Droogte: ‘Bomen hebben het erg moeilijk’

BERKELLAND – Boomdeskundige Marcel Tross uit Neede maakt zich ernstige zorgen over de jonge bomen die aangeplant zijn in Berkelland. Door de extreme droogte zijn heel veel bomen niet meer te redden. ”De gemeente is deze week gestart met het water geven maar dat is veelste laat. In mei hadden ze de slang al moeten pakken!”, zegt Tross.

Veel bomen in plantsoenen en bermen hangen nu slap en laten verdrogingverschijnselen zien. “Het doet me gewoon ‘pijn’ als ik een boom zo zie wegvallen. En als je ziet hoe ze nu water geven, vaak wordt er in één keer een grote hoeveelheid op de kluit gespoten. Door de druk loopt het meeste water zo weg. Het beste is met een broes of elke keer een beetje zo kan het goed de grond intrekken.”

Tross: “Meestal reageert de gemeente pas als de bomen slap hangen maar dan ben je al te laat, de haarwortels zijn teveel beschadigd en uitgedroogd, de boom gaat gewoon dood. Jammer geld. Meestal wordt er bezuinigd, het is vaak een kostenplaatje. Maar het vervangen van een dode boom kost ook veel geld. De provincie maakt er ook een potje van kijk maar langs de N315 hoeveel bomen daar dood gaan door verdroging.”

Bij de redactie van Nieuwsuitberkelland.nl komen al meerdere klachten binnen van inwoners en zelfs ondernemers. In de Oudestraat in Neede laten de leilindes veel blad vallen. “Ik heb de gemeente anderhalve week geleden gebeld over de bomen. Ze laten enorm veel blad vallen. Er zou naar gekeken worden. Er is nog niemand geweest”, laat een ondernemer weten. Ook uit de Borculoseweg in Eibergen kregen we een telefoontje. Daar staan de nieuw aangeplante bomen ook te verdrogen.

De gemeente laat via een reactie weten dat ze deze week zijn begonnen met het water geven. “We sproeien alleen bij extreem weer, en dat gebeurt één keer in de week. We zijn niet verantwoordelijk voor alle jonge bomen die eind vorig jaar en dit jaar zijn gepland. Ook aannemers hebben vaak het eerste jaar verplichtingen bij een nieuw project om de bomen water te geven. Dat staat in een contract beschreven.”

Klik hier voor de reactie van de landelijke bomenstichting!


(filmpje, steekproef in Berkelland)

Ingezonden foto’s:
[nggallery id=1366]

Deel dit artikel:

8 gedachten over “Droogte: ‘Bomen hebben het erg moeilijk’”

  1. wat een ophef over die bomen die moeilijk krijgen met deze droogte.
    Maar zo zit de natuur nu eenmaal inelkaar.
    Je kunt niet alle bomen water geven dat is toch niet te doen.
    Want het zijn niet alleen de jonge bomen maar ik zie ook volwassen bomen die het ook wel moeilijk hebben en struiken waar blijf je dan met water geven.

  2. Ik ben het volkomen eens met Marcel Tross. Als de bomen geplant worden, veel water. Daarna heeft de boom 3 JAAR water nodig om de wortelen te ontwikkelen. De transplant ‘shock’ die de boom doorheen gaat is heel groot. Vergeet niet dat de boom ‘verliest’ 75% van zijn wortels als ze uit de grond worden gehaald bij de bomen groeier. Het ‘blad vallen’ van de bomen is dat er geen ‘energy (photosynthesis) plaats vind, m.a.w. de bomen ‘eten en drinken niet meer’.
    Als er een boom voor Uw huis staat aan de straat, PLEASE geef het een emmertje water 3 x per week, dan hoeft U niet naar een dode boom te kijken en de ‘environment’ zegt DANK U om mee te helpen de boom te laten groeien.

  3. Jammer dat de Bomenstichting in Berkelland niet meer actief is of zijn ze er nog wel, die club moet in actie komen!

  4. Vandaag eens gekeken in de Oudestraat naar die leilindes, en idd deze zijn uitgedroogd en hadden 3 maand geleden al gesnoeid moeten worden.
    En volop onkruid op de stoepen.
    Triest dat de gemeente Berkelland hier niets aan doet.

  5. bomenliefhebber

    Het is al jaren slecht gesteld met de bomen in Berkelland. Onderhoud uitbesteed weinig controle. Bomen zijn belangrijk voor de mensen en ga er dan ook netjes mee om hoop dat de politiek dit filmpje ziet en stappen onderneemd en de wethouder aan zijn jas trekt.

  6. gerrittijink

    Zo wordt er eindelijk es een boom van importantie opgezet mot ie alweer water hebbe.(zwarver gait, beschermHEER van bomen enz.,etc.)p.s.laten die mensen die al jaren GOUDGELD hebbe verdiend aan het vernietigen van ONS bomenbestand(zelfs op misdaddige wijze)de bomen water geven, verplicht en onbetaald

  7. Het is triest gesteld met de bomen en het algehele onderhoud van tuinen en perkjes in Berkelland.
    En dan te bedenken dat in wijk de Berg bewoners hun huis verplicht moeten verkopen aan pro-wonen, in samenwerking met de gemeente, om nog meer parkjes aan te gaan leggen die toch niet onderhouden worden.
    Over kapitaal vernietiging gesproken.
    Misschien iets voor wethouder Han Boer.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven