Update over wateroverlast in Berkelland

wateroverlast-2010-056_1BERKELLAND – Sinds de eerste alarmering gisteravond (donderdag 26 augustus) om half zes tot vanochtend 7.00 uur zijn brandweermannen in touw geweest om de wateroverlast door de extreme regenval in Eibergen te bestrijden. Op diverse plekken moesten brandweerlieden ondergelopen kelders leegpompen.

Dat gebeurde aan de Bronbeekstraat, Molenweg, Burgemeester Wilhelmweg, Polbrug en de Zwilbroekseweg. Ook bij restaurant Grand Plaza aan de Haaksbergseweg in Eibergen is gisteravond de kelder ondergelopen. Ook daar is het water weggepompt. De wateroverlast komt doordat het regenwater niet snel kon weglopen naar de Berkel.

Het drukrioleringssysteem in het buitengebied is ook her en der overbelast geraakt. Dat komt doordat mensen ongeoorloofd regenwater op hun riolering aansluiten. De schatting is dat 99 procent van de meldingen, die gisteren zijn binnen gekomen en misschien vandaag nog binnen komen (bij gemeente), over overlast in het buitengebied, worden veroorzaakt door ongeoorloofde regenwateraansluitingen op de drukriolering. De servicedienst van Dusseldorp kon gisteravond de hoeveelheid meldingen niet meer aan. Dusseldorp opereert in het buitengebied van Borculo en Ruurlo. GMB rioolservice heeft nog niets verontrustends gemeld, maar in het buitengebied van Eibergen en Neede zal de situatie niet veel anders zijn.

Aan de hand van meting van de regenmeter aan de Vogelenzangstraat in Eibergen is er 125 mm hemelwater naar beneden gekomen. Dat is heel veel. Als er op een dag tussen de 10 mm en de 20 mm valt, hebben we al een extreem natte dag. Bij regen dat regelmatig verdeeld over de dag valt, kan een rioolstelsel zo’n 35 mm op een dag aan. Het meerdere wordt via riooloverstorten naar beken en sloten afgevoerd. Bij hevige buien komt het water op straat te staan. Dat gebeurde gisteren dus ook enkele keren.

Het water van de Berkel staat nog steeds erg hoog. In Lochem wordt het water ovegepompt in het Twentekanaal. Waterschap Rijn en IJssel heeft de hele dag de rivier in de gaten gehouden. Ook de Slinge in Beltrum kreeg de aandacht.


(ingezonden door Jantine te Molder)


(film ingezonden)

Foto’s Yvonne Berends:
[nggallery id=1511]

Ingezonden foto’s van vrijdag:
[nggallery id=1510]

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Update over wateroverlast in Berkelland”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven