Villa wordt omgebouwd tot zorginstelling

Door Redactie op 14-03-2013

NEEDE – Aannemersbedrijf Kormelink en Carintreggeland hebben de handen ineen geslagen om Villa La Tour in Neede een nieuwe bestemming te geven en in te richten als zorglocatie. Het markante gebouw aan de Stationsstraat wordt geheel gerestaureerd en aan de achterzijde uitgebreid, zodat er een kleinschalige woonvorm kan worden gerealiseerd voor het huisvesten van 40 bewoners. Voor de toekomst van de regio Berkelland is het unieke project Villa La Tour van groot belang, zowel op gebied van zorg als economie en werkgelegenheid. Het bijzondere project komt tot stand door de samenwerking tussen Aannemersbedrijf Kormelink en Carintreggeland, één van de grootste spelers in de zorgsector in Oost Nederland.

Bestuurder Joke Mengerink van Carintreggeland geeft aan in haar nopjes te zijn met dit plan: ”Er staat de komende tijd in de zorgsector onder andere als gevolg van de vergrijzing veel te gebeuren. Dat geldt ook voor onze regio. Met het realiseren van dit prachtige plan in Neede spelen wij daar uitstekend op in.” Directeur Walter Kormelink onderschrijft de woorden van mevrouw Mengerink. Hij spreekt eveneens van een uniek project op een prima plek in de gemeenschap. ”De voorziening komt in een rustige omgeving met veel privacy waarbij alle voorzieningen op loopafstand bereikbaar zijn. Daarnaast wordt er met dit project werkgelegenheid gecreëerd, zowel in de bouw-, als in de zorgsector. Bovendien is het voornemen om de bouw uit te voeren als leerlingbouwplaats waarbij jonge vaklieden opgeleid worden”, aldus de heer Kormelink.

Om de omwonenden van de villa te betrekken bij de planvorming, is er op 11 maart een informatieavond georganiseerd. Het unieke en statige pand wordt volledig in de oude staat hersteld. In het nieuwe gedeelte aan de achterzijde van de villa zullen 40 verpleegkamers met een aangrenzende badkamer gecreëerd worden voor mensen met dementie. Volgens het principe kleinschalig wonen zijn er 5 woongroepen en komen er 8 bewoners op een woongroep. Iedere woongroep beschikt over een gezamenlijke huiskamer en een eigen buitenruimte. Daarnaast zal een deel van de tuin vrij toegankelijk zijn voor de bewoners. De villa zal geheel gerestaureerd worden en plaats gaan bieden aan een aantal ondersteunende ruimten. Tevens zullen er 4 extra verpleegkamers gerealiseerd worden in de villa ten behoeve van bijvoorbeeld tijdelijk verblijf.

Het ontwerp ten behoeve van de kleinschalige woonvorm is gemaakt door Peters en Lammerink Architecten uit Hengelo (ov). In het ontwerp is rekening gehouden met de uitstraling van La Tour en is de villa geheel in tact gebleven. Als integraal onderdeel van het gebouw is er een uitbreiding gemaakt aan de achterzijde van het pand met 2 lagen en een derde deel met een terug liggende laag. Het geheel is uitgevoerd in duurzame materialen die tezamen met het monumentale pand een passend ensemble vormen. Het geheel is ontworpen met respect voor de historische uitstraling van het bestaande gebouw en de groene omgeving. Ook zijn er op het perceel voldoende parkeer mogelijkheden en vindt er een goede ontsluiting plaats naar de Stationsweg.

Bij het bouwen van het nieuwe woonconcept is de behoefte van de bewoner het uitgangspunt en we streven ernaar dat de bewoners niet meer hoeven te verhuizen. ‘Zo thuis mogelijk’, is het motto. De bewoners wonen in hun eigen huis waar een ‘gewoon’ huishouden wordt gevoerd, waaraan de bewoners zelf deelnemen. Er wordt op de woongroep zelf gekookt, de was wordt zelf verzorgd, het huis wordt door de woongroep schoongemaakt en de boodschappen worden door de groep gedaan. Hierbij wordt rekening gehouden met het dagritme van de bewoner. Er wordt gewerkt door een vaste, kleine groep woonbegeleiders die al gauw bekend en vertrouwd zijn bij de bewoners. De medewerkers dragen geen uniform en de inrichting van de woning is zoveel mogelijk van de bewoner zelf, de bewoner bepaalt zijn eigen sfeer.

Op de locatie wordt 24-uurs zorg en toezicht geleverd. Iedere woongroep beschikt over een eigen vast team van medewerkers. Bewoners beschikken over een door het CIZ toegewezen indicatie voor zorgzwaartepakket ZZP 5 of ZZP 7. De geschiedenis van villa La Tour gaat terug naar 1890, het jaar waarin echtpaar Voerman de statige villa aan de Stationsweg in Neede bouwt. De villa is diverse keren uitgebreid. Na enkele jaren is er aan de rechterzijde van de villa een opmerkelijke toren gebouwd met daarin de ‘meidenkamer’, bestemd voor hun enige dochter Henrietta Pietronella. Op deze toren prijkt de naam ‘La Tour’. De villa herinnert aan de roemruchte jamhistorie van Neede. Want Voerman begint in 1896 begint een fruitkwekerij in Rietmolen. Kwekerij de Kieft met aardbeien, frambozen en bessen.

Villa La Tour is een historisch gebouw in een prachtige omgeving. Met de plannen van voor de realisatie van een zorglocatie door Aannemersbedrijf Kormelink en Carintreggeland speelt men in op de zorgvraag. Een mooie stap voor de ontwikkeling van regio Berkelland.

 

Reacties

Heb zelf een jaar boven in gewoond. Prachtig mooi huis, maar er moet echt wel veel geld ingestoken worden. Meneer van Laar was namelijk een huisjesmelker die alleen belang hechte aan zijn eigenbelang, maar helaas niet aan zijn huurders. Ben er dus ook met een zure nasmaak vertrokken.

BlueSky | 15-03-13 | 11:48

Goed dat dit monument weer nieuw leven wordt ingeblazen! Het is het enige tastbare overblijfsel van de Needse jamhistorie. Hier woonde de directeur van de beroemde Needse jamfabriek.

Herman | 15-03-13 | 21:55

Ontzettend mooi initiatief met behoud van een karakteristiek pand!

Alwine | 16-03-13 | 10:15

Prachtig !

Meer van dit graag voor de toekomst !

henk | 17-03-13 | 08:33

Bovendien is het voornemen om de bouw uit te voeren als leerlingbouwplaats waarbij jonge vaklieden opgeleid worden”, aldus de heer Kormelink.

en de bestaande bouwvakkers dan??of zijn die uitgeteld.ojaa de leerlingen zijn goedkoper,ik vind ook dat er nieuwe jongens moeten worden opgeleid,maar niet ten koste van de ouderen die voor hun gezinnetje moeten knokken.alhoewel het voor de leerlingen ook al bezuinigen is .zij moeten sinds kort ook allemaal 30% van hun loon inleveren

piet | 17-03-13 | 13:40

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Brandweer rukt uit voor koolmonoxide meting in Eibergen
EIBERGEN - De brandweer is in de nacht van maandag 25 op dinsdag 26 oktober rond 0.45 uur uitgerukt voor een koolmonoxide meting aan de Kastanjestraa......
Lees verder »

Martin Firing wint derde kaartavond Eibergse Kaart Club
EIBERGEN - De derde kaartavond van de Eibergse Kaart Club werd op overtuigende wijze gewonnen door Martin Firing. Hij speelde in de eerste ronde met ......
Lees verder »

Gemeenteraad vergadert op 2 en 3 november over programmabegroting 2022
BERKELLAND - De gemeenteraad van Berkelland vergadert op 2 november om 16.30 uur en op 3 november om 19.30 uur over de Programmabegroting 2022. De ve......
Lees verder »

Controleer uw waterleiding
BERKELLAND - De afgelopen jaren is er al veel gezegd en geschreven over het risico van loden waterleidingen. Een loden leiding laat langzaam looddeel......
Lees verder »

Help elkaar via Burenhulp in Berkelland
BERKELLAND - Wilt u zich inzetten voor een ander? Zoekt u hulp of contact met een naober als het even niet lukt? Eenmalig, iedere week of alles daart......
Lees verder »

Huidige woningmarkt vraagt om nieuwe aanpak voor jongeren
GROENLO - Met de huidige woningmarkt is het voor jongeren niet vanzelfsprekend om in hun geliefde dorp te kunnen blijven wonen. Plattelands Jongeren ......
Lees verder »

22ste editie Reurlse Midwinterhoornwandeling
RUURLO – Op zondag 28 november vindt de traditionele Reurlse Midwinterhoornwandeling weer plaats. Ruim dertig enthousiaste midwinterhoornblazers verg......
Lees verder »

Uitslagen Berkellands amateurvoetbal
BERKELLAND - Zondagmiddag 24 oktober stond voor veel Berkellanders in het teken van de derby tussen FC Eibergen en Sportclub Neede. De ploeg van trai......
Lees verder »

Klootschietvereniging ’t Broek uit Ruurlo mist topvorm tijdens tweede Landelijke Straat wedstrijd.
RUURLO - Zondag 24 oktober werd de tweede editie van de Landelijke Straat wedstrijden verschoten, ditmaal bij vereniging de Huier in Geesteren (Ov). ......
Lees verder »

Neerlands Trots, Hollands Muziekfeest Borculo
BORCULO – Mustache Fest moet nog gaan plaatsvinden maar begin volgend jaar organiseert CreativeMusic productions al zijn tweede evenement in Borculo.......
Lees verder »

Zaterdag 30 oktober spetterend optreden Jackfire in oktober
EIBERGEN - Tijdens Halloweekend is er op zaterdagavond een heus griezelbal, dan komt Jackfire een spetterend optreden geven in de grote tent op de Br......
Lees verder »

Politie zoekt getuigen van poging woninginbraak in Ruurlo
RUURLO - Vrijdagavond is er tussen 21:00 en 21:30 uur een poging tot woninginbraak geweest in de omgeving Borculoseweg/Molenlaan in Ruurlo. Hierbij zi......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen oogsttied
NEEDE - September is natuurlijk de oogstmoand bie oetstek.De boeren meit nog `n leste snit van `t land. Dit joar was natuurlijk biezonder vruchtboar ......
Lees verder »

Fratsen Park De Stroet
NEEDE - Onlangs tuffen ik met onze bezorgbusse hendig deur de Beltrumse stroaten. Neet vulle volk in de beene en ik mos denken an de familie Dute en ......
Lees verder »

Fratsen gemoffel
NEEDE - Kiek ie ok voetbalwedstrieden op `t EK ?? Dan vin ik `t altied mooi um de aparte dinge te zeen. Zoas `t publiek dat zut dat ze in beeld komp ......
Lees verder »

Fratsen Ter observatie
BERKELLAND - Ja leu ik heb `t ok al e kreggen, `t earste spuitje. Ik bun van 62 dus ik moch mienzelf anmelden. Wonder boaven wonder kon ik al noa dree......
Lees verder »

NUB TV

film: Kijkje op de kermis in Borculo

Uit de krant

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »

Dorps Accommodatie Rietmolen bestaat 10 jaar
 RIETMOLEN – Op 29 mei was het precies 10 jaar geleden dat de Dorps Accommodatie Rietmolen, kort weg DAR, werd geopend. Rob Spikker werd in 2017 voor......
Lees verder »

Willy’s tuin column: De gratis EHBO-doos
BERKELLAND - EHBO met onkruid raar? Nee helemaal niet, je kent het alleen (nog) niet! Onkruid vind ik altijd zo negatief klinken, maar het kan ook hee......
Lees verder »

De woningnood is hoog, er is een groot tekort aan voedselbanken, maar jij kunt helpen.
BERKELLAND - Waar? Gewoon in je eigen tuin. Moeilijk? Nee hoor, kwestie van doen! Hoe? Hier en daar wat rommeltjes laten liggen, een bakje met water n......
Lees verder »