Organisatie van jammarkt pakt groot uit

Door Redactie op 11-08-2013

NEEDE – Duizenden bezoekers uit heel Nederland en Duitsland komen elk jaar naar deze gezellige markt, de enige jammarkt in Nederland, dus met recht een Nationale Jammarkt. In navolging op het afgelopen jaar, toen de Jammarkt in het teken van het boerenlandleven stond is het thema dit jaar Marché de la Confiture. Het wordt dus een jammarkt in een Franse sfeer. Dat betekend dat de bezoekers kunnen flaneren langs de kramen die een Franse sfeer uitstralen met heel veel confituren, kunst, muziek en entertainment met Franse invloeden. Neede ademt één dag de warme sfeer van het diepe zonnige zuiden uit, want het gehele centrum wordt in Franse sferen aangekleed.

Met een 90 deelnemers is het 21 augustus weer lekker vol op de Nationale Jammarkt in het centrum van Neede. Van 10.30 tot 17.00 uur worden op die dag allerlei soorten binnen- en buitenlandse jams, gelei, marmelade, chutney, confituren en andere vruchtenconserven verkocht. Niet alleen fabrikanten, importeurs en handelaren verkopen hun fruitige waren, maar vooral veel jamhobbyisten en verenigingen bieden hun zelfgemaakte producten aan. Ook worden producten op het gebied van de conservering van vruchten aangeboden, is er gelegenheid om te proeven en worden er demonstraties ambachtelijk jam koken gehouden. Bovendien is gezorgd voor een gevarieerde muzikale omlijsting en straattheater. De Jammarkt valt samen met het SEN-zomerfeest. Al meer dan twintig jaar is de Nationale Jammarkt een groot succes. Uit alle hoeken van het land komen “smulpapen” naar Neede. De verschillende soorten jam en aanverwante artikelen weten ieder opnieuw gretig aftrek te krijgen. Het aantal bezoekers werd voorgaande jaren geschat op ongeveer 25 tot 30 duizend.

Op de markt wordt dit jaar ook weer de Jamkoningin gepresenteerd. Om 11.00 uur zal de koningin van het afgelopen jaar, Stephanie Wijdenes haar naam bekendmaken. Dit zal plaatsvinden met toepasselijke muziek en dans op het podium voor Stroets Bakstudio & zo aan de Borculoseweg. Na het maken van foto’s en de interviews zal de nieuwe koningin vervolgens een rondgang maken over de Jammarkt. Alle standhouders en bezoekers worden in de gelegenheid gesteld om kennis met haar te maken.

Dit jaar wordt voor het tweede jaar op rij de jam, marmelade of chutneys op de jammarkt aan een smaaktest onderworpen. Alle hobbyisten op de markt mogen de volgens hun lekkerste, bijzonderste of origineelste zoete lekkernij laten proeven door twee smaak (koks) deskundigen.

Een aantal jaren geleden ontdekten de muzikanten, Cherie de Boer en Jean Pierre Guiran, de voorname rol die stilte speelt in muziek. Het duo Accordéon Mélancolique maakt hier bewust gebruik van en het leidde tot een hergeboorte van hun speelstijl. Zelfs de meest eenvoudige stukken krijgen hierdoor een intense spanning en geeft extra sprankeling aan ritmische Franse melodieën. Jacqueline en Leonie zijn echte Crea Bea’s. Creatief en een apart stel. Van hun passie hebben we hun werk gemaakt. Wie weet kunnen ze jou ook inspireren met hun talent. Voor stuntelaars en kunstenaars. Speciaal voor de kinderen die de Jammarkt bezoeken is Lonnie Ballonnie op de markt aanwezig. Met haar vrolijke verschijning valt ze flink op en zal je haar niet kunnen missen. Lonnie Ballonnie gaat schminken en maakt de meest gekke ballon figuren. Zoveel mensen, zoveel gezichten. Silhouetteknipster Jeanet Willems raakt er niet op uit gekeken!

Duizenden mensen werden met schaar en papier door haar in de afgelopen 22 jaar al vereeuwigd, ieder met zijn of haar uniek profiel, er komt geen potlood aan te pas. De straattheatergroep Roest maakt beeldend theater en performances. Bij deze kunstvorm ligt de nadruk op het beeld, de visuele aspecten.  De beleving, ervaring en interactie staan centraal. De uitvoeringen zijn geïnspireerd door mythische, rituele en archetypische beelden. De grondbeginselen zijn doorgaans de oerelementen aarde, water, lucht en vuur. Zolang de mens kan zingen, bezingt hij het leven van het leed en de liefde. De term “levenslied” werd omstreeks 1900 voor het eerst gebruikt door cabaretier / liedjeszanger Jean-Louis Pisuisse. Smartlappen zijn levensliederen en zijn ontroerend, kunstzinnig en verantwoord in al zijn eenvoud en gaan over onderwerpen, die uit het leven gegrepen zijn. Het koor Tranen met Tuiten wordt muzikaal begeleid door accordeonisten en staat onder  leiding van Erwin Boonk.

Natuurlijk is de entree voor de Jammarkt gratis, maar de organisatie waardeert een vrijwillige bijdrage zeer. Er wordt gehoopt op een bijdrage van een 1 euro (meer mag natuurlijk ook). Als alle bezoekers een euro doneren, kan ook volgend jaar weer een Jammarkt van formaat worden gehouden en blijft de toekomst van dit unieke Needse evenement gewaarborgd. De tolpoort is te vinden op het midden van de Jammarkt, waar iedere bezoeker langs wandelt.

De jammarkt is geïnspireerd door de jamhistorie van Neede. Jarenlang kende Neede de beroemde jamfabriek van de Tuinbouw Maatschappij “Gelderland”. In de gloriejaren werkten hier 160 personen. De Needse jam werd over de hele wereld geëxporteerd. De hoge transportkosten nekten uiteindelijk de Needse jamindustrie. In 1931 werd de productie gestaakt en werden de recepten en het klantenbestand verkocht aan Taminiau (thans Heinz) in Elst.

In 1991 pakt Neede de draad weer op. Sinds die tijd wordt elk jaar de Nationale Jammarkt gehouden. Voor meer informatie www.jammarkt.nl

 

Reacties

jammer dat het vroeger iets voor de needse bevolking was en nu zit er niemand uit neede meer op te wachten opstappen met die handel

een needenaar | 11-08-13 | 20:52

waarom altijd zo negatief over Neede

ingrid | 12-08-13 | 15:23

Wij needenaren vinden het hartstikke leuk en gezellig! Gezellig een grote opkomst naar ons dorp. Altijd weer leuk afwachten wie de jam koningin word. En dan genieten van de rest van de Sen-zomerfeest. Wij hebben er zin aan! Met dank aan alle mensen die druk met de voorbereidingen zijn. Top!

ook een needenaar | 12-08-13 | 23:32

Copyright © 2020 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Bart Molenveld nieuwe bedrijfsleider Albert Heijn Eibergen
EIBERGEN - Na drie jaar met veel plezier in Eibergen gewerkt te hebben is bedrijfsleider Marjolein van der Wal van Albert Heijn Eibergen gevraagd te ......
Lees verder »

Jubileumeditie OVM DEO loop verplaatst naar volgend jaar
BORCULO - Dit jaar zou de 40e editie van de OVM DEO-loop op het programma staan. De organisatie was al bezig met het voorbereiden van deze specia......
Lees verder »

Nieuwe fotowand voor buitenpolikliniek SKB in Eibergen
EIBERGEN - Op vrijdag 23 oktober heeft de Stichting Vrienden van het SKB een fotowand overhandigd aan de buitenpolikliniek van het Streekziekenhuis Ko......
Lees verder »

Kat loopt Eibergse woning binnen
EIBERGEN - De Eibergse Madleen stond dinsdagavond even vreemd te kijken. De kat liep zo haar woonkamer binnen. Weet jij van wie deze vrolijke vriend i......
Lees verder »

Algemene ledenvergadering CDA Berkelland afgelast, toch inspraakmogelijkheid voor leden
BERKELLAND -  CDA Berkelland had de intentie om donderdag 5 november een ledenvergadering te houden. Vanwege de maatregelen in relatie tot COVID......
Lees verder »

LG-Dance zet breakdance op het lesrooster
BORCULO Loes Bassie-Gersen van LG-Dance heeft een nieuwtje: "Breakdance staat vanaf nu vast op het lesrooster van LG-Dance!". Laat Loes trots weten. B......
Lees verder »

‘Je leert de verschillende smaken van begeleiden ontdekken’
BERKELLAND - Regiomedewerker bij Estinea iets voor jou? Manon en Gaby vertellen. Heb jij passie voor het werken met mensen met een beperking? En wil ......
Lees verder »

Getuigen gezocht van Bedrijfsinbraken in Eibergen
EIBERGEN - Tussen maandag 26 oktober 17.30 uur en dinsdagmorgen 27 oktober 07.00 uur zijn er 2 bedrijfsinbraken geweest aan de Mors in Eibergen. De po......
Lees verder »

Brandweermuseum in Borculo past openingstijden noodgedwongen aan
BORCULO - Het Borculose Brandweermuseum heeft haar openingstijden noodgedwongen aan moeten passen. Het covid-19 is nog steeds aanwezig en het brandwee......
Lees verder »

Nieuwe huisstijl voor Careaz
BORCULO - Zorgorganisatie Careaz doet dat waar ze goed in is, wat bij de organisatie past en waar ze in gelooft: zorg leveren aan kwetsbare ouderen me......
Lees verder »

Bohero tot en met 2 november gesloten
BORCULO - Kringloopbedrijf Bohero is per direct gesloten. Een medewerker is positief getest op het corona virus, waardoor zowel de winkel als de innam......
Lees verder »

Attentie voor de mooiste tuinen van Ruurlo
RUURLO – De groep tuinkeurmeesters van Groei en Bloei Berkelland heeft een heel bijzonder jaar achter de rug. Ze waren gewend om met zijn tweeën in de......
Lees verder »

Columns Marcel & Monique

Column Monique Weiden: Het seizoen loopt ten einde….
BELTRUM - De dagen worden korter, de avonden kouder en het duurt niet lang meer of we belanden in de herfst en voor we het weten zitten we alweer onde......
Lees verder »

Fratsen snoetkap`n
NEEDE - Gedoo is dat toch um dee mondkapjes oftewal snoetkap`n. De leu dee der verstand van hebt of denkt te hemmen blieft deroaver an `t ouwehoeren. ......
Lees verder »

Fratsen wat mot ie der met an
NEEDE - Gedoo hebt wie dervan de leste tied, `t lik wal of ieder der moar wat hen dut. Grappenmakerhaus holt zich neet an de regels en past dan noatie......
Lees verder »

Column Monique Weiden: Kleinvee
BELTRUM - Ik heb volgens mij in de afgelopen columns al de nodige dieren voorgesteld. Volgens mij heb ik het nog niet over onze varkens gehad en niet ......
Lees verder »

NUB TV

film: Erika Klein Kranenbarg heeft een “klik” met Berkelland

Ondernemend Berkelland

‘Je leert de verschillende smaken van begeleiden ontdekken’
BERKELLAND - Regiomedewerker bij Estinea iets voor jou? Manon en Gaby vertellen. Heb jij passie voor het werken met mensen met een beperking? En wil ......
Lees verder »

Hoveniersbedrijf Krabbenborg & Eco Cultuurtechniek slaan handen in een
BORCULO - Na de overname van hoveniersbedrijf Krabbenborg in februari 2013 door Koerselman Boomverzorging is Rutger Elbrink in maart 2020 eigenaar ge......
Lees verder »

Dierendag vier je met Welkoop!
EIBERGEN - Als echte dierenliefhebber heb je het natuurlijk al omcirkeld in je agenda: 4 oktober is het Werelddierendag. Dé dag om je huisdier eens le......
Lees verder »

Eddy Groot Zevert 25 jaar bij Scharenborg Beltrum
BELTRUM - Een klein feestje vandaag (woensdag 9 september) bij Scharenborg Beltrum B.V. Eddy Groot Zevert is namelijk vandaag al 25 jaar in dienst bi......
Lees verder »

Boerderijwinkel Bosheurne voor over (h)eerlijke streekproducten
BARCHEM – Een bedrijf starten midden in de coronacrisis, je moet het maar durven. Eigenlijk overkwam het Gert en Gersina Tessemaker uit de buurtschap ......
Lees verder »