Afsluiting protestacties bij TBS-kliniek

REKKEN – In het voorjaar maakte Staatssecretaris Teeven bekend dat FPC Oldenkotte, naast Veldzicht in Balkbrug, één van de TBS klinieken is die hij wil sluiten. Direct daarna is een actiecomité gestart om politiek Den Haag te laten weten dat dit een slecht en onredelijk besluit is, alleen al omdat Oost Nederland hierdoor onevenredig veel werkgelegenheid verliest. De acties konden op veel steun rekenen, maar hebben helaas niet geleid tot het  besluit om FPC Oldenkotte toch open te houden. Daarom wordt de actieperiode op 12 oktober officieel afgesloten waarvoor medewerkers en oud-medewerkers van harte welkom zijn.

Direct na bekendmaking van dit besluit hebben medewerkers en oud-medewerkers acties georganiseerd om het besluit om Oldenkotte te sluiten te herzien. De periode begon met de “Leegloop van het Oosten” in Enschede. Ruim 1000 mensen liepen mee om te protesteren tegen de voorgenomen sluitingen van de Karelskamp Almelo, Veldzicht Balkbrug en Oldenkotte. Deze actie kreeg landelijke bekendheid vanwege de uitzending in het NOS-journaal. Daarnaast heeft het actiecomité “Stop Sluiting Oldenkotte” op 14 mei een petitie aangeboden met ruim 7000 handtekeningen aan de vaste Kamercommissie in Den Haag.

Helaas mochten deze, en andere acties niet baten. Op 27 juni is duidelijk geworden dat staatssecretaris Teeven weigert om zijn beslissing om FPC Oldenkotte en Veldzicht te sluiten te herzien. Hiermee valt definitief het doek voor Oldenkotte en zal de kliniek op 1 januari 2015 de deuren sluiten. Dat Oldenkotte relatief goedkoop is om te sluiten, doet extra zeer. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat FPC Oldenkotte de bedrijfsvoering goed op orde heeft en Justitie bij sluiting geen schulden hoeft over te nemen. Voorzitter van de OR Peter Stegeman: “het is boekhoudkundig wel een korte termijnvisie om een goed draaiende kliniek te sluiten. Het voedt het idee dat slecht gedrag beloond en goed gedrag afgestraft wordt en dat maakt mensen erg boos. Als onze bewindspersonen hun besluiten werkelijk zouden willen baseren op een lange termijnvisie dan was dit een kans geweest om de voorgenomen plannen te heroverwegen.”

Het sluiten van FPC Oldenkotte betekent enorm veel voor de werkgelegenheid en de expertise in Oost-Nederland. In dit deel van het land zijn geen forensische klinieken meer aanwezig. Het is dus de vraag of de medewerkers allemaal wel werk in hun expertisegebied kunnen vinden. Daarnaast is er voor de ggz geen forensische achterwacht meer. Waar moeten zij naartoe?

Iedereen die betrokken is geweest en Oldenkotte een warm hart toedraagt, is van harte welkom om tussen 19.30 en 20.00 uur naar FPC Oldenkotte te komen. Op het weiland voor de kliniek sluiten we onze acties af met een aantal sprekers. Rond 20.30 zullen we dan met een spectaculair ritueel onze laatste actie tegen de sluiting beëindigen.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Afsluiting protestacties bij TBS-kliniek”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven