Burenhulp voor project Hartveilig Wonen

BERKELLAND – Bij een melding van een hartstilstand is snel hulp nodig. Dit is mogelijk met de inzet van mensen uit de buurt, als vrijwilligers. In Berkelland zijn initiatieven voor ongeveer dertig groepen rondom altijd beschikbare AED’s. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat om met een stroomstoot het hart weer te laten kloppen. De Ambulancedienst weet waar de apparaten zijn en welke vrijwilligers deze kunnen bedienen. De vrijwilligers komen in actie komen na een SMS-je.

De basis van Hartveilig Wonen is burenhulp. Hulp door en voor buren met steun van lokale bedrijven en instellingen. Dit is goed voor de samenleving en geeft inhoud aan het begrip “naoberschap”. Daarom helpt de gemeente mee het project in gang te zetten. Na verloop van tijd moeten de partners het zelf doen. De steun wordt afgebouwd. Vanaf 2014 moet deze vorm van burenhulp zichzelf redden.

De gemeente betaalt € 42.000,- voor de opzet van een AED netwerk. Daarna levert de gemeente een bijdrage van € 49.800,- voor het operationeel houden van dit netwerk in de jaren 2011, 2012 en 2013. Daarna niets meer, want dit project mag niet afhankelijk worden van een vaste geldstroom van de gemeente. De Ambulancedienst en de AED groepen krijgen 3 jaar de tijd andere partners voor dit project te vinden en te winnen.

Hartveilig Wonen komt op gang na een telefoontje aan 112 over “iemand die mogelijk iets met het hart heeft”. De meldkamer stuurt een ambulance op pad en alarmeert tegelijk twee groepen vrijwilligers. Één groep ontvangt een sms-bericht om naar het adres van de melding te gaan. De andere groep om naar de AED in de buurt te gaan en die naar het adres te brengen. Dit kan een particuliere AED zijn, die in een buitenkast zit en zo altijd voor het grijpen ligt. De speciaal opgeleide en door de meldkamer geaccepteerde vrijwilligers beginnen met de reanimatie tot de ambulance komt.

In Berkelland zijn ruim 200 AED’s aanwezig. Bijna allemaal achter deuren die meestal gesloten zijn. Deze AED’s zijn maar in 20 tot 25% van de meldingen bereikbaar. Dat is weinig. In maar liefst 80% van de gevallen treft het iemand thuis ergens, vaak vroeg in de morgen of laat op de avond. Met 30 openbare AED’s en voldoende vrijwilligers per AED kan een dekkingsgraad worden bereikt van wel 90%.

Deel dit artikel:

3 gedachten over “Burenhulp voor project Hartveilig Wonen”

  1. De brandweer wil deze taak graag op zich nemen net als in andere delen van het land, waar al veel positieve resultaten zijn behaald..

    Echter tot op heden krijgen ze nog geen gehoor bij de politiek!

  2. Laat de politiek de brandweer toestemming geven voor deze taak.
    Maar kan een burger een cursus volgen om de AED te gebruiken? Zo ja…..Ik wil wel hoor…je weet maar nooit en er mag ook wel zo’n AED bij mij…Je zal het zelf nodig hebben…pppfff moet er niet aan denken.

  3. Een EHBO cursus of reanimatiecursus met AED kan een ieder volgen.Kijk bij de EHBO vereningen of de stichting Reanimatie Eibergen
    Het probleem is de bereikbaarheid van de AED’s
    En vooral de vernieling en/of diefstal van de AED’s
    die daardoor in HUFTERPROEF-Kasten geplaast moeten worden.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven