‘Bakken en braden’ op het aardappelveld

EIBERGEN – Voor de meeste inwoners is de vakantieperiode aangebroken, lekker plonsen in het zwembad, naar de camping met de hele familie, of een week lang naar Spanje. Voor aardappelboer Freek Markerink zit dat er niet in. Nou ja, hij mag – samen met zijn personeel – ‘bakken en braden’ op zijn eigen aardappelvelden! Donderdag was de Eibergse aardappelboer aan het proefdraaien op een perceel aan de Rekkense Binnenweg (zie foto’s en video). Markerink: “Ja,  je hoort het goed proefdraaien. We hebben een nieuwe rooimachine gekocht. Dit is de première, de aardappels worden vandaag voor het eerst machinaal uit de grond gehaald. Het is nog even wennen, want het apparaat is helemaal nieuw. We hebben ruim vier weken met de hand gerooid. De nieuwe aardappels zijn nog kwetspaar. Vooral de schil is er zo af.”

Tot november zijn de aardappelmannen op de velden te vinden. Rij voor rij worden de aardappels gerooid. “Op dit moment hebben we heerlijke nieuwe aardappelen. De rassen die we nu verkopen zijn Gloria en Frieslander. De aardappelen worden op onze boerderij verkocht.” Maar Freek heeft binnenkort nog een speciaal ras in de ”aanbieding’. “We proberen elke keer wat nieuws. Vorig jaar hebben mensen al voorzichtig kunnen proeven aan Anuschka. Ik heb hoge verwachtingen van deze aardappel.”

Freek laat tros de knollen zien en vertelt over het nieuwe ras (zie video). Aardappelboer Markerink bestaat al bijna veertig jaar. In 1975 werd het bedrijf gesticht. Markerink is te vinden aan de Rekkense Binnenweg 25/a. Meer info via 0545-471205.

Oja, toeristen maken heel wat foto’s van de aardappelvelden. Vooral de vele bloemen trekken de aandacht.

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=3884]

Deel dit artikel:

1 gedachte over “‘Bakken en braden’ op het aardappelveld”

  1. vergeet de horeca niet ook die staan met deze hitte in keukens en te sjouwen met spul!

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven