Poelen in Needse Achterveld vallen droog

NEEDE – Het is droog, dat kunnen we goed merken in onze eigen tuin. Ook de natuur heeft er last van. In het Needse Achterveld zijn afgelopen dagen diverse poelen drooggevallen. Staatbosbeheer heeft daarom maatregelen genomen. Vrijdagmorgen is er een begin gemaakt met het vullen van de poelen. Heel wat giertanken met water zijn er naar het natuurgebied gebracht. ”Het water is vooral bedoeld voor de dieren. Het is nog niet eerder zo droog geweest dat we water moesten bijvullen”, aldus boswachter Tjibbe Hunink. ”De zomer blijft maar doorgaan. Er is in de afgelopen twee maanden nauwelijks neerslag van betekenis gevallen met als gevolg dat er een tekort aan water is in veel natuurgebieden. Voor ons heeft dat voordelen en nadelen. Een voordeel is dat wij vrijwel alle terreinen zelf kunnen maaien.”

”Zelfs de terreinen waar we normaal gesproken een wetlandtrack inzetten. Een wetlandtrack is een maaimachine die zelfs op de meest natte percelen voor ons kan maaien. Omdat er maar enkele in Nederland zijn is dit een dure beheersmaatregel. Het niet in hoeven te zetten van de wetlandtrack betekent dus dat we geld overhouden voor klussen die anders zouden blijven liggen. Een groot nadeel is de droogte in de natuurgebieden. De bladeren van verschillende bomen en planten verwelken. Doordat het in de avonden en nacht redelijk koud is, ontstaat er wel mist en dauw. Hier kunnen vogels zich gelukkig prima mee redden. Problemen kunnen zich wel voordoen in de terreinen met grote grazers.”

In het Needse Achterveld zorgt het uitblijven van regen voor een ernstige verdroging van het gebied. In het natte heidegebied zijn meerdere poelen aanwezig waar normaal altijd water in staat. Kikkers, libellen en zoogdieren van het gebied kunnen hier altijd terecht. Dit jaar is het extreem droog en staat er vrijwel geen water meer in. Staatsbosbeheer heeft daarom met behulp van een grote watertank de poelen weer gevuld. Hierdoor zullen de aanwezige koeien en paarden, die het gebied voor ons beheren, in ieder geval voor de komende week weer voldoende water hebben.

Niet alleen in het Needse Achterveld vallen de poelen droog. Veel poelen zijn zo aangelegd dat ze eens in de paar jaar droog vallen. Hierdoor komt er geen vis in en blijven ze geschikt voor zeldzame amfibieën als boomkikker en kamsalamander.

 

 

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Poelen in Needse Achterveld vallen droog”

  1. Kijk, hier wordt ik nou vrolijk van, eindelijk een nuttig bericht op BN. We moeten zuinig zijn op onze natuur en deze onderhouden. Ik stel voor : Berkelland schaliegas vrij: illegaal vuil dumpen= doodstraf ( wordt voltrokken op nieuwe dorpsplein ) Berkelland FM : Mans zijn speeltje moet weg, Klaske is de enige luisteraar . Dierenartsen praktijk aan rondweg, voormalig tuincentrum Reinderink, gaat door. Gemeenteraad incl. Bloemen moet weg. Ik neem de macht over. Dit is mijn besluit en hier zult u het moeten doen.

    Allaaf.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven