Ongeveer 8,2 miljoen naar onderwijsplein

NEEDE – Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor geld beschikbaar te stellen voor realisering van het Onderwijsplein Neede aan de Parallelweg. Hiertoe wordt het pand Schuurman (aansluitend aan praktijkschool Maxx) aangekocht en met elkaar verbonden. Al sinds 2005 wordt met de besturen voor voortgezet onderwijs gesproken over een versterking door samenwerking en bundeling van de bovenbouw van beroepsgerichte basisopleidingen in Berkelland. Wethouder Han Boer van Onderwijs: “Door nu te investeren in het Onderwijsplein Neede wordt een positieve impuls gegeven aan  de ontwikkeling en het behoud van het beroepsgerichte onderwijs in Berkelland. Een belangrijke tak van onderwijs die goed aansluit bij de behoefte van het bedrijfsleven naar technisch opgeleide werknemers.

Tevens kan het Onderwijsplein een antwoord geven op de gevolgen van de krimp van het aantal leerlingen die over enkele jaren ook in het voortgezet onderwijs voelbaar wordt. De krimp leidt tot leegstand in gebouwen. Schoolbesturen staan voor de keuze om te gaan samenwerken met elkaar of om te kiezen voor het op den duur huisvesten van de leerlingen op de hoofdvestingen, buiten de gemeente Berkelland. Door nu op een strategisch en logistiek goede plek een toekomstbestendige onderwijsvoorziening tot stand te brengen kan deze onderwijsvorm zich door ontwikkelen en behouden blijven voor de Berkellandse leerlingen en bedrijfsleven.

De keuzes die nu gemaakt worden voor deze onderwijsvoorziening zullen bepalend zijn voor de toekomst van het beroepsgerichte onderwijs in Berkelland. Aan het Onderwijsplein nemen de praktijkschool MaxX en de vmbo-afdeling van het Assink Lyceum deel. Het AOC Oost ondersteunt de wenselijkheid van het Onderwijsplein Neede maar neemt daaraan niet deel. In 2017 zal deze onderwijsinstelling daarover een besluit nemen. De keuze voor de vestiging op het industrieterrein in Neede is zeer bewust omdat dit gunstig is voor de wisselwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Die wisselwerking zal zich overigens niet beperken tot bedrijven in Neede. Tevens kan er aangesloten worden op de bestaande Maxx school en wordt er gebruik gemaakt van een bestaand bedrijfspand i.p.v. volledige nieuwbouw. De locatie is bovendien vanuit alle richtingen uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer.

Het krediet dat de gemeenteraad volgens het voorstel van B en W beschikbaar stelt bedraagt € 4.786.005,00.  Daarnaast draagt het onderwijs zelf € 1.000.000 bij en is er voor € 2,4 miljoen aan provinciale subsidie binnengehaald.

Deel dit artikel:

5 gedachten over “Ongeveer 8,2 miljoen naar onderwijsplein”

  1. eibergenaren weer gaat er wat na onze buurdorpen
    alles gaat in eibergen verloren
    eerst gemeentehuis nu de scholen en wat al niet meer
    eibergen word een slaapdorp
    mensen kom in aktie!!!!!

  2. Het onderwijsplein is juist een kans voor heel Berkelland (inclusief Eibergen! @boertje). Als we nu als Eibergen en Neede gaan vechten, gaat het spreekwoord op: twee honden vechten om een been en de derde gaat er mee heen. Dan hebben we straks niets meer in Berkelland en zijn de scholen alleen nog in Haaksbergen en Lochem te vinden!

  3. In neede krijgen ze het niet voor niets hoor. Ruim 8 miljoen!!! Schuurman zal heel blij zijn.

  4. Het economisch sterkste dorp, Eibergen, wordt voor de zoveelste keer een oor aangenaaid door deze nieuwe gemeente. Eibergenaren zullen er wel weer voor meedokken.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven