Bolksbeek: Waterschap geeft een reactie

GEESTEREN – Woordvoerder Arian Kuil:  ”De oorzaak van de lage waterstand in de Bolksbeek is de minimale aanvoer vanuit Duitsland. De Boksbeek is een zogenoemde ‘overlaat’ van de Berkel. Hij is ook voor dat doel ontworpen en aangelegd (kunstmatig dus). Het komt er op neer dat als de aanvoer door de Berkel te groot wordt (en die dus zou dreigen te overstromen) dit water via de Bolksbeek wordt afgevoerd naar het Twentekanaal.”

”Andersom werkt het eigenlijk ook zo. Als er weinig water wordt aangevoerd, zoals nu, dan ligt de prioriteit bij het zoveel mogelijk op peil houden van het water in de Berkel. Het waterpeil in de Boksbeek zakt bij weinig aanvoer (in de zomer en vooral nazomer) dan ook regelmatig weg. Dat geldt vooral voor het laatste deel, tussen de Gelselaar en het Twentekanaal. Als je hier kunstmatig weer extra water in zou pompen, dan haal je dat weer elders weg.”

”Wanneer de Bolksbeek helemaal droog dreigt te vallen, wordt er nog wel geprobeerd om wat extra water in te laten, maar het is een verdelen van schaarste, waarbij de Berkel dus echt prioriteit krijgt, omdat deze veel belangrijker is voor het watersysteem.”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven