Gemeente wil geluidsoverlast aanpakken

BORCULO – Gemeente Berkelland wil de geluidsoverlast bij grootschalige evenementen terugdringen. Aanleiding is de toename van het aantal klachten over geluidsoverlast. Gemeente heeft gekeken naar diverse mogelijkheden om de overlast te verminderen. Eén jaar lang wordt er gewerkt met de aanvullende geluidsvoorwaarden. Eén daarvan is extra afspraken maken met de organisatie en de geluidstechnicus van een groot evenement. Dit gebeurt naast de reguliere voorwaarden voor het houden van een groot evenement.

De gemeente wil eind 2013 de effecten evalueren. Evenementen zijn vaak leuk, maar kunnen ook overlast met zich meebrengen vooral op het gebied van geluid. Daarom gaat de gemeente Berkelland gedurende dit jaar werken met extra maatregelen. Daarbij is er gekeken naar diverse mogelijkheden om de geluidsoverlast terug te dringen. Te denken valt aan: 1. Invoeren geluidsnorm dB(C) (beperken van bastonen) 3.Afspraken met de geluidstechnicus en organisatie maken 4.Spreiding luidsprekers 6.Projecteren/richten luidsprekers/openingshoek luidsprekers instellen 5.Volume opbouw/publiek 6.Eisen dat na 24.00 uur het geluidsvolume omlaag gaat.

Goede resultaten met het verminderen van de geluidsoverlast zijn in het verleden al geboekt, bijvoorbeeld met Kerkemeijer in Borculo en bij de Pompdagen in Ruurlo. En het effect was direct duidelijk. Het aantal klachten liep toen sterk terug. Voor de gemeente zullen de aanvullende geluidsvoorwaarden, die met de organisatie van een evenement tot stand komen, nauwelijks extra kosten met zich meebrengen.

Voortaan zal de gemeente bij een evenement de omwonenden op de hoogte stellen van de maatregelen die getroffen zijn om de overlast te beperken. Dan wordt er gekeken of de maatregelen effect hebben gehad. Pas daarna worden de aanvullende voorwaarden officieel in het evenementenbeleid opgenomen en zal de gemeente gedurende het jaar een aantal malen controleren.

Deel dit artikel:

8 gedachten over “Gemeente wil geluidsoverlast aanpakken”

 1. Ik heb liever dat er eens wat gedaan wordt aan alle vernielingen. Nu krijg je gewoon weer burgertje pesten

 2. ze moeten is kijken wat deze evenementen bij de bedrijfen oplevert in plaats dat ze de hele week vergaderen over zulke onzin met 10 a 15 man laat ze achter die zitmaaier dieven aangaan

 3. ben het er helemaal mee eens .begin aankomend weekend dan maar met het carnaval in neede.ieder mag zijn feestje maar ik hoef daar niet van mee te genieten.

 4. Lees ik dat nu goed dat ze zichzelf gaan aanpakken!!??
  Vreselijk, wat een stel kneuzen daar. Wel een of twee dagen een helicopter laten vliegen over de kern van Eibergen waar iedereen last van had en nu schijnheilig gaan doen dat ze ( lokale) herrie gaan aanpakken…. Blijf lekker allemaal in jullie nieuwe gemeentehuisje zitten zonder hout want dat werkt en daar houden jullie niet zo van.

 5. @ Piet ga gewoon weg uit Neede lekker naar Utrecht ofzo waar ze geen Carnaval vieren!

  Sind Neede bij Borculo hoort is er steeds meer gezeur over het geluids overlast, de geluidboxen zijn al omgedraait niet op het plubliek gericht, laat ons gewoon lekker Carnaval vieren het hoort gewoon bij Neede!

  Het geluid hoort met de carnavals optochten harder te zijn dan b.v September feest Borculo omdat het daar een allegorische optocht is en geen Carnavals optocht, kijk het moet niet zo zijn dat het plubliek met oordoppen aan de kant moeten gaan staan. In Borculo zijn sommige azijnpikkers niks gewend! Eerder toen het gewoon Neede was dat gezeur er niet!

  Kijk dat er met de Sen geluidsoverlast is tot een uur of 2 is niet normaal, maar is het tot een uur of 12 moet het gewoon weg kunnen, of na 10 uur het volume wat omlaag!

  En eigenlijk zijn het niet heel veel feesten en dagen dat je last kan hebben van geluid overlast, het is ten slote allemaal 1 keer per jaar!

  Carnaval 3 dagen, Sen ook zoiets, ongeveer 10 dagen overlast de rest van de dagen rust, ik vind dat je gewoon niet moet zeuren omdat het maar op 10 dagen gaat ofzo!

 6. @ron
  lezen is ook een kunst ofniet.ze mogen van mij het hele jaar carnaval vieren maar ik wil er geen last van hebben.ik wil niet dat mensen last van mij hebben en ik wil dat niet van anderen.tegenwoordig lijkt het niet meer op carnaval maar meer op een dancefeest en danceparade wat een herrie.de tijd van bloemetjes gordijn en kamerbreed tapijt is helaas allang voorbij ,dat was echt carnaval volgens mij.van nu heeft niks meer met carnaval te maken.probeer doar moar is een polonaise op telopen.maar gelukkig stond de wind gisteren goed alaaf of is het verslaafd.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven