Balkanartiesten nu ook live in Berkelland!

afbeelding-nieuw-roy-30607EIBERGEN – Ze duiken steeds vaker op in Berkelland: de Balkanartiesten of Oost-Europese straatmuzikanten. Vaak zitten ze voor de ingang van een supermarkt te spelen. In veel gemeenten worden de muzikanten weggejaagd of moeten ze een vergunning hebben om op straat te spelen. Maar in Berkelland hebben ze vrij baan. Er is niets geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Vooral in Eibergen zijn de Balkanartiesten volop te vinden. Maandag trof journalist Roy Nijman nog een Buitenlandse muzikant aan bij de ingang van de Albert Heijn (zie foto en video). Echt overlast veroorzaken de muzikanten volgens de voorzitster van de Eibergde Ondernemersvereniging niet.

“Er komen bij mij weinig klachten binnen. Wel is er een keer een muzikant bij de Plusmarkt weggestuurd omdat de man elke keer hetzelfde deuntje speelde en dit niet meer leuk was voor de bezoekers van de winkel. Ik heb er persoonlijk ook geen last van. Ze krijgen van mij nog wel eens een euro”, zo zegt Wies Bol.

Bij de politie zijn de klachten ook minimaal. Wijkagent Rob van Meurs: “Er is in de APV niets geregeld in verband met de straatmuzikanten. Er zijn dus geen regels op papier. Als er echt overlast wordt veroorzaakt dan treden we wel op. Maar dat is bij mij weten nog niet voorgekomen in Eibergen.”

In veel gemeenten wil de politiek de straatmuzikanten weren. Bijvoorbeeld in Enschede, Den Haag, Utrecht.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven