Grote renovatie woningen Dumasweg

NEEDE – Aan de rand van De Berg, aan de Dumasweg, vindt momenteel een ingrijpende renovatie plaats. Twaalf eengezinswoningen ondergaan een complete verandering. De werkzaamheden beperken zich niet tot nieuwe kozijnen en het isoleren van de woning, maar gaan veel verder. De woningplattegrond wordt geheel omgedraaid.

De werkzaamheden zijn dermate ingrijpend dat bewoners niet in de woning konden blijven wonen. De eengezinswoningen, met vier slaapkamers, bieden veel mogelijkheden voor gezinnen. De indeling op de begane grond wordt omgedraaid: de keuken komt nu aan de voorzijde van de woning en de woonkamer biedt straks uitzicht op zowel de tuin als ook de voorzijde.

Hierdoor creëert men meer openheid en dit komt, naast de technische kwaliteit van de woningen, ook de sociale kwaliteit van de buurt ten goede. De voorzijde van de woning krijgt een groot kozijn, een zogenaamd bloemkozijn. Dit geeft de woningen een geheel nieuwe aanblik. Veel mensen ervoeren verder geslotenheid gekeken naar de kopgevels. Door (kozijn)openingen te maken in de kopgevels is de beleving vanaf de straat veel prettiger.

Bovendien voldoen de woningen daardoor aan de uitgangspunten uit het beeldkwaliteitplan dat voor de wijk is opgesteld. Een dakoverstek en nieuwe dakpannen maken deze metamorfose af. Het dakoverstek, waarin een nestgelegenheid is gemaakt, biedt ruimte voor de gierzwaluw.

Om bewoners een goed beeld te geven van de gewijzigde indeling, heeft ProWonen een modelwoning gemaakt. In totaal hebben negen (van de twaalf) bewoners ervoor gekozen om mee te doen met de renovatie. Zij zijn tijdelijk elders gehuisvest en keren na uitvoering van de werkzaamheden terug naar hun woning. Enkele bewoners koos ervoor om met voorrang te verhuizen naar een andere passende woning. (Eén woning stond leeg op het moment van renovatie).

Naast de werkzaamheden aan en in de woningen, werkt ProWonen samen met de gemeente en de bewoners aan een groenplan voor de directe woonomgeving. Na oplevering kan dan met recht gesproken worden over ‘wonen in het groen’.

Vanaf 20 december biedt ProWonen één van de gerenoveerde woningen te huur aan. Geïnteresseerden kunnen de Huispagina in de gaten houden en de website van de corporatie, www.prowonen.nl. In januari biedt de corporatie ook de andere vrije woningen aan.

Deze renovatiewerkzaamheden maken deel uit van het wijkplan De Berg. ProWonen vernieuwt de wijk door middel van groot onderhoud/renovatie, sloop en vervangende nieuwbouw.

[nggallery id=1765]

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Grote renovatie woningen Dumasweg”

  1. De woningen aan het begin van de Dumasweg zijn zo goed als klaar na een ingrijpende renovatie .

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven