Opleiding tot schaapherder in Eibergen

EIBERGEN – Schaapherder worden, wie droomt daar niet van? Het is een stille wens van menigeen die van de natuur, dieren en stilte houdt. Dat het beroep van schaapherder niet over rozen gaat weten de cursisten van de afgelopen jaren maar al te goed. Ruim 60 cursisten volgden de cursus inmiddels, destijds opgezet door het bedrijf ‘van de Schapenhoeve’ te Eibergen. Van deze groep zijn er een groot aantal zelfstandig met schapen begonnen, enkelen zijn in loondienst schaapherder geworden en de overige cursisten doen vrijwilligers werk bij een schaapskudde of zijn van plan dit te gaan doen.

In 2014 start de opleiding voor de 4e maal en de inschrijving is inmiddels begonnen. De opleiding wordt nu georganiseerd door trainingscentrum ‘TwentseHoek’ dat uit een samenwerkingsverband is ontstaan door de bedrijven ‘van de Schapenhoeve’ en ‘de Wollige Grasmachines te Haaksbergen’. Er wordt in de nieuwe opzet ook veel aandacht besteed aan kleinschalige begrazingsprojecten hetgeen het interessant maakt voor jonge ondernemers. Geïnteresseerden moeten rekening houden met een druk schema aan theorie en praktijklessen. De opleiding vraagt tevens een goede lichamelijke conditie van de cursist en wilskracht en enthousiasme om dit bijzondere vak te leren.

De opleiding wordt gegeven door ervaren schaapherders en oud cursisten die deze kennis willen overdragen. De opleiding is door zijn brede visie en praktische opzet een bron van inspiratie voor de deelnemers. Tijdens de opleiding worden diverse gastdocenten uitgenodigd, waaronder interessante lessen van dierenartsen, natuurorganisaties en vakbekwame mensen uit de praktijk.

De opleiding bestaat uit acht theorie en acht praktijkdagen die steeds op een zondag plaatsvinden en daarnaast, indien mogelijk, een aantal extra velddagen. Tijdens de praktijkdagen leert de deelnemer o.a. het werken met honden, rasters zetten, begrazingsplannen maken, het efficiënt opzetten van een kudde, schapen scheren, bekappen, administratie bijhouden, helpen bij geboortes, ontwormen en toepassen van medische handelingen maar ook het organiseren van bepaalde activiteiten. De opleiding is zeer uitgebreid en geeft de deelnemers enorm veel theoretische en praktische kennis.

Men behoeft geen enkele voorkennis op het gebied van schapen te bezitten en het hebben of aanschaffen van een hond is niet verplicht.

Meer informatie over de opleiding is te vinden op de website: www.twentsehoek.nl/cursussen/opleiding-schaapherder
Greet Abbink: 0652466124

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Opleiding tot schaapherder in Eibergen”

  1. Allemaal leuk en aardig en bijna romantisch, maar door een gebrek aan subsidies bijna volledig kansloos om na je opleiding hier werk in te vinden. Dus die hele opleiding is zonde van je geld, vooral in deze tijd. Ik zou willen dat het anders was, maar dat is het helaas niet

    Er zijn in Nederland nog slechts weinig schaapherders. En degenen die er zijn hebben het vrijwel allemaal moeilijk. Ze hebben geen begrazingsgebied meer, ze worden niet meer gesubsidieerd (dus te weinig inkomsten) of ze kunnen niet 365 dagen per jaar een (nacht)verblijf voor hun kudde vinden. Zie bijvoorbeeld: http://www.refdag.nl/achtergrond/natuur-techniek/herder_schaapskudde_veluwe_failliet_1_729769

    Als je echt schaapherder wilt worden, zoek dan je heil in Portugal. Daar kun je dit beroep uitoefenen zonder dat je er een officieel diploma voor nodig hebt. Al is het wel heel erg raadzaam om toch vooraf een goede opleiding (ter plekke) te volgen, want het is echt een vak apart.

    Het is wel eventjes iets meer dan dagelijks met een paar honderd schaapjes alleen lekker rustig over de heide te wandelen …

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven