Verboden te beregenen met beekwater

EIBERGEN – Uit delen van de Berkel en de Schipbeek en de zijtakken van deze beken mag voorlopig geen water onttrokken worden voor bijvoorbeeld beregening. Door de aanhoudende droogte is er niet genoeg water beschikbaar om het gewenste waterpeil te handhaven en er ook nog uit te beregenen. De onttrekkers in het gebied ontvangen hierover persoonlijk bericht.

De Berkel en de Schipbeek zijn beken die belangrijk zijn voor de watertoevoer van onder andere stedelijk gebied. Door de aanhoudende droogte is er op dit moment niet genoeg water beschikbaar om het waterpeil in de beken en de zijtakken op peil te houden, ondanks extra aanvoer vanuit het Twentekanaal. Om zuinig met het nog beschikbare water om te gaan is besloten dat geen water meer onttrokken mag worden in delen van het stroomgebied van de Berkel en de Schipbeek.

Vanuit de Berkel wordt water aangevoerd naar stedelijke gebieden, bijvoorbeeld Zutphen. Als de toevoer en de doorstroming van het water hier onvoldoende is kunnen  problemen ontstaan zoals blauwalg, vissterfte, en stankoverlast. Aangezien het onzeker is hoelang de droogte zal aanhouden is besloten zo zuinig mogelijk om te gaan met het beschikbare water en de onttrekking ervan te stoppen.

Deze maatregel neemt het waterschap eens in de paar jaar. De laatste keren werden de onttrekkingen meestal gestopt aan het einde van het voorjaar en het begin van zomer, midden in het groeiseizoen. Dan hebben gewassen het meeste water nodig. Doordat de zomer dit jaar laat op gang kwam is de maatregel nodig in september. Wanneer weer water onttrokken mag worden is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Door klimaatverandering zullen we vaker en langer te maken krijgen met extreme droogte. Waarschijnlijk zullen we dan ook vaker te maken krijgen met perioden waarin niet genoeg water beschikbaar is voor het onttrekken van oppervlaktewater.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Verboden te beregenen met beekwater”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven