Organisatie van jammarkt pakt groot uit

Door Redactie op 11-08-2013

NEEDE – Duizenden bezoekers uit heel Nederland en Duitsland komen elk jaar naar deze gezellige markt, de enige jammarkt in Nederland, dus met recht een Nationale Jammarkt. In navolging op het afgelopen jaar, toen de Jammarkt in het teken van het boerenlandleven stond is het thema dit jaar Marché de la Confiture. Het wordt dus een jammarkt in een Franse sfeer. Dat betekend dat de bezoekers kunnen flaneren langs de kramen die een Franse sfeer uitstralen met heel veel confituren, kunst, muziek en entertainment met Franse invloeden. Neede ademt één dag de warme sfeer van het diepe zonnige zuiden uit, want het gehele centrum wordt in Franse sferen aangekleed.

Met een 90 deelnemers is het 21 augustus weer lekker vol op de Nationale Jammarkt in het centrum van Neede. Van 10.30 tot 17.00 uur worden op die dag allerlei soorten binnen- en buitenlandse jams, gelei, marmelade, chutney, confituren en andere vruchtenconserven verkocht. Niet alleen fabrikanten, importeurs en handelaren verkopen hun fruitige waren, maar vooral veel jamhobbyisten en verenigingen bieden hun zelfgemaakte producten aan. Ook worden producten op het gebied van de conservering van vruchten aangeboden, is er gelegenheid om te proeven en worden er demonstraties ambachtelijk jam koken gehouden. Bovendien is gezorgd voor een gevarieerde muzikale omlijsting en straattheater. De Jammarkt valt samen met het SEN-zomerfeest. Al meer dan twintig jaar is de Nationale Jammarkt een groot succes. Uit alle hoeken van het land komen “smulpapen” naar Neede. De verschillende soorten jam en aanverwante artikelen weten ieder opnieuw gretig aftrek te krijgen. Het aantal bezoekers werd voorgaande jaren geschat op ongeveer 25 tot 30 duizend.

Op de markt wordt dit jaar ook weer de Jamkoningin gepresenteerd. Om 11.00 uur zal de koningin van het afgelopen jaar, Stephanie Wijdenes haar naam bekendmaken. Dit zal plaatsvinden met toepasselijke muziek en dans op het podium voor Stroets Bakstudio & zo aan de Borculoseweg. Na het maken van foto’s en de interviews zal de nieuwe koningin vervolgens een rondgang maken over de Jammarkt. Alle standhouders en bezoekers worden in de gelegenheid gesteld om kennis met haar te maken.

Dit jaar wordt voor het tweede jaar op rij de jam, marmelade of chutneys op de jammarkt aan een smaaktest onderworpen. Alle hobbyisten op de markt mogen de volgens hun lekkerste, bijzonderste of origineelste zoete lekkernij laten proeven door twee smaak (koks) deskundigen.

Een aantal jaren geleden ontdekten de muzikanten, Cherie de Boer en Jean Pierre Guiran, de voorname rol die stilte speelt in muziek. Het duo Accordéon Mélancolique maakt hier bewust gebruik van en het leidde tot een hergeboorte van hun speelstijl. Zelfs de meest eenvoudige stukken krijgen hierdoor een intense spanning en geeft extra sprankeling aan ritmische Franse melodieën. Jacqueline en Leonie zijn echte Crea Bea’s. Creatief en een apart stel. Van hun passie hebben we hun werk gemaakt. Wie weet kunnen ze jou ook inspireren met hun talent. Voor stuntelaars en kunstenaars. Speciaal voor de kinderen die de Jammarkt bezoeken is Lonnie Ballonnie op de markt aanwezig. Met haar vrolijke verschijning valt ze flink op en zal je haar niet kunnen missen. Lonnie Ballonnie gaat schminken en maakt de meest gekke ballon figuren. Zoveel mensen, zoveel gezichten. Silhouetteknipster Jeanet Willems raakt er niet op uit gekeken!

Duizenden mensen werden met schaar en papier door haar in de afgelopen 22 jaar al vereeuwigd, ieder met zijn of haar uniek profiel, er komt geen potlood aan te pas. De straattheatergroep Roest maakt beeldend theater en performances. Bij deze kunstvorm ligt de nadruk op het beeld, de visuele aspecten.  De beleving, ervaring en interactie staan centraal. De uitvoeringen zijn geïnspireerd door mythische, rituele en archetypische beelden. De grondbeginselen zijn doorgaans de oerelementen aarde, water, lucht en vuur. Zolang de mens kan zingen, bezingt hij het leven van het leed en de liefde. De term “levenslied” werd omstreeks 1900 voor het eerst gebruikt door cabaretier / liedjeszanger Jean-Louis Pisuisse. Smartlappen zijn levensliederen en zijn ontroerend, kunstzinnig en verantwoord in al zijn eenvoud en gaan over onderwerpen, die uit het leven gegrepen zijn. Het koor Tranen met Tuiten wordt muzikaal begeleid door accordeonisten en staat onder  leiding van Erwin Boonk.

Natuurlijk is de entree voor de Jammarkt gratis, maar de organisatie waardeert een vrijwillige bijdrage zeer. Er wordt gehoopt op een bijdrage van een 1 euro (meer mag natuurlijk ook). Als alle bezoekers een euro doneren, kan ook volgend jaar weer een Jammarkt van formaat worden gehouden en blijft de toekomst van dit unieke Needse evenement gewaarborgd. De tolpoort is te vinden op het midden van de Jammarkt, waar iedere bezoeker langs wandelt.

De jammarkt is geïnspireerd door de jamhistorie van Neede. Jarenlang kende Neede de beroemde jamfabriek van de Tuinbouw Maatschappij “Gelderland”. In de gloriejaren werkten hier 160 personen. De Needse jam werd over de hele wereld geëxporteerd. De hoge transportkosten nekten uiteindelijk de Needse jamindustrie. In 1931 werd de productie gestaakt en werden de recepten en het klantenbestand verkocht aan Taminiau (thans Heinz) in Elst.

In 1991 pakt Neede de draad weer op. Sinds die tijd wordt elk jaar de Nationale Jammarkt gehouden. Voor meer informatie www.jammarkt.nl

 

Reacties

jammer dat het vroeger iets voor de needse bevolking was en nu zit er niemand uit neede meer op te wachten opstappen met die handel

een needenaar | 11-08-13 | 20:52

waarom altijd zo negatief over Neede

ingrid | 12-08-13 | 15:23

Wij needenaren vinden het hartstikke leuk en gezellig! Gezellig een grote opkomst naar ons dorp. Altijd weer leuk afwachten wie de jam koningin word. En dan genieten van de rest van de Sen-zomerfeest. Wij hebben er zin aan! Met dank aan alle mensen die druk met de voorbereidingen zijn. Top!

ook een needenaar | 12-08-13 | 23:32

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Vrijwilligers gezocht voor de VoorleesExpress Berkelland
BERKELLAND – De Bibliotheek Oost-Achterhoek wil kinderen helpen die moeite hebben met taal. Daarom zijn zij een samenwerking aangegaan met de Voorlee......
Lees verder »

SKB staat klaar voor vrouwen die moeten bevallen
BERKELLAND - Er is sprake van een toename van het aantal bevallingen in verschillende regio’s in het land. Daarnaast zijn er op meerdere plekken in h......
Lees verder »

KinderKerk in Eibergen
EIBERGEN - Op zondagmiddag 26 september komen we voor het eerst sinds lange tijd weer bij elkaar in de KinderKerk. Gelukkig mag dit weer in de vorm v......
Lees verder »

Achterhoekse ondernemers leren van elkaar in MKB-Deal
BERKELLAND - Op 29 september starten zo’n vijftien mkb’ers een traject om meer uit hun bedrijfsresultaten te verbeteren. De MKB-Deal Achterhoek is ee......
Lees verder »

Drie daguitstapjes vanuit Berkelland
BERKELLAND - Natuurlijk is er in de zomer heel wat te doen in onze prachtige provincie - van fietstochtjes tot een circusbezoek. Maar het is ook alti......
Lees verder »

Welke vervoersmogelijkheden zijn er in Berkelland?
BERKELLAND - Inwoners van Berkelland die niet meer zelfstandig kunnen reizen met het eigen en/of het openbaar vervoer, kunnen een beroep doen op vers......
Lees verder »

Vogelmarkt bij De Olde Mölle in Neede
NEEDE - Na een gedwongen rust door Covid 19 is het dan eindelijk weer zover dat er een Vogelmarkt kan worden gehouden. Op zondag 19 september 2021, v......
Lees verder »

Snertfietstocht VVV Ruurlo
RUURLO - Op zondag 3 oktober a.s. kan de bekende Ruurlose Snertfietstocht weer gefietst worden. Er is keuze uit twee routes van ongeveer 25 en 40 km ......
Lees verder »

Wonen in de Achterhoek met een 8 gewaardeerd
BERKELLAND - De Achterhoek krijgt gemiddeld een 8 van inwoners voor wonen en leven in de regio. 8RHK ambassadeurs heeft in 2021 (na 2017 met een 7,8 ......
Lees verder »

Lisa Stipt gaat workshops geven in De Huve
EIBERGEN - Vanaf oktober staat het workshop seizoen voor Lisa Stipt weer volop aan. Lisa zelf heeft er enorm veel zin aan en ze ontvangt je graag op:......
Lees verder »

Opfriscursus schaken bij Natuurpark Kronenkamp in Neede
NEEDE - Op vrijdag 8 oktober start Hans Grooters met een opfriscursus schaken bij het Natuurpark Kronenkamp in Neede. De cursus bestaat uit 6 lessen ......
Lees verder »

Verlichte avond wandeling in Eibergen
EIBERGEN - Op zaterdag 2 oktober wordt er voor de tweede keer een verlichte avondwandeling gehouden in Eibergen met aansluitende gezelligheid bij “He......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen Park De Stroet
NEEDE - Onlangs tuffen ik met onze bezorgbusse hendig deur de Beltrumse stroaten. Neet vulle volk in de beene en ik mos denken an de familie Dute en ......
Lees verder »

Fratsen gemoffel
NEEDE - Kiek ie ok voetbalwedstrieden op `t EK ?? Dan vin ik `t altied mooi um de aparte dinge te zeen. Zoas `t publiek dat zut dat ze in beeld komp ......
Lees verder »

Fratsen Ter observatie
BERKELLAND - Ja leu ik heb `t ok al e kreggen, `t earste spuitje. Ik bun van 62 dus ik moch mienzelf anmelden. Wonder boaven wonder kon ik al noa dree......
Lees verder »

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

NUB TV

film: Kijkje op de kermis in Borculo

Uit de krant

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »

Dorps Accommodatie Rietmolen bestaat 10 jaar
 RIETMOLEN – Op 29 mei was het precies 10 jaar geleden dat de Dorps Accommodatie Rietmolen, kort weg DAR, werd geopend. Rob Spikker werd in 2017 voor......
Lees verder »

Willy’s tuin column: De gratis EHBO-doos
BERKELLAND - EHBO met onkruid raar? Nee helemaal niet, je kent het alleen (nog) niet! Onkruid vind ik altijd zo negatief klinken, maar het kan ook hee......
Lees verder »

De woningnood is hoog, er is een groot tekort aan voedselbanken, maar jij kunt helpen.
BERKELLAND - Waar? Gewoon in je eigen tuin. Moeilijk? Nee hoor, kwestie van doen! Hoe? Hier en daar wat rommeltjes laten liggen, een bakje met water n......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: “Vandaag eten we onkruid!”
BERKELLAND - Nee, nu niet gelijk afhaken, je kent het niet, en wat een boer niet kent…..Probeer het maar een keer, net als ik. De eerste keer dat ik e......
Lees verder »