Villa wordt omgebouwd tot zorginstelling

Door Redactie op 14-03-2013

NEEDE – Aannemersbedrijf Kormelink en Carintreggeland hebben de handen ineen geslagen om Villa La Tour in Neede een nieuwe bestemming te geven en in te richten als zorglocatie. Het markante gebouw aan de Stationsstraat wordt geheel gerestaureerd en aan de achterzijde uitgebreid, zodat er een kleinschalige woonvorm kan worden gerealiseerd voor het huisvesten van 40 bewoners. Voor de toekomst van de regio Berkelland is het unieke project Villa La Tour van groot belang, zowel op gebied van zorg als economie en werkgelegenheid. Het bijzondere project komt tot stand door de samenwerking tussen Aannemersbedrijf Kormelink en Carintreggeland, één van de grootste spelers in de zorgsector in Oost Nederland.

Bestuurder Joke Mengerink van Carintreggeland geeft aan in haar nopjes te zijn met dit plan: ”Er staat de komende tijd in de zorgsector onder andere als gevolg van de vergrijzing veel te gebeuren. Dat geldt ook voor onze regio. Met het realiseren van dit prachtige plan in Neede spelen wij daar uitstekend op in.” Directeur Walter Kormelink onderschrijft de woorden van mevrouw Mengerink. Hij spreekt eveneens van een uniek project op een prima plek in de gemeenschap. ”De voorziening komt in een rustige omgeving met veel privacy waarbij alle voorzieningen op loopafstand bereikbaar zijn. Daarnaast wordt er met dit project werkgelegenheid gecreëerd, zowel in de bouw-, als in de zorgsector. Bovendien is het voornemen om de bouw uit te voeren als leerlingbouwplaats waarbij jonge vaklieden opgeleid worden”, aldus de heer Kormelink.

Om de omwonenden van de villa te betrekken bij de planvorming, is er op 11 maart een informatieavond georganiseerd. Het unieke en statige pand wordt volledig in de oude staat hersteld. In het nieuwe gedeelte aan de achterzijde van de villa zullen 40 verpleegkamers met een aangrenzende badkamer gecreëerd worden voor mensen met dementie. Volgens het principe kleinschalig wonen zijn er 5 woongroepen en komen er 8 bewoners op een woongroep. Iedere woongroep beschikt over een gezamenlijke huiskamer en een eigen buitenruimte. Daarnaast zal een deel van de tuin vrij toegankelijk zijn voor de bewoners. De villa zal geheel gerestaureerd worden en plaats gaan bieden aan een aantal ondersteunende ruimten. Tevens zullen er 4 extra verpleegkamers gerealiseerd worden in de villa ten behoeve van bijvoorbeeld tijdelijk verblijf.

Het ontwerp ten behoeve van de kleinschalige woonvorm is gemaakt door Peters en Lammerink Architecten uit Hengelo (ov). In het ontwerp is rekening gehouden met de uitstraling van La Tour en is de villa geheel in tact gebleven. Als integraal onderdeel van het gebouw is er een uitbreiding gemaakt aan de achterzijde van het pand met 2 lagen en een derde deel met een terug liggende laag. Het geheel is uitgevoerd in duurzame materialen die tezamen met het monumentale pand een passend ensemble vormen. Het geheel is ontworpen met respect voor de historische uitstraling van het bestaande gebouw en de groene omgeving. Ook zijn er op het perceel voldoende parkeer mogelijkheden en vindt er een goede ontsluiting plaats naar de Stationsweg.

Bij het bouwen van het nieuwe woonconcept is de behoefte van de bewoner het uitgangspunt en we streven ernaar dat de bewoners niet meer hoeven te verhuizen. ‘Zo thuis mogelijk’, is het motto. De bewoners wonen in hun eigen huis waar een ‘gewoon’ huishouden wordt gevoerd, waaraan de bewoners zelf deelnemen. Er wordt op de woongroep zelf gekookt, de was wordt zelf verzorgd, het huis wordt door de woongroep schoongemaakt en de boodschappen worden door de groep gedaan. Hierbij wordt rekening gehouden met het dagritme van de bewoner. Er wordt gewerkt door een vaste, kleine groep woonbegeleiders die al gauw bekend en vertrouwd zijn bij de bewoners. De medewerkers dragen geen uniform en de inrichting van de woning is zoveel mogelijk van de bewoner zelf, de bewoner bepaalt zijn eigen sfeer.

Op de locatie wordt 24-uurs zorg en toezicht geleverd. Iedere woongroep beschikt over een eigen vast team van medewerkers. Bewoners beschikken over een door het CIZ toegewezen indicatie voor zorgzwaartepakket ZZP 5 of ZZP 7. De geschiedenis van villa La Tour gaat terug naar 1890, het jaar waarin echtpaar Voerman de statige villa aan de Stationsweg in Neede bouwt. De villa is diverse keren uitgebreid. Na enkele jaren is er aan de rechterzijde van de villa een opmerkelijke toren gebouwd met daarin de ‘meidenkamer’, bestemd voor hun enige dochter Henrietta Pietronella. Op deze toren prijkt de naam ‘La Tour’. De villa herinnert aan de roemruchte jamhistorie van Neede. Want Voerman begint in 1896 begint een fruitkwekerij in Rietmolen. Kwekerij de Kieft met aardbeien, frambozen en bessen.

Villa La Tour is een historisch gebouw in een prachtige omgeving. Met de plannen van voor de realisatie van een zorglocatie door Aannemersbedrijf Kormelink en Carintreggeland speelt men in op de zorgvraag. Een mooie stap voor de ontwikkeling van regio Berkelland.

 

Reacties

Heb zelf een jaar boven in gewoond. Prachtig mooi huis, maar er moet echt wel veel geld ingestoken worden. Meneer van Laar was namelijk een huisjesmelker die alleen belang hechte aan zijn eigenbelang, maar helaas niet aan zijn huurders. Ben er dus ook met een zure nasmaak vertrokken.

BlueSky | 15-03-13 | 11:48

Goed dat dit monument weer nieuw leven wordt ingeblazen! Het is het enige tastbare overblijfsel van de Needse jamhistorie. Hier woonde de directeur van de beroemde Needse jamfabriek.

Herman | 15-03-13 | 21:55

Ontzettend mooi initiatief met behoud van een karakteristiek pand!

Alwine | 16-03-13 | 10:15

Prachtig !

Meer van dit graag voor de toekomst !

henk | 17-03-13 | 08:33

Bovendien is het voornemen om de bouw uit te voeren als leerlingbouwplaats waarbij jonge vaklieden opgeleid worden”, aldus de heer Kormelink.

en de bestaande bouwvakkers dan??of zijn die uitgeteld.ojaa de leerlingen zijn goedkoper,ik vind ook dat er nieuwe jongens moeten worden opgeleid,maar niet ten koste van de ouderen die voor hun gezinnetje moeten knokken.alhoewel het voor de leerlingen ook al bezuinigen is .zij moeten sinds kort ook allemaal 30% van hun loon inleveren

piet | 17-03-13 | 13:40

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

J.W. Schepers schoolvoetbaltoernooi groep 3 en 4
BORCULO - Op woensdagmiddag 5 april aanstaande organiseert voetbalvereniging DEO, evenals voorgaande jaren, het Jan-Willem Schepers schoolvoetbaltoern......
Lees verder »

Laatste mogelijk om hout te brengen bij paasvuur in Dijkhoek
BORCULO – De Paasvuurbouwers in de Dijkhoek zijn al enkele weken bezig met het paasvuur en hebben inmiddels genoeg hout mogen ontvangen om een mooi p......
Lees verder »

Wieler Toer Club Neede organiseert “USED RIDES” Singels en Essentocht
NEEDE - Wieler Toer Club Neede organiseert op Zondag 23 april weer de "USED RIDES" Singels en Essentocht. De route is geschikt voor de racefiets. Dit ......
Lees verder »

Workshop ‘Planten en dieren herkennen met een app’
BERKELLAND – Op dinsdag 11 april (Ruurlo) en donderdag 13 april (Eibergen) wordt er in beide bibliotheken uitleg gegeven over apps, waarmee je plante......
Lees verder »

Verkiezingsuitslag Provinciale Staten: Gelderland krijgt 36 nieuwe Statenleden
GELDERLAND - Het Centraal Stembureau maakt vandaag de uitslag van de Provinciale Statenverkiezing bekend. 15 partijen nemen de komende periode plaats......
Lees verder »

Burgernetmelding: Jongen (10) vermist in Borculo UPDATE
BORCULO - De politie heeft donderdagmiddag even voor half twee een burgernetmelding uitgedaan. In Borculo wordt een 10 jarige jongen vermist. Hierond......
Lees verder »

Verkennende gesprekken onderhandelingsfase Gelderland starten vrijdag 24 maart
BERKELLAND - De lijsttrekkers van de voorlopig gekozen partijen voor Provinciale Staten van Gelderland maakten op woensdag 22 maart 2023 kennis met v......
Lees verder »

Informatiemarkt over geldzaken
BERKELLAND - De Cliëntenraad Participatiewet FiJnder Werkleerbedrijf Oost Achterhoek organiseert op 31 maart een speciale informatiemarkt over geldzak......
Lees verder »

AED in appartementencomplex Villa des Fleurs Borculo
BORCULO - Sinds kort is een AED aangebracht aan het appartementencomplex Villa des Fleurs aan de Tedinkweide in Borculo. Te gebruiken voor iedereen e......
Lees verder »

Lentewandeling VVV Neede groot succes
NEEDE - Het prachtige weer heeft afgelopen zondag veel mensen naar de wandeling van VVVV Neede gelokt. Men kon kiezen uit een van de drie routes, t.w......
Lees verder »

Martin ter Denge komt naar Novia Noordijk
NOORDIJK - Woensdag 22 maart komt Martin ter Denge naar Noordijk om een avond van Vrouwenvereniging Novia te verzorgen. Hij zal de avond in het Neder......
Lees verder »

Dingen waar je aan moet denken als je een huis gaat kopen
BERKELLAND - Het is tegenwoordig helemaal niet makkelijk om als starter een huis te vinden. Het kost óf bijzonder duur, óf er is gewoonweg niets van ......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen, lekker biertje­?
NEEDE - Steeds mear leu of zogenaamde deskundigen buugt zich oaver van alles wat met onze gezondheid te maken hef. Ik zol zeggen hol het bie thoes in......
Lees verder »

Fratsen ontheffing
BERKELLAND - Onze gemeente is met zichzelf an `t massen en mieren,noe blik dat ze al joaren illegaal alcoholische drankjes schenkt in hun kantine. Ve......
Lees verder »

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

NUB TV

Feest in straten van Rietmolen tijdens verlichte carnavalsoptocht

RIETMOLEN – Zeventien wagens vol kleurrijke verlichting trokken zaterdagavond door de straten van Rietmolen tijdens de verlichte carnavalsoptocht, die sinds 1997 georganiseerd wordt door carnavalsvereniging De Reetkwakers. Na de gedwongen coronapauze merkt de organisatie dat de animo er nog altijd is, maar dat de carnavalssfeer wat langzamer op gang kwam.

“De vibe moet er weer een beetje inkomen”, zegt Corine te Morsche namens de organisatie van de verlichte optocht. “We hopen dat het enthousiasme na dit jaar teurgkomt en dat ze toch weer wagens gaan bouwen.” In Rietmolen is de enige verlichte carnavalsoptocht van de Achterhoek. Dit is voor de deelnemers dan ook een belangrijke reden om mee te lopen. “De wagen komt heel mooi naar voren met al die lichtjes”, zegt een van de feestvierders, gehuld in een Yoshi-kostuum uit de gamewereld van Mario. “Het geeft veel meer sfeer”, zegt haar vriendin Wario. “En de karakters zelf komen er ook meer uit.”

Om jonge wagenbouwers weer aan de gang te krijgen wordt er ook nadrukkelijk samengewerkt met de Sint Jozef basisschool in het Berkellandse dorp. Alle groepen deden dit jaar mee. “Dus we hopen ook dat er vanuit daar nieuwe aanwas komt”, zegt Te Morsche. Mede-organisator Jarno Borgerlink vult aan: “Je moet de jongeren meer pushen om actief aan de gang te gaan. Maar als je deze optocht weer ziet staan, dat is gewoon gaaf.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »