Noordijkse ezels inzetbaar als therapeut

NOORDIJK – Sinds een jaar hebben Siem en Jip, de ezels van de Opstap, hun onderkomen aan de Mengersdijk in Noordijk. Siem en Jip zijn zogenaamde therapie ezels. Pedagogisch Adviesbureau De Opstap heeft haar aanbod uitgebreid met deze vorm van hulpverlening: asinotherapie, therapie en begeleiding met ezels.  De ezels worden ingezet tijdens het werken met kinderen en jongeren met een hulpvraag. Ezels zijn rustige, loyale, intelligente en betrouwbare dieren. Ze zijn mensgericht en houden van aandacht. De ezels accepteren je met al je “eigenaardigheden”. Je mag zijn wie je bent en dat is goed. Dit, in combinatie met de rust en ruimte op de locatie zorgen voor een mooie basis. Een basis om te oefenen en te werken aan emotionele en sociale vaardigheden die je nodig hebt in relatie tot jezelf en de ander.

De ezels spiegelen je gedrag op een directe, onbevooroordeelde manier. Als jij druk bent, zal hij hier op reageren. Door ook druk te doen bijvoorbeeld, of juist door afstand te nemen. Ook het aangeven van je grenzen, het leiding durven nemen of het kunnen loslaten van grip kunnen worden geoefend met behulp van de ezels. Zo kan bepaalde problematiek op een speelse en actieve manier zichtbaar gemaakt worden. Een mooie ingang voor het bespreekbaar maken van emoties en gedrag en het werken aan positieve en duurzame veranderingen.
Naast het oefenen in de ezelweide wordt er ook gewandeld met de ezels.

Gezien de ligging van de weide, tussen de natuurgebieden De Needse Berg en de Bollert, zijn er prachtige wandelingen mogelijk. Het is ook mogelijk om een ezelwandeling te boeken waarbij Siem en Jip een gewone wandeling zullen veranderen in een wandeling waarbij vertrouwen, respect, geduld en humor een belangrijke rol zullen spelen. Ze dwingen je vriendelijk om op een andere manier te kijken naar jezelf en naar de omgeving.

Voor meer informatie over asinotherapie of over de ezelwandelingen kun je contact opnemen met Pedagogisch Adviesbureau De Opstap, Petra Ribbers-ten Hoopen, 06-23487015, [email protected] of neem een kijkje op de site www.deopstap.com . ”Ook vertellen we graag meer over onze nieuwe begeleidingsvorm op de fairderie tijdens de Hondenplons bij het Vinkennest op zondag 15 september”, aldus Petra.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Noordijkse ezels inzetbaar als therapeut”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven