‘Bestrijden dikkopelrits is monnikenwerk’


NEEDE – De vissen in een grote vijver vlak bij de kruising Rondweg met de Borculoseweg werden woensdagmorgen stuk voor stuk met de hand uitgezocht door Waterschap Rijn en IJssel. Waarom? Er zwemt al een tijdje een exotisch visje: de dikkopelrits. Bronbemalingbedrijf Hassink heeft de vijver leeggepompt om makkelijk de visjes te vangen. Sjirk Kuijper legt in bovenstaande film uit waarom de dikkopelritsen moeten verdwijnen.

[nggallery id=1661]

Deel dit artikel:

8 gedachten over “‘Bestrijden dikkopelrits is monnikenwerk’”

 1. Als alle visjes eruit zijn bel olminkhof voor een paar ton zand zodat ze dit gat kunnen dichtgooien de natuur is nu toch compleet verstoort. Wat een zooitje.

 2. Ik begrijp alleen nog niet helemaal waarom dit exotische visje zo’n gevaar is voor de vijver / omgeving? Het ziet er niet (vis)moordlustig uit..?

  Als alleen het vermenigvuldigen een probleem is, is het dan niet een idee de visvergunning voor deze getroffen vijvers (tijdelijk) op te schorten?

 3. nou het visje heeft verschillende ziektes die ze verspreiden door het over te geven aan kikkers en andere dieren die van water naar water gaan en daardoor de ziekte door het hele land kunnen verspreiden

 4. De vis is recent ook op twee andere geïsoleerde locaties in Nederland aangetroffen, maar verder is ze zeldzaam in Europa. De dikkopelrits veroorzaakt nu weliswaar nog geen zichtbare problemen, maar kan drager zijn van de zogenoemde enteric redmouth disease. Dit is een voor vissen potentieel dodelijke bacteriële infectie, waarvoor bijvoorbeeld zeelt, paling en forellen maar ook amfibieën gevoelig zijn.
  Behalve dat exoten mogelijke ziekten kunnen overbrengen, bestaat ook het gevaar dat ze andere, inheemse soorten verdringen of zich daarmee vermengen. Internationaal zijn daarom afspraken gemaakt om de vestiging van exotische soorten zo veel mogelijk tegen te gaan. In het internationale biodiversiteitsverdrag worden exoten als een belangrijke bedreiging voor de biodiversiteit gezien.
  Na het ontdekken van de dikkopelrits heeft het waterschap overleg gevoerd met deskundigen van de Stichting Ravon (Reptielen, Amfibieën- en Vissenonderzoek Nederland) en het Team Invasieve Exoten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Ook de Hengelsportfederatie Oost-Nederland is om advies gevraagd.
  Omdat de dikkopelrits tot nu toe alleen in de vijvers in Neede is aangetroffen, biedt een snelle aanpak goede vooruitzichten voor een effectieve bestrijding. Wanneer er langer zou worden gewacht, neemt de kans op verdere verspreiding snel toe. Dit doordat de vijvers in verbinding staan met andere watergangen. Daarnaast kunnen de eitjes en vissen zich verspreiden door zich vast te zetten aan watervogels en onderhoudsmaterieel. Zo kunnen eitjes van de dikkopelrits zich aan eendenpoten vastzetten en op die manier in andere wateren terechtkomen. Bekend is dat de soort ook in stromend water gedijt. Wanneer ze zich daar succesvol zou vestigen, wordt verdere bestrijding een stuk lastiger.
  De vijvers waarin de dikkopelrits is aangetroffen liggen naast de Provinciale Rondweg, bij de kruising met de Borculoseweg. Om alle vissen te vangen en ervoor te zorgen dat ook eventueel afgezette eitjes niet meer uitkomen, worden de vijvers eerst leeggevist en daarna leeggepompt; ook wordt het aanwezige slib verwijderd. Deze werkzaamheden zijn gepland in de week van 1 tot 5 november. De vijvers blijven vervolgens ongeveer een week droog staan om er zeker van te zijn dat er geen jonge visjes en eitjes kunnen overleven. Inheemse soorten worden na de werkzaamheden weer teruggezet; de gevangen dikkopelritsen gaan naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen als voedsel voor visetende diersoorten.

 5. Paralel met deze ontvissing is men ook druk doende om het goud in de grond te zeven en te verpatsen aan de eerste de beste goud-op-koper, dus als plotsklaps uw gem bel. verlaagd word ligt dat mede aan die dikkoppen, waarvan akte. (zwarver gait, die normaliter in deze vijvers zijn ochtendplas doet) p.s. waarin een klein dorp groot kan zijn

 6. Vervolg.,het is sneu dat karel het art. over de dikopelrits niet gesnapt heeft, maar ja al te nozel is ie nog nooit geweest. (zwarver gait, succesvolste zwerver sinds bloo en swiebertje) p.s. he kareltje, get yourself a life i.p.v. integere mensen te attaqueren

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven