Burgervader neemt Ageviewer in gebruik

tn_afbeelding-nieuw-roy-493EIBERGEN – Burgemeester Hein Bloemen kwam maandag hoogstpersoonlijk controleren of het leeftijdscontrolesysteem Ageviewer bij FG Slijterij en Wijhandel goed werkt. Bloemen: ”Toen ik het voor de eerste keer hoorde dacht ik, het zou toch geen 1 april mop zijn?. De burgemeester van Berkelland weet heel goed wat alcohol doet met jongeren onder de zestien jaar en juicht het nieuwe project bij de Eibergse slijterij toe.

“De hersenen groeien tot ver na je achtiende. Als je onder de zestien jaar veel drinkt krijg je hersenbeschadiging en valt het niveau terug. De verantwoordelijkheid ligt bij de opvoeder en de ondernemer de overheid kan alleen maar waarschuwen en een beeld neerzetten wat er gebeurd als je teveel drinkt. Ik heb de nieuwe cijfers van het alcoholgebruik in Achterhoek onder embargo gezien en daar word ik niet vrolijk van”, zegt Bloemen.

De burgervader kocht zelf twee flessen wijn om te testen of het systeem het wel doet (zie video). Ook Lisa de Vrught werd van straat geplukt om deel te nemen aan de test. ‘Ageviewer’ is enigszins vergelijkbaar met het betalen met ‘pin’, waarbij, eveneens op afstand, wordt gecontroleerd of voldoende saldo (vergelijk: leeftijd) aanwezig is.

Met behulp van een terminal wordt met ‘Ageviewers’ kortstondig een beeldverbinding tussen de klant bij de kassa en een extern ‘controlecentrum’ in Breda tot stand gebracht. Daar wordt door een getrainde operator in ongeveer 3 seconden vastgesteld of er zonder meer aan die klant verkocht mag worden. Met andere woorden, of deze onmiskenbaar volwassen is.

FG Slijterij en Wijhandel is het eerste bedrijf in Berkelland die gebruikt maakt van het nieuwe controlesysteem.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2241]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven