Ingezonden: Noaberschap in Berkelland?

BERKELLAND – Het Berkellands college van VVD, CDA, en D66 beroept zich op “Naoberschap” bij het verdedigen van haar desastreuze bezuinigingsplannen op o.a. bibliotheek, muziekschool, peuterspeelzalen, en maatschappelijk werk.

Ik vind het volstrekt onacceptabel dat het college zich op deze manier eigenaar maakt van het naoberschap. Naoberschap is van onszelf, niet van de politiek of de gemeente. Naoberschap is iets waaraan we spontaan en vrijwillig deelnemen. Het is nooit verplicht.

Maar naoberschap is wel wederkerig: we helpen elkaar. Is de buurvrouw ziek, doen wij de boodschappen. En omgekeerd. Maar wat doet de gemeente zelf aan naoberschap? Drie voorbeelden.

Eén: de bibliotheek is een samenwerkingsverband met andere gemeenten. Berkelland verlaagt de subsidie eenzijdig met 50%. De andere gemeenten mogen de gaten dichten. Dus dat is wat CDA, VVD, en D66 onder naoberschap verstaan: een ander laten opdraaien voor de kosten.

Twee: hartmassage is levensreddend. Hoe veel college-leden hebben een diploma hart-massage? De gemeente wil de vraag niet beantwoorden. Dat zegt genoeg. Ondertussen bezuinigt het college de benodigde apparaten weg. Dat is dus wat dit college doet met naoberschap: een ander dood laten vallen.

Drie: de gemeente kent een regeling voor burger-initiatieven. Een regeling waarbij de gemeente een bescheiden bijdrage kan leveren aan burgers die iets nuttigs op poten zetten. Die burgers investeren zelf al een hoop tijd, energie, en geld. Maar het college wil deze regeling afschaffen omdat die “te vrijblijvend” zou zijn. Dus op het enige punt waar de gemeente een bijdrage kan leveren aan naoberschap, kiest dit college er bewust voor om af te haken. Dat is niet alleen slecht naoberschap, dat is ook de vrijblijvendheid ten top: wel een beroep doen op naoberschap, maar zelf niets bijdragen.

Ik wordt doodziek van het hypocriete geleuter van dit college over naoberschap. Laat ze eerst maar eens het goede voorbeeld geven!

Abe Kornelis
Rogge 9
7261 JA Ruurlo

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Ingezonden: Noaberschap in Berkelland?”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven