Villa wordt omgebouwd tot zorginstelling

NEEDE – Aannemersbedrijf Kormelink en Carintreggeland hebben de handen ineen geslagen om Villa La Tour in Neede een nieuwe bestemming te geven en in te richten als zorglocatie. Het markante gebouw aan de Stationsstraat wordt geheel gerestaureerd en aan de achterzijde uitgebreid, zodat er een kleinschalige woonvorm kan worden gerealiseerd voor het huisvesten van 40 bewoners. Voor de toekomst van de regio Berkelland is het unieke project Villa La Tour van groot belang, zowel op gebied van zorg als economie en werkgelegenheid. Het bijzondere project komt tot stand door de samenwerking tussen Aannemersbedrijf Kormelink en Carintreggeland, één van de grootste spelers in de zorgsector in Oost Nederland.

Bestuurder Joke Mengerink van Carintreggeland geeft aan in haar nopjes te zijn met dit plan: ”Er staat de komende tijd in de zorgsector onder andere als gevolg van de vergrijzing veel te gebeuren. Dat geldt ook voor onze regio. Met het realiseren van dit prachtige plan in Neede spelen wij daar uitstekend op in.” Directeur Walter Kormelink onderschrijft de woorden van mevrouw Mengerink. Hij spreekt eveneens van een uniek project op een prima plek in de gemeenschap. ”De voorziening komt in een rustige omgeving met veel privacy waarbij alle voorzieningen op loopafstand bereikbaar zijn. Daarnaast wordt er met dit project werkgelegenheid gecreëerd, zowel in de bouw-, als in de zorgsector. Bovendien is het voornemen om de bouw uit te voeren als leerlingbouwplaats waarbij jonge vaklieden opgeleid worden”, aldus de heer Kormelink.

Om de omwonenden van de villa te betrekken bij de planvorming, is er op 11 maart een informatieavond georganiseerd. Het unieke en statige pand wordt volledig in de oude staat hersteld. In het nieuwe gedeelte aan de achterzijde van de villa zullen 40 verpleegkamers met een aangrenzende badkamer gecreëerd worden voor mensen met dementie. Volgens het principe kleinschalig wonen zijn er 5 woongroepen en komen er 8 bewoners op een woongroep. Iedere woongroep beschikt over een gezamenlijke huiskamer en een eigen buitenruimte. Daarnaast zal een deel van de tuin vrij toegankelijk zijn voor de bewoners. De villa zal geheel gerestaureerd worden en plaats gaan bieden aan een aantal ondersteunende ruimten. Tevens zullen er 4 extra verpleegkamers gerealiseerd worden in de villa ten behoeve van bijvoorbeeld tijdelijk verblijf.

Het ontwerp ten behoeve van de kleinschalige woonvorm is gemaakt door Peters en Lammerink Architecten uit Hengelo (ov). In het ontwerp is rekening gehouden met de uitstraling van La Tour en is de villa geheel in tact gebleven. Als integraal onderdeel van het gebouw is er een uitbreiding gemaakt aan de achterzijde van het pand met 2 lagen en een derde deel met een terug liggende laag. Het geheel is uitgevoerd in duurzame materialen die tezamen met het monumentale pand een passend ensemble vormen. Het geheel is ontworpen met respect voor de historische uitstraling van het bestaande gebouw en de groene omgeving. Ook zijn er op het perceel voldoende parkeer mogelijkheden en vindt er een goede ontsluiting plaats naar de Stationsweg.

Bij het bouwen van het nieuwe woonconcept is de behoefte van de bewoner het uitgangspunt en we streven ernaar dat de bewoners niet meer hoeven te verhuizen. ‘Zo thuis mogelijk’, is het motto. De bewoners wonen in hun eigen huis waar een ‘gewoon’ huishouden wordt gevoerd, waaraan de bewoners zelf deelnemen. Er wordt op de woongroep zelf gekookt, de was wordt zelf verzorgd, het huis wordt door de woongroep schoongemaakt en de boodschappen worden door de groep gedaan. Hierbij wordt rekening gehouden met het dagritme van de bewoner. Er wordt gewerkt door een vaste, kleine groep woonbegeleiders die al gauw bekend en vertrouwd zijn bij de bewoners. De medewerkers dragen geen uniform en de inrichting van de woning is zoveel mogelijk van de bewoner zelf, de bewoner bepaalt zijn eigen sfeer.

Op de locatie wordt 24-uurs zorg en toezicht geleverd. Iedere woongroep beschikt over een eigen vast team van medewerkers. Bewoners beschikken over een door het CIZ toegewezen indicatie voor zorgzwaartepakket ZZP 5 of ZZP 7. De geschiedenis van villa La Tour gaat terug naar 1890, het jaar waarin echtpaar Voerman de statige villa aan de Stationsweg in Neede bouwt. De villa is diverse keren uitgebreid. Na enkele jaren is er aan de rechterzijde van de villa een opmerkelijke toren gebouwd met daarin de ‘meidenkamer’, bestemd voor hun enige dochter Henrietta Pietronella. Op deze toren prijkt de naam ‘La Tour’. De villa herinnert aan de roemruchte jamhistorie van Neede. Want Voerman begint in 1896 begint een fruitkwekerij in Rietmolen. Kwekerij de Kieft met aardbeien, frambozen en bessen.

Villa La Tour is een historisch gebouw in een prachtige omgeving. Met de plannen van voor de realisatie van een zorglocatie door Aannemersbedrijf Kormelink en Carintreggeland speelt men in op de zorgvraag. Een mooie stap voor de ontwikkeling van regio Berkelland.

 

Deel dit artikel:

5 gedachten over “Villa wordt omgebouwd tot zorginstelling”

  1. Heb zelf een jaar boven in gewoond. Prachtig mooi huis, maar er moet echt wel veel geld ingestoken worden. Meneer van Laar was namelijk een huisjesmelker die alleen belang hechte aan zijn eigenbelang, maar helaas niet aan zijn huurders. Ben er dus ook met een zure nasmaak vertrokken.

  2. Goed dat dit monument weer nieuw leven wordt ingeblazen! Het is het enige tastbare overblijfsel van de Needse jamhistorie. Hier woonde de directeur van de beroemde Needse jamfabriek.

  3. Bovendien is het voornemen om de bouw uit te voeren als leerlingbouwplaats waarbij jonge vaklieden opgeleid worden”, aldus de heer Kormelink.

    en de bestaande bouwvakkers dan??of zijn die uitgeteld.ojaa de leerlingen zijn goedkoper,ik vind ook dat er nieuwe jongens moeten worden opgeleid,maar niet ten koste van de ouderen die voor hun gezinnetje moeten knokken.alhoewel het voor de leerlingen ook al bezuinigen is .zij moeten sinds kort ook allemaal 30% van hun loon inleveren

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven