Melkveehouder Leerink levert ‘faire’ melk!

tn_dsc07511EIBERGEN – Het staat nog in de kinderschoenen: de verkoop van faire melk. Maar langs de N18 in Eibergen zijn de eerste tekenen al te zien. Een groot oranje melkpak pronk langs de drukke weg. Melkveehouder Niels Leerink doet mee aan de nieuwe campagne in Nederland. “Collega’s in Engeland, Frankrijk, Duitsland en Italië verkopen al eerlijke melk. Sinds kort heeft de Nederlandse Melkvee Vakbond dit ook opgepakt. Op deze manier krijgen deelnemende boeren een eerlijke melkprijs.”

De Nederlandse boeren denken niet alleen aan hunzelf. Boeren in derdewereldlanden krijgen een eerlijke prijs voor cacao en rietsuiker die in de (chocolade)melk verwerkt gaat worden. Bij enkele supermarkten is de chocolademelk al te koop. ”Binnenkort gaat de C1000 in Eibergen ons product ook opnemen in het assortiment. Ik ga dan zelf mijn eigen melk promoten”, zegt Leerink met een grijns op zijn gezicht.

De Eibergse boer moet wel aan bepaalde eisen voldoen om mee te doen aan dit nieuwe project. Zo moeten de koeien een belangrijk deel van het jaar in de wei grazen. Volgens de NMV wordt de consument steeds bewuster, en gaat steeds meer vragen stellen over de herkomst van voedingsmiddelen in de winkel. Met de komst van faire melk heeft deze klant nu de mogelijkheid om een verschil te maken en invloed uit te oefenen op de bedrijfsvoering van de melkveehouders.

De faire melk heeft een Max Havelaar keurmerk. Leerink is op dit moment de enige boer in Berkelland die faire melk levert. Als het product aanslaat dan komen er meer zuivelproducten op de markt, zoals gewone melk, karnemelk en yoghurt.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2341]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven