1830-1840). Volgens Jeroen is de Kroezeboom (zomereik) aan de Borculosweweg in Ruurlo de topper van Berkelland, deze boom heeft daarom ook een plekje in het nieuwe boek gekregen. Hij is geplant in 1600/1700.

Het kerkdorp Beltrum heeft ook een juweeltje, bij de kerk staat een gigantische kastanje die geplant is rond 1853. De boom is twee jaar terug tijdens de bomenverkiezing uitgeroepen tot mooiste boom van Berkelland. De andere twee bomen die in het boek staan zijn meerstammige beuken. Één groene beuk staat in de achtertuin van Needenaar Annelies Krudde geplant (1850/1860). En de andere aan de Ruiterboschweg in Ruurlo bij een oprit van een boerderij (geplant 1850/1860).

Het boek ‘Bijzondere bomen in Nederland’ heeft in totaal 408 bladzijden. Naast 72 algemene pagina’s worden op 336 pagina’s 250 bomen en boomrijke locaties provinciegewijs beschreven. De provincie Gelderland heeft bijna de meeste pagina’s gekregen (72 stuks). Eind april is het boekwerk uitgebracht. Op dit moment is hij te koop bij bijna alle boekenwinkels in Nederland en te verkrijgen bij de Bomenstichting. Vele mensen hebben zich ingezet, waaronder Girbe Buist, Leo Goudzwaard, Bert Maes, Han van Meegeren, en Frank Moens.

Ook Berkellander Gerrit Keizer uit Neede heeft geholpen. Hij is één van de bekendste paddenstoelenspecialist in Nederland. De bomenstichting heeft samen met uitgeverij Boom het boek uitgebracht. Er zijn nu 6000 exemplaren gedrukt.

Meer informatie is te vinden op www.bomenstichting.nl.

[nggallery id=1207]

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Berkellandse bomen staan in nieuw boek”

  1. Mooi om te zien dat er nog bomenvrienden zijn jammer dat de Bomenstichting niet meer actief is in Berkelland er worden nog steeds mooie bomen gekapt. Ik heb het boek net via internet besteld.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven