Zondagopenstelling winkels ter discussie

Door Redactie op 25-09-2013

BERKELLAND – De gemeenteraad van Berkelland kan in de nieuwe Winkeltijdenverordening kiezen uit twee alternatieven: a. Laat winkeliers vrij om ‘s zondags tussen 8 en 19 uur hun winkel open te stellen of b. Alleen supermarkten, slagers, bakkers en groenteboeren op zondag open. Burgemeester en wethouders stellen de raad voor te kiezen uit twee alternatieven voor de zondagsopenstelling.  Model a gaat er vanuit dat de openingstijden van winkels worden over gelaten aan de winkeliers zelf.  Als de gemeenteraad dit voorstel overneemt en de nieuwe Winkeltijdenverordening vaststelt, dan kunnen winkels op alle dagen open zijn: Van maandag tot en met zaterdag van 06.00 uur tot 22.00 uur en op zon- en feestdagen van 08.00 uur tot 19.00 uur.

Het is aan de ondernemer om zelf te bepalen welke tijden hij open is. Hij kan bijvoorbeeld ook op zondag open zijn en op maandag dicht of  ’s morgens pas om 10.00 uur open gaan. Model b gaat uit van een beperkte openstelling op zon- en feestdagen alleen voor de foodsector, dat wil zeggen: supermarkten, bakkers, slagers en groentewinkels + het handhaven van de bestaande mogelijkheid om maximaal 12 zondagen per gebiedsdeel open te zijn. In beide gevallen moeten winkels nog wel op kerstavond (24 december), Goede Vrijdag en op de Nationale Herdenkingsdag 4 mei na 19.00 uur dicht zijn.

Het voorstel onder a) past bij de visie van ‘Samen Anders’ en een eerder (op 25 juni 2013) aangenomen motie. Wethouder Boer van economische zaken zegt hierover: “We gaan in deze opzet winkeliers en consumenten niet betuttelen en laten aan hen zelf de keuze wanneer de winkels open zijn en wanneer men gaat winkelen. Ondernemers krijgen de vrijheid om zelf naar eigen inzicht al dan niet open te zijn. We willen de keuze aan de raad laten. In voorstel b) zijn alleen bedrijven in de “food-sector” op zondag open. In Berkelland bedoelen we hiermee supermarkten, bakkers, slagers en groenteboeren. Voor de overige winkels blijft de oude regeling (12 zondagen per jaar) gelden. Ook zijn er nog andere varianten mogelijk, maar hoe meer regels, hoe meer administratieve rompslomp. Het is aan de gemeenteraad om een keuze te maken”.

Naar aanleiding van een initiatiefvoorstel van de Tweede Kamerfracties van D66 en GroenLinks is landelijk geregeld dat gemeenten zelf mogen bepalen hoe ze invulling geven aan de zondagsopenstelling. Vroeger waren er beperkende regels. Zo mochten in toeristische plaatsen de winkels wel op zondag open, maar in Berkelland slechts 12 zondagen per jaar. Daarnaast mochten er drie supermarkten op zondag vanaf 16.00 uur open zijn (één per 15.000 inwoners). Door de wetswijziging heeft de gemeente meer vrijheid gekregen om eigen keuzes te maken voor  de zondagsopenstelling en de avondopenstelling.

De gemeenteraad heeft op 25 juni 2013 een motie aangenomen waarin het college wordt opgeroepen om winkeliers zoveel mogelijk vrij te laten in het openstellen van hun winkel, zodat dit aansluit bij het veranderde koopgedrag van de consument. In 2011 is een internetpeiling gehouden. Uit de resultaten komt naar voren dat 52 procent in Berkelland is voor openstelling van supermarkten op zondag en 39 procent tegen. Het aantal voor- en tegenstanders voor opening van andere winkels dan supermarkten op zondag is ongeveer gelijk: 43,7 procent is voorstander, 40,9 procent is tegenstander en 15,4 procent heeft geen mening. Daarnaast is overleg gevoerd met de ondernemersverenigingen. De ondernemersverenigingen hebben laten weten voorstander te zijn om op alle zondagen openstelling mogelijk te maken.

Het voorstel van burgemeester en wethouders met beide alternatieven wordt op dinsdag 8 oktober besproken in de raadscommissie Bestuur. Er is dan gelegenheid om in te spreken. Op dinsdag 15 oktober buigt de gemeenteraad zich over dit onderwerp. Burgemeester en wethouders hebben afgewogen  dat een vroege of late openstelling of een zondagsopenstelling nadelige gevolgen kan hebben voor het woon- en leefklimaat en een geordend maatschappelijk leven. Parkeren en bevoorrading speelt hierbij een rol, maar dit kan via de milieuwetgeving geregeld worden.

Ook wordt de zondagsrust aangetast als winkels op zondag open kunnen zijn. Aan de andere kant is er een vraag van consumenten om op zondag te kunnen winkelen. Daardoor ontstaat ook meer levendigheid in de centra van de dorpen.

Reacties

De winkels op alle zondagen open vind ik een perfect idee, maar: laat de openingstijd pas om12.00 uur beginnen. De mensen die ter kerke willen kunnen dan ook van de zondagsrust te genieten. Geef elkaar ruimte en geniet van een heerlijke zondag zo ieder dat zelf wenst in te vullen. Dat is de echte vrijheid waar we zo trots op zijn in Nederland

Henk | 25-09-13 | 22:14

Needenaren,

Eindelijk lijkt het de goede kant op te gaan met ons dorp, gaan de supermarkten zand in de motor strooien. Zondagsopening= einde kleine zelfstandige. Groenteboer, tabakswinkel, boekenwinkel, snackbar en bloemenwinkels moeten mee om geen omzetverlies te lijden. Dat betekent dat deze nu al hardwerkende Needelander 7 dagen in de week open moeten om geen omzetverlies te lijden. De omzet zal niet groter worden, alleen de personeelskosten, dus prijzen gaan omhoog.

Wat ik mij nu afvraag, willen we dit eigenlijk wel in Berkelland, een 24 uurs economie.Er staat dat er een internetpeiling is geweest in 2011, maar is deze wel representatief?

Misschien is dit het juiste moment voor een referendum?

Needelander | 25-09-13 | 23:01

Alle winkels op zondag dicht. Is al belachelijk dat de supermarkten op zondag open zijn. 6 dagen in de week van 8 tot 8 is al lang genoeg. Heb je ook nog die flapdrollen die met overvolle winkelwagentjes op zondag de supermarkt uitkomen. Vroeger konden ze dat ook met 6 dagen. Op houden met dat domme gedram, dat ze anders geen tijd ervoor hebben. Zo worden we ook een luilekkerlandje. Neem dan een voorbeeld aan Duitsland en tussen de middag weer de winkels dicht.

Feestbeest | 25-09-13 | 23:38

Laat een ieder zijn/haar eigen gang gaan.
Binnen elke gemeenschap dient men elkaar te helpen over en weer.
Op zondag elke winkel open, de keus aan ondernemers.
Kerken, voor vergrijzende ? bezoekers open , mag ook door de week.
Ik praat ook wel eens met God op woensdag ( gehaktdag ?)

dinant krooshof | 25-09-13 | 23:58

Misschien is het goed om de zondagsrust te bewaren, niet om mijn geloof of zo, maar is er nou echt behoefte aan op zondag.

De gebroeders uit Neede zijn bang voor LDLL. Hebben al een behoorlijke XXL omzet van hun afgepakt. Ook de slijterij en drogisterij loopt niet echt.

Needenaren draaien hun zelf een rad voor de ogen om te zeggen dat de Borculoseweg the place to be is. Vrijdag geweest en er was na 20:00 echt niemand.

Online kopen is helaas de ondergang van kleinere dorpen en hun ondernemers.

Opti(mis)tische? Needenaar | 26-09-13 | 00:06

@feestbeest

Weet waar je over praat!
In Duitsland is o.a. de bakker gewoon open op zondagochtend, wie is hier nu een flapdrol!
Punt van Henk is wel goed, vanaf 12:00 uur!

Bjorn | 26-09-13 | 09:16

Moet je vooral doen,krijg je alleen maar minder winkels in berkelland.
En de horeca gaat helemaal naar de kloten door dit waanzinnige idee.
Dat vind de appie natuurlijk prima.

berkellander | 26-09-13 | 09:30

Meegaan met de tijd! Straks zijn de omliggende gemeenten wel zo ruim denkend, weer meer mensen gaan de boodschappen buiten de gemeente berkelland doen,. zitten we daarop te wachten? een ieder is vrij om zijn/haar zondag in te vullen.
@henk je hebt gelijk om dan de tijden aan te passen naar 12 uur. Zo heeft iedereen wat.
Mijn stem voor plan A is binnen, mocht er een referendum komen.

M | 26-09-13 | 11:36

Bjorn, de reden dat ze in Duitsland de bakker open hebben is, omdat ze daar het brood niet lang vers kunnen bewaren, zoals in Nederland. Maar dit al zo goed als achterhaald. Veel Bakkers zijn daar niet meer open. Ik heb jaren lang door heel Duitsland gewerkt, verschil is nu dat ze ’s avonds langer open blijven en in de grote steden de winkels tussen de middag open zijn. Maar als je bijvoorbeeld een dorp als Gescher hebt, daar is nog maar 1 bakker open op Zondag morgen. En dat is elke week een ander.

Feestbeest | 26-09-13 | 14:11

Deze supermarkten zorgen met deze zondag opening dat de kleine ondernemer er aan onder door gaat, 7 dagen in de week werken
Er staan al 4 bloemenzaken te koop in Neede, en mag bakker stroet ook 1 vrije dag in de week?
Wij halen onze boodschappen op vrijdag
En overige artikelen bij de overige kleine ondernemers in Neede.brood,vlees en groente
En als we zondags niet willen koken dan gaan we naar de plaatselijke horeca.

Hulshof | 26-09-13 | 16:36

Winkels…gewoon dicht op zondag! Er zijn 6 andere dagen om je boodschappen te doen…het is toch van de zotte om dat op zondag te moeten doen.

Willem | 26-09-13 | 17:48

@willem heeft groot gelijk; winkels zijn lang genoeg open. En inderdaad personeelskosten!!

ch | 26-09-13 | 18:31

Hallo jumbo hallo eibergen straks met z,n allen naar jumbo

eibergenaar | 26-09-13 | 21:13

Eibergenaar, gaat hier niet alleen om Neede. Iedereen of niemand.

Rik | 26-09-13 | 21:58

Ik vind het heerlijk om op zondag mijn dag samen met de kids en familie te hebben, deze rust gun ik ook de hardwerkende zelfstandige ondernemers..

Robert Waanders | 27-09-13 | 17:24

@robert Waanders,

Helemaal prima

Opti(mis)tische? Needenaar | 27-09-13 | 20:32

Mag elke ondernemer in het kader van de “zondagsrust”
ook klokken gaan luiden. Kerk of ondernemer het gaat alleen maar om geld!

ruud | 28-09-13 | 16:32

Laat de beslissing aan de ondernemer zelf over als ze open willen gaan op zondag ja of nee! Is gewoon erg handig, en begin niet over kerk! Die is er over 20 jaar toch niet meer! Het is 2013!! Wakker worden

marieke | 28-09-13 | 18:02

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Je bedrijfspand gezond houden? Denk dan hier aan!
BERKELLAND - Het bedrijfspand van jouw onderneming is natuurlijk de plek waar jij en alle andere medewerkers dienen te werken. Om een zo goed mogelij......
Lees verder »

Dr. Cas Weykamp neemt na 44 jaar afscheid van SKB
BERKELLAND - Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk neemt afscheid van dr. Cas Weykamp. Dr. Weykamp bouwde tijdens zijn carrière ......
Lees verder »

Herfstknutselen bij speeltuin De Berg in Neede
NEEDE - Ben jij ook zo dol op de herfst? Overal bladeren, dennenappels en mooie herfstkleuren... Daar gaan ze bij speeltuin De Berg in Neede wat mee ......
Lees verder »

Onbezorgd de weg op met Diks brommerverzekering
BERKELLAND - Wil jij ongestoord op je brommer rondtoeren door de omgeving van Berkelland, zonder problemen met hoogoplopende kosten te krijgen? Even ......
Lees verder »

Biodiversiteit Berkelland in beeld
BERKELLAND - Hoe gaat het met de dieren en planten in Berkelland? Deze vraag staat centraal in het nieuwe biodiversiteitsplan dat is aangeboden aan de......
Lees verder »

Auto raakt in Ruurlo beschadigd bij rit over busbaan
RUURLO - Een niet aller daagse uitruk voor de Ruurlose brandweer maandagavond. Een auto raakte in die plaats beschadigd nadat de bestuurder over een ......
Lees verder »

Paul ter Haar nieuwe directeur bij de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek
BERKELLAND - Paul ter Haar (57) is per 1 september de nieuwe directeur bij de werkorganisatie Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA). Hij g......
Lees verder »

Leger des Heils zoekt collectanten in Berkelland
BERKELLAND - Het Leger des Heils is op zoek naar collectanten in Berkelland voor de jaarlijkse collecteweek van 28 november t/m 4 december. Alleen met......
Lees verder »

Schuurman BZC is PSV in Eindhoven de baas
BORCULO - Waar ZV De Zaan gisteren in Borculo nog te sterk was, kwam de Achterhoekse eredivisionist deze zondag in Eindhoven beter voor de dag. PSV we......
Lees verder »

Uitslagen bekerduels Berkellandse ploegen
BERKELLAND - Dit weekend werden de laatste poulewedstrijd gespeeld van de districtsbeker. Vanaf nu zullen er knock-out wedstrijden worden gespeeld. Vo......
Lees verder »

Vrijwilligers gezocht voor de VoorleesExpress Berkelland
BERKELLAND – De Bibliotheek Oost-Achterhoek wil kinderen helpen die moeite hebben met taal. Daarom zijn zij een samenwerking aangegaan met de Voorlee......
Lees verder »

SKB staat klaar voor vrouwen die moeten bevallen
BERKELLAND - Er is sprake van een toename van het aantal bevallingen in verschillende regio’s in het land. Daarnaast zijn er op meerdere plekken in h......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen Park De Stroet
NEEDE - Onlangs tuffen ik met onze bezorgbusse hendig deur de Beltrumse stroaten. Neet vulle volk in de beene en ik mos denken an de familie Dute en ......
Lees verder »

Fratsen gemoffel
NEEDE - Kiek ie ok voetbalwedstrieden op `t EK ?? Dan vin ik `t altied mooi um de aparte dinge te zeen. Zoas `t publiek dat zut dat ze in beeld komp ......
Lees verder »

Fratsen Ter observatie
BERKELLAND - Ja leu ik heb `t ok al e kreggen, `t earste spuitje. Ik bun van 62 dus ik moch mienzelf anmelden. Wonder boaven wonder kon ik al noa dree......
Lees verder »

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

NUB TV

film: Kijkje op de kermis in Borculo

Uit de krant

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »

Dorps Accommodatie Rietmolen bestaat 10 jaar
 RIETMOLEN – Op 29 mei was het precies 10 jaar geleden dat de Dorps Accommodatie Rietmolen, kort weg DAR, werd geopend. Rob Spikker werd in 2017 voor......
Lees verder »

Willy’s tuin column: De gratis EHBO-doos
BERKELLAND - EHBO met onkruid raar? Nee helemaal niet, je kent het alleen (nog) niet! Onkruid vind ik altijd zo negatief klinken, maar het kan ook hee......
Lees verder »

De woningnood is hoog, er is een groot tekort aan voedselbanken, maar jij kunt helpen.
BERKELLAND - Waar? Gewoon in je eigen tuin. Moeilijk? Nee hoor, kwestie van doen! Hoe? Hier en daar wat rommeltjes laten liggen, een bakje met water n......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: “Vandaag eten we onkruid!”
BERKELLAND - Nee, nu niet gelijk afhaken, je kent het niet, en wat een boer niet kent…..Probeer het maar een keer, net als ik. De eerste keer dat ik e......
Lees verder »