Eibergse aardappelboer snakt naar water

EIBERGEN – De extreme droogte heeft ook gevolgen voor de landbouw in Berkelland. Aardappelboer Freek Markerink (60) aan de Rekkense binnenweg in Eibergen hoopt dat er zo snel mogelijk een fikse regenbui komt. Anders loopt de opbrengst van dit jaar veel schade op. “We hadden gehoopt dat er in juni al flink wat zou vallen. De aardappel heeft dan vocht nodig om een goede start te maken. De droogte zorgt ook voor extra ziekten zoals knolzetting en schurft”, vertelt Markerink.

Als er aankomende dagen regen valt dan kan volgens Markerink de teelt zich nog herstellen. “De aardappelen in de grond groeien nu bijna niet. Ook het gewas verpieterd door de droogte. We hebben geen middelen om te sproeien je bent machteloos. Een boer heeft ieder jaar wel wat te klagen, er is altijd wel wat te vinden. De gevolgen?, als er weinig water valt dan kan de schade oplopen tussen de 25 en 50% minder opbrengst. Het is afwachten we hopen het beste.”

In 1976 en in het jaar 2003 was het ook extreem droog. Als de oogst tegen valt dan stijgt de prijs van de aardappelen. Markerink: ”De droogte zorgt niet alleen voor negatieve effecten. De nieuwe aardappelen smaken volgens de klant stukken beter. Dat komt doordat de aardappel niet zo snel gegroeid is en zo lekkerder van smaak is.”

De Eibergse boer is in 1975 begonnen met 4 ha aardappelen, naast melkvee en varkens. Nu 35 jaar later is Markerink  helemaal gespecialiseerd in aardappelen. Aan huis worden veel consumptieaardappelen verkocht zoals Gloria, Bildtstar, Parel en de inmiddels veel gevraagde nieuwkomer Laura.

De rest is voor de industrie er wordt van de knollen zetmeel, vlokken, en granulaat van gemaakt voor voedingsmiddelen. LTO Nederland laat weten dat de maïs in Berkelland wel tegen een stootje kan. Het is volgens de organisatie een tropisch gewas. De groei ligt wel iets achter door de kou van het voorjaar. “Veel boeren zijn aan het sproeien en dat is ook nodig.”

Deel dit artikel:

5 gedachten over “Eibergse aardappelboer snakt naar water”

  1. er snakken nog meer boeren naar water en ik eerlijk gezegd ook wat een bollehitte

  2. jdkt je weet zeker niet dat patat van Aardappels worden gemaakt?

    Ik hoop voor je buurman dat er binnenkort weer regen komt.

    Groetjes je buurmeisje

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven