Nieuw evenement in Eibergen: Oogstdag!

EIBERGEN – In Eibergen is deze week een nieuw evenement geboren. De Eibergse Oldtimer Club en de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer (VAN) hebben de handen ineen geslagen en organiseren op zondag 19 augustus de eerste Eibergse oogstdag. Op het perceel van Herman ten Dolle – aan de Mallumse Molenweg – groeit nu rogge en zomergerst zoals het was in vroeger dagen. Tijdens de oogstdag worden de granen geoogst. “We gaan even terug in de tijd. Mensen kunnen die dag genieten van een stukje nostalgie”, aldus ten Dolle.

Wilfried Klein Gunnewiek: ”Op de oogstdag komen dan de apparaten tervoorschijn die nodig zijn om te maaien, te dorsen, te balen en te ploegen.” Wat is er onder andere te zien: Een getrokken maaidorser achter een trekker (uit de jaren 60), dorsmolen met binder (uit de jaren 30), graanmaaier met zelfbinder (uit de jaren 40-50), ploegen met één en twee paarden getrokken en met een oude trekker ervoor. Verder ongeveer vijftien oude trekkers en diverse oudere kleine machines. De oogstdag is te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. Doorlopend zullen er oogstwerkzaamheden te zien zijn.

Verdere activiteiten die zullen plaatsvinden: oude ambachten, info over agrarisch natuurbeheer en akkerranden, rondrit in huifkar achter oude tractor, en de oude watermolen is geopend. Naast de oogstdag is er in Mallum nog iets nieuws opgezet door bovengenoemde organisatie. Eibergen is een ommetje rijker. Je kunt nu een rondwandeling maken langs de oude watermolen, de oude Berkeltak, bloeiende akkerranden en de gerst- en roggevelden op oude esgrond. Op het perceel van Herman te Dolle is een wandelpad aangelegd. Dit ‘hazenpad’ is vrij toegankelijk.

”Dit ommetje is aangelegd om van nabij te kunnen genieten van dit unieke stukje landschap in Eibergen. De akkerrand die is aangelegd is bedoeld voor verrijking van de flora en fauna. Vlinders, vogels en kleine zoogdieren vinden in deze kleurrijke rand hun plek, zowel in de zomer als winter”, zegt Klein Gunnewiek.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2920]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven