Organisatie van jammarkt pakt groot uit

Door Redactie op 11-08-2013

NEEDE – Duizenden bezoekers uit heel Nederland en Duitsland komen elk jaar naar deze gezellige markt, de enige jammarkt in Nederland, dus met recht een Nationale Jammarkt. In navolging op het afgelopen jaar, toen de Jammarkt in het teken van het boerenlandleven stond is het thema dit jaar Marché de la Confiture. Het wordt dus een jammarkt in een Franse sfeer. Dat betekend dat de bezoekers kunnen flaneren langs de kramen die een Franse sfeer uitstralen met heel veel confituren, kunst, muziek en entertainment met Franse invloeden. Neede ademt één dag de warme sfeer van het diepe zonnige zuiden uit, want het gehele centrum wordt in Franse sferen aangekleed.

Met een 90 deelnemers is het 21 augustus weer lekker vol op de Nationale Jammarkt in het centrum van Neede. Van 10.30 tot 17.00 uur worden op die dag allerlei soorten binnen- en buitenlandse jams, gelei, marmelade, chutney, confituren en andere vruchtenconserven verkocht. Niet alleen fabrikanten, importeurs en handelaren verkopen hun fruitige waren, maar vooral veel jamhobbyisten en verenigingen bieden hun zelfgemaakte producten aan. Ook worden producten op het gebied van de conservering van vruchten aangeboden, is er gelegenheid om te proeven en worden er demonstraties ambachtelijk jam koken gehouden. Bovendien is gezorgd voor een gevarieerde muzikale omlijsting en straattheater. De Jammarkt valt samen met het SEN-zomerfeest. Al meer dan twintig jaar is de Nationale Jammarkt een groot succes. Uit alle hoeken van het land komen “smulpapen” naar Neede. De verschillende soorten jam en aanverwante artikelen weten ieder opnieuw gretig aftrek te krijgen. Het aantal bezoekers werd voorgaande jaren geschat op ongeveer 25 tot 30 duizend.

Op de markt wordt dit jaar ook weer de Jamkoningin gepresenteerd. Om 11.00 uur zal de koningin van het afgelopen jaar, Stephanie Wijdenes haar naam bekendmaken. Dit zal plaatsvinden met toepasselijke muziek en dans op het podium voor Stroets Bakstudio & zo aan de Borculoseweg. Na het maken van foto’s en de interviews zal de nieuwe koningin vervolgens een rondgang maken over de Jammarkt. Alle standhouders en bezoekers worden in de gelegenheid gesteld om kennis met haar te maken.

Dit jaar wordt voor het tweede jaar op rij de jam, marmelade of chutneys op de jammarkt aan een smaaktest onderworpen. Alle hobbyisten op de markt mogen de volgens hun lekkerste, bijzonderste of origineelste zoete lekkernij laten proeven door twee smaak (koks) deskundigen.

Een aantal jaren geleden ontdekten de muzikanten, Cherie de Boer en Jean Pierre Guiran, de voorname rol die stilte speelt in muziek. Het duo Accordéon Mélancolique maakt hier bewust gebruik van en het leidde tot een hergeboorte van hun speelstijl. Zelfs de meest eenvoudige stukken krijgen hierdoor een intense spanning en geeft extra sprankeling aan ritmische Franse melodieën. Jacqueline en Leonie zijn echte Crea Bea’s. Creatief en een apart stel. Van hun passie hebben we hun werk gemaakt. Wie weet kunnen ze jou ook inspireren met hun talent. Voor stuntelaars en kunstenaars. Speciaal voor de kinderen die de Jammarkt bezoeken is Lonnie Ballonnie op de markt aanwezig. Met haar vrolijke verschijning valt ze flink op en zal je haar niet kunnen missen. Lonnie Ballonnie gaat schminken en maakt de meest gekke ballon figuren. Zoveel mensen, zoveel gezichten. Silhouetteknipster Jeanet Willems raakt er niet op uit gekeken!

Duizenden mensen werden met schaar en papier door haar in de afgelopen 22 jaar al vereeuwigd, ieder met zijn of haar uniek profiel, er komt geen potlood aan te pas. De straattheatergroep Roest maakt beeldend theater en performances. Bij deze kunstvorm ligt de nadruk op het beeld, de visuele aspecten.  De beleving, ervaring en interactie staan centraal. De uitvoeringen zijn geïnspireerd door mythische, rituele en archetypische beelden. De grondbeginselen zijn doorgaans de oerelementen aarde, water, lucht en vuur. Zolang de mens kan zingen, bezingt hij het leven van het leed en de liefde. De term “levenslied” werd omstreeks 1900 voor het eerst gebruikt door cabaretier / liedjeszanger Jean-Louis Pisuisse. Smartlappen zijn levensliederen en zijn ontroerend, kunstzinnig en verantwoord in al zijn eenvoud en gaan over onderwerpen, die uit het leven gegrepen zijn. Het koor Tranen met Tuiten wordt muzikaal begeleid door accordeonisten en staat onder  leiding van Erwin Boonk.

Natuurlijk is de entree voor de Jammarkt gratis, maar de organisatie waardeert een vrijwillige bijdrage zeer. Er wordt gehoopt op een bijdrage van een 1 euro (meer mag natuurlijk ook). Als alle bezoekers een euro doneren, kan ook volgend jaar weer een Jammarkt van formaat worden gehouden en blijft de toekomst van dit unieke Needse evenement gewaarborgd. De tolpoort is te vinden op het midden van de Jammarkt, waar iedere bezoeker langs wandelt.

De jammarkt is geïnspireerd door de jamhistorie van Neede. Jarenlang kende Neede de beroemde jamfabriek van de Tuinbouw Maatschappij “Gelderland”. In de gloriejaren werkten hier 160 personen. De Needse jam werd over de hele wereld geëxporteerd. De hoge transportkosten nekten uiteindelijk de Needse jamindustrie. In 1931 werd de productie gestaakt en werden de recepten en het klantenbestand verkocht aan Taminiau (thans Heinz) in Elst.

In 1991 pakt Neede de draad weer op. Sinds die tijd wordt elk jaar de Nationale Jammarkt gehouden. Voor meer informatie www.jammarkt.nl

 

Reacties

jammer dat het vroeger iets voor de needse bevolking was en nu zit er niemand uit neede meer op te wachten opstappen met die handel

een needenaar | 11-08-13 | 20:52

waarom altijd zo negatief over Neede

ingrid | 12-08-13 | 15:23

Wij needenaren vinden het hartstikke leuk en gezellig! Gezellig een grote opkomst naar ons dorp. Altijd weer leuk afwachten wie de jam koningin word. En dan genieten van de rest van de Sen-zomerfeest. Wij hebben er zin aan! Met dank aan alle mensen die druk met de voorbereidingen zijn. Top!

ook een needenaar | 12-08-13 | 23:32

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Inzameling Voedselbank op zondag 5 februari in Neede
NEEDE - Bij de Voedselbank Oost Achterhoek zijn er 24 chauffeurs, die elke week naar vaste leveranciers in de regio gaan om voedsel op te halen maar ......
Lees verder »

Geen tegenstander voor klootschietvereniging ’t Broek uit Ruurlo
BERKELLAND - Het wordt spannend met nog twee wedstrijden te gaan in de Landelijke Straatcompetitie klootschieten. Er zijn nog 3 ploegen die aanspraak......
Lees verder »

Patrick te Voortwis nieuwe trainer GSV’63
GEESTEREN - Patrick te Voortwis neemt deze zomer het stokje over van Mark Reinders als trainer van GSV’63. Dat maakte voorzitter Erwin Ketting vooraf......
Lees verder »

Eerste exemplaar ‘Met de pet rond’ van Erika Klein Kranenbarg aangeboden aan Caroline van der Plas
RUURLO/HAARLO - Erika Klein Kranenbarg ging de afgelopen maanden met de pet rond. Ze ging op zoek naar jonge, opgroeiende boeren en boerinnen. Die von......
Lees verder »

Schuurman BZC niet opgewassen tegen koploper SVH
BORCULO - De waterpolo mannen van Schuurman BZC hebben gisteravond niet kunnen stunten tegen koploper SVH. In Rotterdam stond er na 4 periodes een ei......
Lees verder »

Borculo krijgt een voorjaarskermis
BORCULO - Van 5 t/m 10 april gaat er in Borculo een voorjaarskermis plaats vinden aan de Haarloseweg. De organisatie van deze nieuwe kermis is in hand......
Lees verder »

Sportclub Neede dames winnaar barcompetitie Café de Ruif
NEEDE - Na een paar jaar afwezigheid hield Café de Ruif afgelopen jaar weer een ‘Barcompetitie’. Gisteravond kwamen alle deelnemende teams naar De Rui......
Lees verder »

Politieke Avond op 31 januari
BERKELLAND - Op dinsdag 31 januari is de volgende Politieke Avond in het gemeentehuis in Borculo. Tijdens een Politieke Avond worden er eerst politie......
Lees verder »

Gratis workshop ‘Social media’ voor verenigingen
RUURLO – Verzorg jij de publiciteit voor je vereniging of non-profit organisatie? En wil je bijgespijkerd worden op het gebied van het gebruik van so......
Lees verder »

Maak kennis met bridge
REGIO - Denkt u weleens: bridge is ingewikkeld? Of bridge is saai? Kwik Bridge laat mensen (jong en oud) op een laagdrempelige manier kennis maken me......
Lees verder »

Chouffe kabouterparty bij Café De Stier
EIBERGEN - Zaterdag 4 februari is er vanaf 21.00 uur een Chouffe kabouterparty in De Stier. Een hilarisch evenement waarbij De Stier meerdere soorten......
Lees verder »

Kyra vermist in Ruurlo
RUURLO - Kyra is sinds gisteravond vermist in Ruurlo (omgeving Bruil) Het is een teefje van 6 jaar oud en schuw. Bij zichtmelding graag direct contac......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

NUB TV

Het Jaar Van Joost van Oostrum


BERKELLAND – Traditiegetrouw sluiten we de serie “Het Jaar Van…” af met burgemeester Joost van Oostrum. Met hem nemen we op de laatste dag van 2022 het afgelopen jaar door.

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »